torsdag 18 november 2021

Djupa mänskliga funderingar om dödens orsaker

» Med lite jämförelser.

Vi har ju just nu en intensiv debatt om kriminalitet, skjutande och mord. En debatt som skrämmer upp en vanlig svensk. Människor vågar inte gå ut av rädsla för att bli ihjälskjutna. Men, är det verkligen ett reellt hot som skrämmer eller är det snarast medias (och sociala mediers) våldsamma publicitet som skrämmer upp oss?

Alltså har jag roat mig med att titta på lite olika statistik. I år har totalt 42 personer mördats i gängskjutningar fram till oktober. Förra året var det under hela året 47 sådana mord. Det indikerar att det troligtvis blir något fler i år än förra året. I vissa delar av Sverige har det minskat och i andra delar av Sverige har det ökat. Men totalt alltså troligtvis en liten ökning. Lite förenklat kan man säga att det sker ett gängmord i veckan. Det är faktiskt lite fler än arbetsplatsolyckor där någon dör i en olycka på jobbet. Senaste årets siffra som jag hittar hos SCB var för 2019 var 36 arbetsplatsdöda. Men detta är också en siffra som går upp och ner. Året innan var siffran 50. Men vi kan konstatera att för en vanlig hederlig svensk är det alltså farligare att vistas på jobbet än att riskera bli skjuten på väg till eller från jobbet!

Det finns mycket man kan undra över
Låt oss fortsätta med mord rent allmänt. Ja, dödligt våld heter det formellt. Enligt BRÅ:s statistik så har antalet mord ökat sedan 2002 till 2020 från 98 till 124. Siffran går lite upp och ner, men förra årets siffra 124 är faktiskt den högsta under perioden. Men, samtidigt har vi ju blivit fler svenskar. Lite mer rättvist är att räkna antalet mord per innevånare (man brukar använda 100.000 innevånare för att ska bli någon siffra). Räknar man på det sättet så var antalet lägst 2012 med 0,71 mord per 100.000 innevånare. Högst var det 2007 med 1,21 mord per 100.000 innevånare. Internationellt sett är antalet mord i Sverige räknat på det sättet inte högt. I Norden ligger Finland normalt högst medan Norge ligger lägst. Sverige och Danmark brukar turas om i mitten.

En intressant jämförelse är att antalet mord på kvinnor ligger ganska stilla i reella tal, medan den ökning som finns i faktiska tal gäller män. 2011 var det 31% kvinnor i mordstatistiken. 2020 hade siffran sjunkit till 20%. Det blir alltså allt mindre farligt att leva för kvinnor medan det oftast är kriminella män, missbrukande män osv som blir drabbade av det dödliga våldet. Låt oss jämföra den siffran med antalet trafikdöda i vårt land. Den visar på sjunkande siffror. 2004 som är äldsta siffran jag hittar i hastigheten så dog 480 personer i den svenska trafiken. 2020 var siffran rekordlåg (Coronapåverkad?) och slutade på 190 döda i trafiken. Fram till oktober i år har 161 personer dödats i trafiken. Men vi kan alltså konstatera att det är klart farligare att befinna sig i trafiken än risken är för att bli mördad. Av förra årets döda hade 93 färdats i bil. 28 på motorcykel, 14 cyklister och 23 var fotgängare som blev påkörda.

Fast det här är faktiskt egentligen låga siffror som går lite upp och ner. Om antalet svenskar som mördas ligger på lite dryga 100 så handlar det om att kanske 800 - 1.000 svenskar tar livet av sig varje år. Om någon mördas kanske upp till var tredje dag så är det kanske 2-3 svenskar som begår självmord varje dag. Det är en tragisk siffra som vi verkligen borde diskutera mer och fundera över vad som kan göras för människor som mår så dåligt att man ser självmord som enda utvägen.

En annan siffra som chockar mig när jag läser den är när det visar sig att ungefär 6.500 gästarbetare har dött i Qatar med byggandet av anläggningarna till fotbolls-VM sedan Qatar tilldelades arrangemanget av FIFA för 12 år sedan. 6.500 döda för att bygga anläggningar så att 22 spelare kan konkurrera om en boll? DET är en skrämmande siffra som vi borde fundera mycket mer över. Och skämmas över att vi låtit det hända för att vi ska få underhållning på TV:n.

Sedan måste vi naturligtvis också fundera över vad vi ska göra för att få ner kriminaliteten som antalet mord. Hur vi skapar säkrare arbetsplatser så att ingen ska riskera dö i en olycka på jobbet. Hur vi ska skapa en säkrare trafik där bilister följer trafikreglerna och tar hänsyn till andra.

Inga kommentarer: