lördag 24 mars 2018

Daylight saving time

» I natt händer det

I natt är det dags igen. Klockan 0200 går hela Europas befolkning upp för att skruva fram sina klockor en timme. En vanlig enkel analog klocka är ju inget större problem. Snarast är det ganska bra att tvingas rätta alla klockor så att dom går helt rätt. Det brukar vara några klockor som vid den här tiden på året har fortat sig eller saktat sig någon eller några minuter. Att ställa om klockorna två gånger om året har ju den stora fördelen att vi får dom rättade samtidigt.

Klocka
Det kan vara lite jobbigt att gå upp klockan två på natten för att rätta till det hela. En del påstås ha problem med att hålla ordning på om det är skruva fram eller skruva tillbaka som gäller. Jag har min egen metod för att aldrig ha några problem med detta. Normaltid (det en del kallar Vintertid) är UTC +1 timme. Sommartiden är sedan UTC +2 timmar. UTC är Universal Time Coordinated. Dvs vad som förr kallades GMT, Greenwich Mean Time. Dvs vad klockan var vid observatoriet i Greenwich i England. Plus en timme på vinter och plus två timmar på sommaren. Inga bekymmer.

Det påstås att en hel del människor får stora problem med att tiden rubbas. Men en timme hit eller dit har ingen större betydelse för mig. Det tar en dag, sedan har man ställt om kroppen och allt går sin gilla gång. Det påstås att hjärtinfarkter, depressioner och allt möjligt ökar kraftigt. Det är något som jag inte begriper.

Sommartid
Men, det finns ett stort argument för att sluta med dumheterna. Att ändra tiden på digitala klockor som man inte har sparat bruksanvisningen till! "Tryck in knapp A två gånger, håll sedan knapp B intryckt medan du trycker på knapp C för att ställa in rätt klockslag. När rätt klockslag är inställt trycker du tre gånger på knapp D medan du fortfarande har knapp B intryckt för att spara inställningen." Vem f-n kommer ihåg en sådan instruktion? Varje övergång från vinter- till sommartid och sedan tvärtom är ett helvete för att försöka komma ihåg hur man gjorde med dom där förbannade digitala urverken. Jag brukar bli klar framåt morgonen!

Jag har förstått att EU tillsatt en utredning för att komma fram till om vi ska fortsätta ställa om klockorna två gånger om året. Gissningsvis slutar det hela med en kompromiss att man bara ställer om klockorna en gång om året och då bara med en halvtimme. Jämna år en halvtimme fram och udda år en halvtimme tillbaka.

Smart va!

Inga kommentarer: