torsdag 11 november 2021

Corona

» Covid-19.

Det svenska fotbollslandslaget är tydligen i Georgien för att spela fotboll. Mitt idrottsintresse är inte det allra högsta och jag har alltså inte engagerat mig allt för mycket i ämnet. Men, jag läser att Georgien är ett av de idag värst drabbade länderna när det gäller Covid-19 pandemin. Vilken tur att svenskar är så välvaccinerade tänkte jag. Om dom nu ska vistas i ett land med stor smitta, är det ju bra om dom inte riskerar att bli sjuka eller dra med sig smittan hem.

Så läser jag att 20% av spelarna i det svenska landslaget är inte vaccinerad mot Covid-19! Ja, var femte spelare i landslaget är inte vaccinerad mot Covid-19! Vad är detta för dumstrutar? Var femte spelare i det svenska fotbollslandslaget har alltså valt att inte vaccinera sig mot Covid-19! Eller tydligen uppmanats av sitt lags ledning att låta bli att vaccinera sig har jag förstått.

Man upphör uppenbarligen aldrig att förvåna sig.

Vackert med förädiskt
För övrigt så klarar sig Sverige för tillfället mycket bättre än våra grannar osv när det gäller Covid-19. Smittläget i våra grannländer ligger klart högre än i Sverige. Dödligheten i Sverige har under en lång tid legat mycket lägre än andra länder. Jag tror att detta beror på att Sverige faktiskt valt en bättre strategi än vad många andra länder gjort. Sverige har hela tiden valt en öppnare strategi än vad länder i liknande situation gjort. Vi stängde inte ner totalt. Vi lät skolor osv hålla öppet i en helt annat omfattning än i många länder. Även om gruppen "tokstollar" som vägrar vaccinera sig är på tok för hög även i Sverige så ligger faktiskt vaccinationsgraden högt om vi jämför med andra motsvarande länder.

I början av pandemin, under den allra värsta delen, hade Sverige höga redovisade dödstal. Något som gjorde att man på många håll tog Sverige som ett avskräckande exempel. Det fick en av Sveriges ledande gnällfior (KD-ledaren Ebba Busch) att hävda att Sverige med berått mod lät människor dö på äldreboenden. Detta trots att det rått mer eller mindre total politisk enighet om strategin. Men det är ju Ebba Busch det handlade om...

Hur som helst redovisades det höga dödstal i början av pandemin från främst äldreboenden i Sverige. Samtidigt har det under pandemin i stort sett aldrig redovisats någon hög överdödlighet. Dvs att det avled fler människor i landet än vad som normalt avlider. Det dör ju ständigt människor. I olyckor, i sjukdomar osv. Dödligheten på äldreboenden är normalt högre än ute i samhället eftersom de som bor där är gamla och i många fall skröpliga.

Hur kunde då dessa så helt olika siffror redovisas samtidigt? En anledning (om man jämför med de flesta andra länder) är att i Sverige redovisas som döda med Covid-19 alla som avlidit och som fått diagnosen Covid-19 någon gång under de senaste veckorna. Dvs man redovisar både de som direkt dött pga Covid-19 men också sådana som dör av helt andra orsaker, men som fått diagnosen Covid-19 den senaste tiden. Det kan i princip vara en olycka som inträffar efter att man tillfrisknat. Det finns länder där man bara redovisade de som dog på sjukhus som en direkt följd av Covid-19. Vilket som är rätt kan diskuteras, men man ska inte jämföra siffrorna och tro att man kan lära sig något av det.

Sedan är det helt klart att i början dog säkert åldringar på boenden eftersom det inte fanns skyddsutrustning i tillräcklig omfattning vilket gjorde att smittan spreds i onödan. Åldringar som var mycket skröpliga kanske dog lite tidigare än dom skulle ha avlidit annars. Alla beredskapsförråd var avskaffade. Det fanns bara för att täcka de närmaste behoven. Det beställdes normalt nytt hela tiden. S.k. Just-in-time. Men när förbrukningen plötsligt ökade - överallt - så gick det inte att få leveranser. Min autistiska son Kimmy satt plötsligt på sin Dagliga verksamhet och tillverkade plastvisir till vården.

Men Sverige stängde inte ner. Vi införde inte någon total lock-down. Och det ska vi vara tacksamma för. Det har vi tillbaka nu. Skolorna har fungerat någorlunda. Kunskapsförlusterna i utbildningen har begränsats. Företag har inte tvingats lägga ner. Allt har ganska snabbt kunnat komma igång igen. I dag har svenska ekonomi fått en rivstart. Jag såg till exempel att idag är arbetslösheten i Sverige redan lägre än vad den var innan pandemin. Sverige har idag EU:s högsta sysselsättning.

Det finns saker vi kunde gjort bättre. Jag tycker att vi kunde satt stopp för onödiga nöjesresor till utlandet mycket snabbare. Vi kunde väntat lite till med att börja åka på solsemester osv. Det hade varit ännu bättre om ännu fler hade varit vaccinerade. Det är ofattbart att en trots allt så stor grupp som det handlar om vägrar att vaccinera sig. Jag tycker att de inskränkningar som trots allt kan vara nödvändiga ska fortsätta gälla för de som väljer att inte vaccinera sig. Dom har själva valt! Jag tycker det är ofattbart att människor som jobbar inom vården vägrar att vaccinera sig. Vad tänker dom med? Jag tycker att vägran att vaccinera sig ska jämställas med att vägra använda skyddsutrustning i arbetet. Jag hade inte fått fortsätta arbeta om jag vägrade ta på mig skyddshandskar, ansiktsskydd osv. Då tycker jag inte heller att man ska få fortsätta jobba om man vägrar vaccinera sig.

Om du inte gjort det redan så gå och ta dina sprutor! Var inte korkad mot både dig själv och andra! Var inte så feg!

Inga kommentarer: