torsdag 1 mars 2018

Ute på hal is

» Menar hon allvar?

Föräldrapenning
Veckans debattinlägg måste var det som en Siri Steijer, som är programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på det svenska näringslivets lobbyorganisation Timbro, presterade för några dagar sedan i bland annat Aftonbladet. Under rubriken: "Vi har inte råd med alla lediga föräldrar" konstaterar den goda Siri att den svenska Föräldraförsäkringen är uppåt väggarna katastrofal. Siri tycker att man ska helt avskaffa Föräldrapenningen och halvera ledigheten. Den ersättning som betalas ut ska istället vara ett lån som ska betalas tillbaka!

Tänk, så kreativ man kan vara om man får jobb på Timbro. Jag blir faktiskt riktigt imponerad. Jag har dock en speciell förkärlek till den svenska föräldraförsäkringen. Något som vi svenskar ska vara stolta över. Dels har jag ju själv utnyttjat försäkringen. Tre barn med en hel del långa perioder med både heltidsledig och deltidsarbetande sätter sina spår. Till det naturligtvis alla åren jag jobbat på Försäkringskassan och då ofta med specialisering på just Föräldraförsäkringen. Det är många blivande mammor och pappor i Åstorp som jag haft förmånen att informera om rättigheterna och möjligheterna.

Siri Steijer pratar strunt! Punkt!

Sveriges barn, dom som ska försörja oss gamlingar en gång i tiden, är förtjänta av en rejäl föräldraförsäkring. Att överhuvudtaget komma på tanken att göra ersättningen till ett lån som ska betalas tillbaka och halvera rätten till ledighet tyder på att Siri totalt har missförstått omvärlden.

Eller kan det vara så att allt är ett skämt? Inte ens Timbro kan väl ställa sig bakom de här tankarna? Tillbaka till ritbordet Siri! Du har inte tänkt. Fast uppriktigt sagt så verkar det hela vara en del av en attack på Föräldraförsäkringen från Timbro. På Timbros hemsida kan man hitta fler attacker på Föräldraförsäkringen. - "Barnledighet – en kvinnofälla för medelklassen" konstaterar Dennis Avorin i en annan rapport. Dennis konstaterar också att Föräldraförsäkringen kostar för mycket. För det är ju där haken är. Det kostar för mycket!

Se till att de politiker som lyder minsta vink från Timbro inte får makten. Moderata politiker och marknadsliberala Stureplansmaffian i Centern brukar bli förlästa på Timbros rapporter och något halvår efteråt lägga fram politiska förslag som tillfredsställer uppdragsgivaren - Timbro och Svenskt Näringsliv alltså.

Inga kommentarer: