torsdag 8 mars 2018

Åttonde mars

» Internationella Kvinnodagen

Feminism
I dag är det Internationella Kvinnodagen. Egentligen ett misslyckande att det behövs. Det borde bara behövas en Internationella Medmänniskodagen! Min ryska arbetskamrat Elena berättade att i Ryssland är 8 mars en helgdag. När hon kom till Sverige tyckte hon det kändes underligt att jobba den dagen. Kvinnor ska få presenter. Dagen innan (Kvinnodagsafton) går man kanske ut och äter något gott tillsammans. Fast något med jämställdhet, det har det inte att göra. Snarast får kanske kvinnor jobba extra den dagen med att ordna mat och festligheter...

Utjämningen mellan könen går inom de flesta områden i varje fall i rätt riktning. På område efter område går utvecklingen till att det behövs både män och kvinnor. Inom politiken, i föreningsliv och inom näringsliv. Fast det går trögt inom näringslivet. Gubbarna försvarar sina positioner i ledningarna. Fortfarande tjänar personer i typiska kvinnojobb mindre än i typiska mansjobb. Kanske är det så att den bästa metoden för att utjämna detta är att se till att fördelningen av de som jobbar blir lika?

En dag kanske det inte behöver funderas över kvotering, varannan damerna och liknande funderingar. En dag kanske det blir något fullt naturligt.

Kanske kommer det till och med en dag när det inte finns kräk som begår övergrepp!

Inga kommentarer: