lördag 27 november 2021

Hen

» Att det kan reta så många?

Ordet "Hen" är ett praktiskt ord. Om man inte vet kön eller anser att det är oväsentligt så är det så praktiskt att skriva/säga "Hen" istället för till exempel "Han eller Hon". Och om nu någon inte vill ha något kön eller helt enkelt inte känner att "hen" tillhör något kön så är ju "Hen" praktiskt.

Regnbågsflagga
Vad är det som retar folk med ordet?

Att jag tar upp ämnet just i dag beror på att jag läste en artikel i dagens Svenska Dagbladet där Sara Lövestam, som är språkskribent, skriver om ordet "Hen" och motsvarande könsneutrala ord i olika språk. För även om en del av alla dessa som retar upp sig på ordet hävdar "bara i Sverige" så är det inte alls så. Debatten om könsneutrala ord finns runt om i världen. Och det skapas sådana ord och uttryck här och var där det inte redan finns. I andra språk finns det nämligen redan könsneutrala ord. Sara berättar om allt från finskans "Hän" till "Yeye" på swahili. I andra skapas det könsneutrala ord och uttryck. Nästan överallt heter det bland alla dessa som blir livrädda "bara i ...".

Faktum är att alla språk är levande språk. Dvs språken förändras genom att nya ord tillkommer, ord förändras och andra ord försvinner helt enkelt. Så alla ni som är så rädda för "Hen" kan sluta vara rädda. Ni drabbas inte av någon smittsam hbtq-sjukdom om ni hör eller ser ordet "Hen". Eller ännu värre, börjar använda detta lilla praktiska ord.

Hen!

Läs:
Sverige inte unikt – ”hen” är globalt. - Sara Lövestam i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: