söndag 7 november 2021

Det står stilla

» Nästan i varje fall.

Börjar ni tröttna på väljarundersökningar här nu? Jag lovar i varje fall att inte kommentera någon ny på ett bra tag nu - efter denna! I varje fall den närmaste veckan...

Den här gången är det Sveriges Radios Ekoredaktion som låtit publicera sin Svensk Väljaropinion, som är en sammanvägning av ett antal olika gjorda undersökningar under oktober. Det är Kantar Sifo som gör den här sammanvägningen som alltså blir en genomsnittsberäkning av ett antal olika publicerade undersökningar. Totalt innebär det att mer än 10.000 svenskar blivit tillfrågade. Något radikalt innehåller den därför naturligtvis inte om man jämför med andra undersökningar. Så här ser det ut i Svensk Väljaropinion för oktober 2021:

Socialdemokraterna » » 26,2% (+0,3)
Moderaterna » » 22,0% (±0)
Sverigedemokraterna » » 19,6% (-0,1)
Vänsterpartiet » » 10,8% (+0,2)
Centerpartiet » » 8,2% (-0,6)
Kristdemokraterna » » 4,6% (±0)
Miljöpartiet » » 4,2% (+0,1)
Liberalerna » » 3,0% (+0,2)

Stefan Löfven grubblar över vad han ska göra på sin fritid
Dvs i stort sett inga förändringar, mer än möjligen en liten nedgång för Centerpartiet. Men om det inte händer något så finns det ju inget att kommentera? Alltså får jag titta på de små förändringarna som finns och göra dessa lite större och längre och mer betydelsefulla än vad dom kanske egentligen är. Det är ju inget kul att bara skriva siffrorna utan att ha möjlighet att tycka till något. Det heter ju Sven Tycker!

Socialdemokraterna börjar vi med som vanligt. För att jag inte ska upplevas som partisk så brukar jag ta partierna i storleksordning. Partiskheten får bli i det jag skriver istället. Sossarna har precis bytt partiledare. Stefan Löfven har lämnat och Magdalena Andersson har tagit över. När hon ska ta över statsministerposten är oklart. Vilken betydelse det får för opinionen vet jag inte. På den punkten har jag inget bra svar. Socialdemokraterna har legat här omkring under i varje fall de senaste 6-7 åren. Det går lite upp och ner. Ett par gånger har man lyckats krypa över 30%, men det har varit tillfälligheter under den angivna tidsperioden.

Moderaterna ligger också ganska stilla de senaste åren. Men går vi ett tiotal år bakåt så låg M under en lång period över 30% och konkurrerade med S om att vara störst. Nu ligger man ganska stilla. Ulf Kristersson har dock visat sig vara en överlevare som jag antytt vid flera tidigare tillfällen.

Den nya Brunblå sörjan
Sverigedemokraterna fortsätter att drömma om att bli störst. Men faktum är att efter en kraftig uppgång och etablering 2014-2015 så har partiet stått mer eller stilla här kring 20%. Jag tror helt enkelt inte att det finns något större underlag än så för SD:s reaktionära tankar. Resten har SD i botten på sina favoritlistor. Inom t.ex. Moderaterna är man villiga att ta stöd av SD för att få igenom sin politik och är villig att sälja ut annat för att kompromissa. Allt för Makten. Men SD står lågt i anseende egentligen.

Vänsterpartiet har haft en sakta uppåtgående trend under de här åren sedan ca 2015. Frågan är om den trenden kan fortsätta? Jag är inte så säker även om jag kan hålla hoppet uppe. Som aktiv vänsterpartist själv så tycker jag naturligtvis att fler borde inse partiets storhet. Men, man får vara realist också.

Centerpartiet håller fast vid att ta avstånd från samarbete med Sverigedemokraterna. Det är något som inte ger någon egentlig effekt på väljarstödet. Jag tycker ju faktiskt att det borde finnas fler allmänborgerliga väljare som tar avstånd från SD. Allmänborgerliga väljare som stödjer det parti som just då är störst. Men man förlorar inte heller på sitt avståndstagande.

Kristdemokraterna hade en rejäl topp för ett par år sedan under 2019, men sedan dess har det gått utför. KD är snart tillbaka vid att på allvar få slåss för sin existens. Jag tror att det helt enkelt är alldeles för många s.k. allmänborgerliga väljare som tappat tron på KD:s kristna värderingar och moral och tycker att Ebba Busch drivit KD på tok för långt åt höger istället för att vara någon form av mittenparti - med kristen profil.

Miljöpartiet hade sin topp fram till ca 2014, men har sedan dess fått kämpa för att hålla näsan ovanför ytan. Egentligen är det underligt att man inte fått ett större uppsving på senare tid när man har kunnat peka på att man faktiskt hade rätt i klimatdiskussionen medan en mängd partier till höger aldrig ville erkänna att klimatet var ett framtidsproblem och att vi, och alla andra, faktiskt måste göra något. Uppoffringar som kommer att kosta och som måste göras nu!

Liberalerna slutligen hittar vi i den absoluta botten. Partiet är på allvar hotat av att åka ur Riksdagen vid nästa val som kommer om mindre än ett år. Sett ur några års perspektiv har det sakta gått ner de senaste 5-6 åren så vi kan inte lägga hela skulden på Nyamko Sabuni.

Hur kommer det då att gå i valet 2022? Min tro är inte att det kommer att ske några stora förändringar i opinionen. Jag upprepar den teori jag haft länge. Vilket block som vinner valet kommer att avgöras av vilka partier som inte klarar 4%-spärren. Klarar sig Miljöpartiet inte så är det mycket tveksamt om S har en chans att skrapa ihop tillräckligt stöd. Skulle Liberalerna och Kristdemokraterna inte klara spärren så kan Ulf Kristersson glömma sina Maktambitioner. Sedan kan det vara ytterst spännande vem som lyckas skrapa ihop stöd i övrigt. Magdalena Andersson undvika att få C, V och Mp att rösta emot? Hur många tror att Ulf Kristersson kommer att få lättare att få Sd, Kd och L att inte rösta Nej tack?

Läs:
Grafik: Svensk väljaropinion oktober 2021. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: