måndag 21 december 2015

Nu vänder det

» En bortglömd nyhet

Våra nya sedlar
Jag kan inte låta bli att ytterligare berätta om nyheterna som helt försvinner i nyhetsflödet och den politiska debatten. Men verkligheten är att den svenska ekonomin tuffar på riktigt bra. Överskottet stiger, BNP-utvecklingen är bland den bästa i hela EU. Den svenska arbetslösheten sjunker och är lägre än på många år. Sverige är helt enkelt med expressfart på väg rakt in i en Högkonjunktur. Det är helt enkelt så att Konjunkturinstitutet är överraskade över hur bra det tuffar på. Kanske dags att sluta tro att vi står på avgrundens brant. Den goda ekonomin i Sverige ger resurser till mycket. Tänkt på det när det argumenteras för att vi inte har råd med att ta emot flyktingar. När arbetsgivarna i sedvanlig ordning hävdar att det inte finns pengar till löneökningar. Att ta emot flyktingar är inte bara en kostnad. Det skapar arbete, det skapar konsumtion vilket kräver produktion. En stor del av "kostnaden" återvänder till företagen och blir skatteinkomster. Samma sak med löneökningar. Löneökningar skapar ökad konsumtion, något som kräver ökad produktion, vilket skapar nya jobb. För det är väl inte tänkt att det bara är vd:ar, aktieägare, direktörer, styrelseledamöter och andra toppar som ska ta del av Högkonjunkturen?

» Några korta reflektioner

Nordea
I en intervju i Dagens Industri med rubriken Siktar på höjd utdelning berättar Nordeas nya vd Casper von Koskull om sina planer för banken. Att ägarna ska få ut mer slantar verkar alltså vara det viktigaste. På något ställe berättar Casper också att han vill ha mer nöjda kunder. Jag har därför ett par tips som i korthet går ut på att handla på ett sätt som gör bankens kunder viktigare än aktieutdelningen till ägarna och bonusarna till cheferna. Om man fortsätter på den inslagna vägen, dvs att bonusarna och aktieutdelningen är viktigare än servicen till kunderna, så kanske det inte finns så många kunder kvar en dag. Att som Nordeakund på ett stort Nordeakontor få beskedet att "kanske kan du gå till Handelsbanken istället" är inte God Service. Men det var det besked jag fick när jag för en tid sedan ville sätta in kontanta pengar på mitt eget konto i Nordea. En god tanke vore kanske att bli en föregångare när det gäller att ge spararna någon ränta på sina sparpengar. Det vill säga att sänka skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränta. I dag är Nordea snarast en föregångare vad det gäller motsatsen. Det vill säga ingen ränta på sparpengar och rekordhögt räntenetto, skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränta. Gör banken känd för att sätta kunderna främst. Inte som i dag där den vanligaste anledningen för media att skriva om Nordea är för att berätta om rekordbonusar till chefer, extrema löner till chefer, skandalöst höga avgångsvederlag till chefer och andra skandaler. Tyvärr tror jag inte att Casper har den här typen av tankar. När jag läser intervjun handlar det snarast om motsatsen. Men det finns nog några som kan glädjas i varje fall. Aktieägarna som får ännu högre utdelning (den är redan i dag rekordhög) och cheferna som kan räkna med ytterligare några miljoner extra på kontot i lön och bonus.

» Dagens citat

Det händer att man får höra sanningen från oväntat håll. Så här beskriver den f.d. Sverigedumokraten William Hahne sitt gamla parti:

Jimmie Åkesson brölar på
– "Det handlar om att vi i den nya generationen har en annan bakgrund. Vi i SDU vet hur man för sig, klär sig, beter sig. Vi har eller är på väg mot högre utbildning."

Och beskrivningen av Sverigedumokraterna fortsätter med ännu en bredsida mot partiets ledning:

– "Det gamla gardet kommer från landsbygden i Skåne eller södra Sverige. Har låg eller ingen utbildning, är arbetarklass. Partiet som Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson gick med i bestod av skinnskallar som brölade på leriga vit makt-konserter. Åk till ett stort SD-arrangemang, åk till landsdagarna, man får ta fram skämskudden."

Visst blir man glad åt att få höra sanningen? Vilket som nu är sanningen... Att William Hahne kommer från Stockholm kanske kan förstås!

Inga kommentarer: