torsdag 22 mars 2018

Dåligt omdöme

» Så kan det gå

Hur det går när man släpper in rasistiska högerpopulister i maktens korridorer har vi nu fått ännu ett exempel på. I Norge! I Norge har ju högerborgerligheten släppt in de rasistiska högerpopulisterna i form av Fremskrittspartiet i regeringen. Det är Moderaternas partikollegor i Norge, Høyre, med statsminister Erna Solberg i spetsen som valt att ta in Fremskrittspartiet i den norska högerregeringen. Dagens norska regering består av Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre. Venstre är ett parti som alltså inte är ett vänsterparti utan ett liberalt parti typ Folkpa... f'låt Liberalerna i Sverige. Regeringen som är en minoritetsregering har även stöd från Kristelig Folkeparti. Posten som Invandrings- och integrationsminister har naturligtvis besatts av just de rasistiska högerpopulisterna i Fremskrittspartiet. Ministern hette Sylvi Listhaug. En frispråkig politiker. Som någon uttryckte det, en blandning av Moderaters Hanif Bali och Sverigedumokraternas Mattias Karlsson. Men, observera att ministern "hette" Sylvi Listhaug.

Vårt grannland
Bakgrunden till detta är ett Facebookinlägg där Sylvi Listhaug gick till angrepp mot norska Arbeiderpartiet: - "Ap (Arbeiderpartiet) anser att terroristernas rättigheter är viktigare än nationens säkerhet". Enligt Sylvi tar alltså inte Arbeiderpartiet terrorismen på allvar. Ett ganska hårresande uttalande eftersom det värsta terrordådet i Nordens historia riktades just mot Arbeiderpartiet i Norge när högerextremisten Anders Behring Breivik (numera Fjotolf Hansen) dödade 69 personer på Arbeiderpartiets ungdomsläger på ön Utøya och dessutom ytterligare 8 personer med en bomb i regeringskvarteren i Oslo. Antagligen menade högerpopulisten Sylvi Listhaug att Arbeiderpartiet inte tog islamistisk terrorism på allvar medan hon däremot själv inte tycker att den högerextrema terrorismen är något problem.

Hur som helst var det inte bara Arbeiderpartiet som blev upprörda. Även Kristelig Folkeparti hotade med att dra in sitt stöd för Högerregeringen om inte Sylvi Listhaug fick respass. Till slut insåg Høyres statsminister Erna Solberg att loppet var kört för Sylvi Listhaug, som fick gå. Men hon är tydligen enligt Erna Solberg välkommen tillbaka om ett litet tag när uppståndelsen har lagt sig. - "Sylvi är en tuff kvinna. Och hon kommer helt säkert att vara en tydlig röst i politiken genom den politiska debatten i stortinget och i olika positioner framöver. Att hon avgår innebär inte ett hinder för att hon kan bli statsråd senare i regeringen" hyllade Erna Solberg Sylvi Listhaug med efter avgången.

Det var just Sylvi Listhaug som med fara för sitt eget liv under den norska valrörelsen förra året besökte Rinkeby som hon utpekade som en av 50-talet "no-go zoner" där det var livsfarligt att vistas. Men Sylvi Listhaug visade på stort mod när hon gav sig in i "helvetet" för att värva röster i det norska valet. Ja, eller något sådant.

Hur som helst ser vi hur det går när man släpper in de rasistiska högerpopulisterna till maktens grytor. Något som det känns som om Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor uppenbarligen satsar på att följa exemplen från våra nordiska grannar och tänker göra på samma sätt i Sverige. Må Gud bevara vårt Fosterland! Ni får själva bestämma vilken Gud ni vill lita på. Själv har jag ingen annan Gud än Mammon...

Inga kommentarer: