tisdag 30 november 2021

Upplevd otrygghet

» Vad är det?

Jag tillbringade gårdagskvällen på Kommunfullmäktige här i Åstorps kommun. Novembersammanträde med inte allt för många ärenden så jag trodde det skulle gå ganska fort. Men det var en felaktig gissning, ibland finns det de som verkar tycka om att prata...

Hur som helst så började jag redan då att fundera på dagens ämne för Sven Tycker. Det handlar om det som kallas "Upplevd otrygghet". I de trygghetsmätningar som görs är det ganska många som upplever sig vara otrygga i samhället. Beror detta på att dom har anledning att känna sig otrygga eller beror det på att mediebevakning och debatten gör att dom känner sig otrygga utan att det egentligen finns någon anledning?

När man gör undersökningar så är det allt färre som uppger att dom har utsatts för något brott. Sedan är det naturligtvis så att vissa brott ökar och andra minskar. Ett våldsbrott som i princip upphört är väpnade bankrån. Det är ju ingen som är så korkad att han försöker råna en bank. Där finns inga pengar. Rån mot affärer har också minskat rejält. Det finns inte mycket pengar där heller. Däremot så har ju helt uppenbart Bank-ID bedrägerier, Internetbedrägerier och liknande ökat kraftigt. Det fanns inte när jag var ung av förklarliga skäl. Jag har själv blivit utsatt för kortbedrägeri. Uppenbarligen hade mina kortuppgifter kommit på avvägar. När mitt kortbolag ringde mig medan jag gick på en villagata i Åstorp och undrade om jag var på nattklubb i Las Vegas så förstod jag att något hade hänt. Kortet spärrades och det visade sig då att någon / några hade använt kortet för att köpa biljetter i Skånetrafikens app också. Som sagt, nytt kort och pengarna tillbaka. Men jag är försiktigare med kortanvändningen.

En maskerad bandit
Vad folk inte är medvetna om är att t.ex. villainbrott och liknande visar en minskande trend. Så ser det inte ut när den allmänna debatten är igång. Jag såg siffror över gängskjutningar med antalet döda och skadade i samband med detta. Visste ni att dom siffrorna är i princip oförändrade under de senaste 5 åren. Vi har alltså inte fler sådana brott, vilket man ju kan få intryck av när man följer debatten. Både i den politiska debatten och debatten bland allmänheten och på sociala medier. Rent allmänt så minskar faktiskt brottsligheten rent generellt. Sedan ökar vissa brott och andra minskar. Av olika skäl. Samma sak gäller olika regionala skillnader. Tar vi exemplet med gängskjutningar osv så har de minskat här nere i Skåne. Troligtvis som ett resultat av de riktade insatser som gjorts i form av det som kallas "Sluta skjut". Men det finns alltså grupper som gärna vill få oss att tro att vi har en katastrofal utveckling av brottsligheten. Det var det som hände under gårdagens kommunfullmäktigemöte och som fick mig att bli inspirerad till det här tyckeriet.

Den moderata ledamoten Wiveca Andreasson har ställt vad som kallas "Enkel fråga" till kommunalrådet Ronny Sandberg (S) som handlade om väktare och liknande. Som exempel hade hon bland annat ett nyligen inträffat intermezzo på högstadieskolan i Åstorp, Björnekullaskolan. Någon hade tuttat fyr på papperet i avfallskorgen på en toalett. Så det blev utryckning från brandkåren och en äkta utrymningsövning för elever och personal. På Wiveca lät det som om en sådan händelse var unik. Nu är det ju drygt 50 år sedan jag själv gick på Björnekullaskolan. Men undrar om inte detta hände två eller i varje fall en gång under de tre åren. Det kommer alltid att finnas idioter (och har alltid funnits) som inte tänker längre än näsan räcker i sina försök att verka tuffa eller när en önskan att slippa ett läxförhör.

Sedan läste jag Johan Cronemans kulturkrönika i Dagens Nyheter idag som har rubriken: - SD sprider rädsla till varje pris – och mediernas brottsfokus förvärrar problemet. Det handlar om ungefär samma sak. Vi har en mediebevakning av brottslighet som gör att vi tror att denna har ökat katastrofalt. Sedan blåses detta upp av politiska krafter som vill ta politiska poäng. Snabbheten på sociala medier gör sedan att sanna nyheter, myter och medvetna lögner sprids snabbt som vinden. När det sker en ökning av någon form av brott någonstans så får detta stora rubriker. Men att allt går upp och ner får mindre rubriker.

Verkligheten är alltså den att brottsligheten generellt faktiskt minskar. Men det är också så att vissa brott ökar och andra brott minskar. Och det finns regionala skillnader där vissa typer av brott poppar upp på vissa platser och sprider sig snabbt. På andra platser minskar kanske samma brott. Det går upp och det går ner.

Om sedan debatt och mediebevakning gör att människor känner en verklig upplevd otrygghet och t.ex. inte vågar gå ut så får ju detta en negativ verkan. Det är ju snarast viktigt att så många som möjligt är ute - och håller sig nyktra. Ju fler som är ute på kvällarna desto mindre möjlighet finns det till många former av kriminalitet. Grupper som Nattvandrarna gör en enorm insats. För visst är det så att det finns en brottslighet. Det finns våld i vårt samhälle. Och allt det här måste bekämpas. Genom att polisen får resurser att bekämpa brottslighet. Genom att utredare och rättsväsende tar hand om de som begår brotten. Genom förebyggande åtgärder bland de som ligger i riskzonen. Så ut och gå - även på kvällen. Visa er ute! Men gå inte på myterna om den våldsamma brottsutvecklingen. SÅ illa är det inte. Men vi får veta mer idag! Och det finns de som gärna tar politiska poäng i frågan.

Inga kommentarer: