måndag 1 november 2021

Mer om döden

» Vad är farligt?

Min lokaltidning Helsingborgs Dagblad hade en lång artikel i dagens tidning som berättade om hur trafikpolisen är förundrad över bristen på vägvett bland bilister. Man berättar om människor som borstar tänderna medan dom kör, som rakar sig medan dom kör. Det är kanske inte så vanligt trots allt. Men att ha mobilen i ena handen för örat och den andra på ratten är ju inget ovanligt. En på tok för stor andel av dagens bilister saknar totalt trafikvett och folkvett. Jag har själv varit nära att bli påkörd av en mamma på väg till skolan för att lämna dottern men med mobilen i handen och sinnet i samtalet och totalt omedveten om omgivningen.

Ta det lugnt i trafiken
En mycket stor andel av dagens bilister verkar dessutom inte ha en aning om vad de här runda skyltarna med siffror betyder. Ni vet de där som det står 30, 50, 70 osv på. Det finns på tok för många som bara har ett läge på gaspedalen - i botten. Där jag bor har jag viss utsikt (och hör tydligt) en sådan här gata där det är spiken i botten som gäller. Det finns ett farthinder vid kyrkan som tvingar ner hastigheten. Men när man passerat farthindret hör jag hur man trycker gasen i botten och kan se hur bilen passerar som en pil. Det är 50 som gäller. Fast det struntar många i. Bara i år har det hänt två olyckor när fortkörare i en svag kurva en bit bort kommit över på fel körbana och tvingat mötande bilister att köra av vägen.

På tok för många kör som idioter.

I nyhetsrapporteringen i dag kan vi läsa om en trafikolycka igår utanför Borås som skördade tre liv. Tre ungdomar i en bil som körde av vägen och in i ett träd. En vanlig trafikolycka som kräver något enstaka liv får knappt någon publicitet. Möjligtvis en notis i lokaltidningen.

Vi är upprörda (och uppskrämda) över att skjutningar i år än så länge krävt 40 liv. Händelser som får stor publicitet när det inträffar. Under samma period har nästan dubbelt så många dött i trafiken. Mycket mindre publicitet. Egentligen borde vi alltså vara mycket räddare för att ge oss ut i trafiken än att vistas ute i samhället på kvällen. Det är mycket farligare i trafiken.

Det ska påpekas att Sverige har en mycket låg siffra när det gäller trafikdöd internationellt sett. Men antalet trafikolyckor skulle kunna minskas kraftigt om bilister följde trafikreglerna och allmänt folkvett.

Det finns de som kallar mig bilhatare...

Läs:
Polisen häpnar av bristen på vägvett. - Helsingborgs Dagblad
Tre unga döda i svår singelolycka. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: