måndag 19 mars 2018

Djupa tankar

» Vad är en demokrati?

Vad är det för en dum fråga undrar du kanske? En enkel förklaring är Folkstyre. Det vill säga att det är folket som bestämmer. Något som ju faktiskt är orimligt. En verklig demokrati skulle ju innebära att alla medborgare tillfrågades om varenda fråga. Något som ju är helt orimligt. Vi har därför en representativ demokrati. Vilket innebär att vi väljer i val vem och vilka som ska företräda oss och besluta för oss. Redan här har vi inskränkt demokratin. En annan inskränkning vi gjort är att vi har en åldersgräns för att man ska få lov att rösta. Det här är inskränkningar som gjorts för att göra demokratin praktiskt genomförbar.

I Ryssland har det precis genomförts val. Men, det är väl inte så många som vill påstå att det valet är ett demokratiskt sådant. Etablissemanget har mer eller mindre full kontroll över informationen vilket skapar en ohållbar situation för den som står emot etablissemanget. För att vi ska kunna välja demokratiskt krävs ju också att den som vill bli vald har likartade möjligheter att föra fram sin information. Redan här har vi inskränkningar i princip i alla länder - på ett eller annat sätt. Vem ligger bakom den information som vi nås av? Vem avgör vilken information vi ska nås av? Vem gallrar i lavinen av information och avgör vilken information som är sann och vilken information som är en ren lögn. Vilken information är det som till slut når fram till oss väljare?

I USA pågår ju numera en utredning som försöker ta reda på eventuell rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen. Och i värsta fall även i rösträkningen. Klart är att det spridits mängder med desinformation under valrörelsen. Desinformation som uppenbarligen haft till syfte att vrida debatten i en viss riktning. En riktning som gynnar en viss kandidat. Men är detta ett nytt fenomen? Knappast! Jag vill nästan snarast hävda att det hör till vanligheterna. I det här fallet handlar det om förmodad inblandning från Ryssland. Jag är dock övertygad om att detta är något som supermakterna sysslar med regelmässigt. Man använder olika metoder för att påverka beslutsfattarna i olika länder vid olika tider. Men påverkan, det förekommer hela tiden.

För några dagar sedan hade Svenska Dagbladet en artikel som berättade om amerikansk inblandning i andra länder. Det är en lång lista, där främst Latinamerikanska länder ofta inte tillåts att själva välja sin väg på demokratisk väg. Istället ska man göra som Washington vill. Som gammal kortvågslyssnare har jag i många år lyssnat på propaganda från olika sidor. Och försök att påverka utvecklingen i en viss riktning i andra länder. Radio Free Europe / Radio Liberty är av USA finansierad propaganda riktad mot länder i Östeuropa och Asien som inte har ett styre som passar Washington. Eller mer formellt inte har ett demokratiskt styre som passar Washington. RFE/RL är en rest av det kalla kriget där CIA(?) försöker påverka. Naturligtvis finns motsvarande på alla håll. Men att stormakterna försöker påverka oss i en viss riktning är inget nytt, och ingen rysk uppfinning.

Det är inte så länge sedan som USA med hot försökte påverka de svenska politiska besluten. Om Sverige skulle ratificera FN:s resolution mot kärnvapen så skulle detta få konsekvenser för Sverige hotade man med. Amerikanska "experter" (som Steve Bannon från extremhögern) åker just nu runt i Europa för att hjälpa olika extremhögerpartier. Steve Bannon tjänstgjorde ju i Donald Trumps administration i mer än ett halvår innan hans kopplingar ännu längre till höger blev för pinsamma. Nu reser han runt och hjälper extremhögern i länder som Frankrike, Italien, Tyskland osv. Samma extremhöger som också får stöd från Ryssland. Marine Le Pens Front National fick sin ekonomi räddad av bidrag från Ryssland och i dag får hon stöd från amerikanen Steve Bannon!

Förhållandet till Ryssland är egentligen spännande. Det är inte så länge sedan som kommunister beskylldes för att vara "utsända" av Moskva. I dag är det extremhögern som har sina kopplingar till Moskva. Kopplingar som ju gick rakt in i den moderata partistyrelsen. Hanif Balis senaste klavertramp handlade ju till mycket stor del om i vilken utsträckning han gjorde sig till en nyttig idiot för ryska intressen. Då tappade slutligen den moderata ledningen tålamodet. Hanif Bali åkte med omedelbar verkan ur partistyrelsen och förbjöds att fortsätta twittra dumheter.

Det här med demokrati är svårt. Vad är egentligen demokrati. Hur demokratiskt är ett samhälle där media styrs av en parti. I Ryssland mycket uppenbart, men även i Sverige är ju t.ex. den borgerliga dominansen enorm. I vilken utsträckning påverkar detta valet. Svenskt Näringsliv spenderar mer pengar på opinionsbildning är vad alla de Rödgröna partierna spenderar tillsammans. I dag är det extremhögern som dominerar på nätet genom att sprida mer eller mindre falska nyheter.

Måste en demokrati vara demokratisk även emot de som vi uppfattar som odemokratiska? Vi har ju just nu en våldsam debatt om huruvida en moské i Växjö ska få lov att sprida utrop i 5 minuter en gång i veckan. Hu så hemskt! Sån't vill vi inte höra. Innebär detta att vi ställer upp till stöd för muslimska länderna att förbjuda kristna kyrkor att ringa i kyrkklockor? Eller gäller kravet på demokratiska metoder bara där och inte här? Ungefär det samma som den nya tyska inrikesministern Horst Seehofer som sade i en intervju i fredags: - "Der Islam gehört nicht zu Deutschland!" Innebär detta att den gode Horst (som är kristdemokrat) då även tycker att kristna inte hör hemma i de muslimska länderna. Kristna minoriteter där ska alltså byta religion menar han?

Själv tycker jag att det helt självklara är att om vi är en demokrati så ska vi också visa föredöme som demokrati. Det råder religionsfrihet HÄR (samtidigt som vi ska kräva religionsfrihet DÄR). Kyrkklockor eller muslimska böneutrop eller klockklang från ett hinduiskt tempel ska behandlas på samma sätt som andra "störande" ljud. Motorvägsbuller, byggjobb, järnvägstrafik, kyrkklockor, böneutrop, grannens musik i trädgården och så vidare. Ibland får vi stå ut med "oljud" som vi inte vill höra. Ibland kanske det blir för bra och måste begränsas. Om jag hör grannen klockan 1500 en vardag så får jag kanske delvis stå ut. Om han spelar musik på högsta volym en lördagnatt klockan 0200 så ska han stoppas. Just nu pågår renovering i grannlägenheten. Slagborrmaskin i väggen är olidligt. Men jobbet måste ju göras och jag får stå ut om det sker på rimliga tider.

Samma gäller böneutrop i 5 minuter en gång i veckan. Det måste vi stå ut med. Vi möts av så mycket oljud i våra liv att detta försvinner bland allt annat. För vi kan ju inte kräva "demokrati" av andra om vi inte själva ställer upp!

Power to the people

Inga kommentarer: