fredag 12 november 2021

Ett råd till Magdalena Andersson

» Var försiktig med dörrmattan så du inte halkar på den.

Efter partiledarrundor där alla partiledarna hade samtal med talmannen så har talmannen Andreas Norlén (m) kommit fram till att det alternativ till statsminister som finns är Magdalena Andersson (s). Ingen av partiledarna har vid sitt samtal med Andreas Norlén föreslagit någon annan. Ja, Jimmie Åkesson bemödade sig inte ens att komma till talmannen utan det blev tydligen ett kort telefonsamtal bara med honom.

Magdalena Andersson - nästa statsminister
Nu har i varje fall Magdalena Andersson fått sitt uppdrag. Hon har även hunnit med att förhandla ihop sig med Centerpartiets Annie Lööf så att Centern inte ska sätta krokben för en S/MP-regering fram till valet. Ett beslut som, som förväntat, retat upp diverse borgerliga politiker och debattörer till max. Fast dom hade nog inte förväntat sig något annat utan hade nog skrivit sina drapor redan innan Magdalena och Annie hade inlett sina förhandlingar.

Nu ska Magdalena Andersson också förhandla ihop sig med Nooshi Dadgostar (v). Ja, eller vad vi nu ska kalla samtalen. Av någon underlig anledning vill man från Socialdemokraternas sida bara ha Vänsterpartiet som dörrmatta. Någon form av förhandling ska inte ske (då finns det risk att Annie Lööf blir purken). Men Nooshi Dadgostar har samtidigt gjort klart att Vänsterpartiet är ett parti som Magdalena Andersson behöver minst ett passivt stöd från för att hon ska bli statsminister - och inte en dörrmatta! De krav som Nooshi Dadgostar framfört till Magdalena Andersson är ju faktiskt egentligen i huvudsak socialdemokratisk politik. Så om Magdalena Andersson inte kan sy ihop en överenskommelse med Nooshi Dadgostar i de aktuella frågorna så förtjänar hon faktiskt inte att kunna vara socialdemokratisk statsminister.

Enligt de båda moderaterna Elisabeth Svantesson och Gunnar Strömmer är uppenbarligen Socialdemokraterna ett värre hot mot svensk demokrati än vad Sverigedemokraterna är. Om jag ska vara uppriktig så tror jag dock faktiskt att upprördheten mer handlar om att visa upp en fasad av ilska och besvikelse över att Centern väljer demokrati framför rasism och nazism! Ett antal centerpartister förklarar det här förhållandet bättre än vad jag kan göra i en debattartikel i Dagens Samhälle. Även Nyamko Sabuni börjar allt mer att virra bort sig i de Sverigedemokratiska maskorna.

Nooshi Dadgostar vägrar vara dörrmatta

För övrigt är samarbete mellan Centern och Socialdemokraterna inget ovanligt ute i landets kommuner. I 22 av Sveriges kommuner ingår både Centern och Vänsterpartiet i ett och samma styre. Min egen kommun Åstorp är en sådan kommun. Åstorp styrs av en minoritet med Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet (13 mandat) och med två oppositionsblock. Dels en Allians mellan Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna med 9 mandat och dels Sverigedemokraterna med 9 mandat. Här håller dock denna högerallians än så länge grinden stängd till SD. Jag förstår dom. Det är ju ett parti som allt som oftast har problem med avhopp och uteslutningar och som inte är seriöst. Vid senaste Kommunfullmäktigemötet här i Åstorp kunde SD bara besätta 5 av sina 9 platser. Och av de fem var en avhoppad/utesluten så han sitter kvar som politisk vilde. SD är helt enkelt inte ett seriöst parti och det inser man här i Åstorp. På riksnivå vill man inte detta eftersom man behöver stödet för att få Makten. Här var man inte ens villiga till detta för att få Makten.

Jag gillar inte Ebba Busch
Den partiledare som allt mer utvecklats till den falskaste av dom alla måste vara KD:s Ebba Busch. Jag såg att hon lagt ut, direkt efter att träffat talmannen i talmansrundan, en text som gick ut på att det finns bättre alternativ än Magdalena Andersson. Och det är ju en åsikt hon har rätt att ha. Jag gissar att det alternativ hon tycker är bättre är Ulf Kristersson sittande i knät på Jimmie Åkesson. Eller möjligen tvärtom, Jimmie Åkesson sittande i Ulf Kristerssons knä? Vi ska kanske påminna Ebba Busch om vad hon sade i förra valrörelsen 2018: - "Inte realistisk att hennes parti samarbetar med Jimmie Åkessons ens på 20 års sikt." Det blev uppenbarligen en nolla för mycket i den texten, det skulle heta 2 års sikt... Men det finns ju gott om nollor i KD!

Hur som helst så har faktiskt Ebba Busch ett antal argument till varför Magdalena Andersson är ett dåligt val. Ja, en socialdemokratisk statsminister överhuvudtaget är ett dåligt alternativ. Första argumentet är dock en ren lögn, så vi slutar där. Hon skriver nämligen: - "Topplacering i antal skjutningar inom EU." Det är faktiskt en ren lögn! Vad som är sant är att antalet skjutningar ökat kraftigt i Sverige. Så istället för i botten ligger Sverige idag i mitten. Men "topplacering" är bara en av många andra rena lögner som den damen står för.

Jag tycker att Ebba Busch ska fundera lite över de 10 budorden.
8. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
9. Du skall inte ha begär till din nästas hus.
Jag tar med det nionde budordet också med tanke på Ebba Buschs inflammerade fastighetskonflikt med 81-åriga Esbjörn Bolin som jag skrev om i onsdags senast.

Fast att gå riktigt så långt som den kristdemokratiska riksdagskandidaten Filip Haugland är nog inte Ebba Busch villig att erkänna att Kristdemokraterna ska göra. I en debattartikel argumenterar han för att Kristdemokraterna ska ställa upp i en koalitionsregering med Sverigedemokraterna. Så långt är som sagt Ebba Busch inte villig att erkänna att hon är villig att gå - än. Men man kan ju ändra sig fler gånger!

Läs:
En röst på Centern är en röst på sossarna. - Debattartikel (m) i Expressen
C: Det anstår inte M att tvätta rent SD:s smutsiga byk. - Debattartikel (c) i Dagens Samhälle
Uppenbarligen vill hon inte stöta sig med Jimmie Åkesson. - Börje R P Carlsson i Magasin Para§raf
KD borde samregera med Sverigedemokraterna. - Debattartikel från Filip Haugland i Göteborgs-Posten
Busch om att samarbeta med Åkesson: Tar tid att lära känna varandra. - Aftonbladet
Ebba Busch: Glåporden kommer att hagla över vårt regeringsalternativ. - Aftonbladet

Inga kommentarer: