onsdag 14 mars 2018

Våld!

» Mellanösterns enda demokrati

Det kallar sig Israel ibland. Man kan dock fundera en del över hur mycket demokrati Israel egentligen är. I dagarna står den 17-åriga palestinska tjejen Ahed Tamimi inför domstol. Innan rättegången började uttalade Israels utbildningsminister Naftali Bennet att Ahed Tamimi borde spärras in på livstid. Vad är det då för grov kriminell handling som Ahed Tamimi har gjort sig skyldig till? Sprängdåd mot en skola med 10-talet döda? Nä! Har hon skjutit ihjäl flera israeliska soldater? Nä! Har hon attackerat och försökt döda Israels premiärminister? Nä!

Hon attackerade, obeväpnad när hon fortfarande bara var 16 år, en israelisk ockupationssoldat med sparkar och en örfil! Några timmar tidigare hade hennes kusin skjutits i ansiktet med en gummikula av andra ockupationssoldater. Nu verkar inte den militärdomstol som har hand om ärendet följa det politiska kraven om livstids fängelse för det grova brottet. Istället hotas hon bara av 10 år i fängelse. Totalt sitter i dag 350 palestinska barn och ungdomar fängslade av Israel efter att ha dömts av militärdomstolar.

Den intressanta diskussionen handlar om ifall det överhuvudtaget finns någon demokrati i Mellanöstern. En demokrati fungerar i varje fall inte som Israel gör på ockuperad mark. Det ska bli spännande att följa vem som döms hårdast. 17-åriga Ahed Tamimi för att ha gett en beväpnad soldat en örfil och sparkar eller premiärminister Benjamin Netanyahu för korruption?

Älska din nästa

Inga kommentarer: