söndag 11 mars 2018

Välfärdsstaten

» Tre olika citat

Jag tänkte börja med att ta två olika citat från olika politiska håll att jämföra. Låt oss först ta de båda citaten:

- "Tanken på platt skatt på inkomster ter sig inte längre så förflugen."

- "De som har det bäst ställt kan bidra mer."

Skatteverket
Det första citatet är från moderaten Lars Tobisson. I många år riksdagsledamot för moderaterna, partisekreterare i moderaterna och nu moderat ledamot av Finanspolitiska rådet. Det andra citatet är från socialdemokraten Stefan Löfven. Partiledare för Socialdemokraterna och statsminister i vår nuvarande Rödgröna regering.

Det här är två helt olika syn på saken. Det Lars Tobisson pratar om när han argumenterar för "Platt skatt" är att de som har det bäst ställt ska bidra mindre till den gemensamma välfärden. "Platt skatt" innebär helt enkelt att man sänker skatten för de med höga inkomster. Man avskaffar helt enkelt den progressiva skatten. Betalar du 30% på dina 300.000 i inkomst om året så betalar även Douglas von Ankarstjärna 30% i skatt på sina 30 miljoner i inkomst. DET är Platt skatt!

När istället Stefan Löfven pratar om att de som har det bäst ställt kan bidra mer så menar han att Douglas von Ankarstjärna kanske ska betala mer i skatt på de inkomster som ligger över 1 miljon och kanske ännu lite mer på de inkomster som ligger över 10 miljoner. Douglas kommer fortfarande att ha mycket mer över varje vecka än vad du tjänar på en månad innan du börjat betala din skatt.

Kan ni gissa vem som har mina sympatier? Om jag ska vara uppriktig så tycker jag att Lars Tobisson kan dra en gammal filt över sig. Där kan han ligga och andas in sina murkna gamla åsikter. Men jag förstår, om jag ska vara ärlig, faktiskt hur Lars Tobisson resonerar. Visserligen ska ju militären få en massa fler miljarder, och polisen ska få lite fler miljarder, vårdköer ska försvinna och en massa andra ska få mer resurser. Dock vet jag inte hur det ska betalas? För uppriktigt sagt så står nog Lars Tobisson fortfarande för det som Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna och kandidat till att bli ny statsminister efter valet, lovade när han valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Så sant som det är sagt!

Inga kommentarer: