söndag 27 december 2015

Så är då julen över

» Ställ upp för miljön - men...

Stoppa flyget
När nu företagarnas höjdare och Knugahuset jublar sedan regeringen fått utredningsförbud när det gäller Bromma flygplats nedläggning finns det kanske anledning att påminna om att flygresandet är en av våra värsta miljöförstörare. Om du gör en semestertur till Thailand förorsakar du utsläpp av motsvarande 2,5 ton växthusgaser. Det motsvarar vad en normal bilist förorsakar under ett helt år. Att förflytta sig med flyg är det miljömässigt mest korkade sättet att förflytta sig som finns. Och detta överlägset, med bred marginal. Det är viktigt att tänka på detta när vissa kretsar jublar över att Bromma flygplats "räddats" ytterligare några årtionden. Men, det är viktigt att påpeka att det handlade inte om att utreda en nedläggning i förtid. Det handlade om att utreda en sedan mycket länge utlovad nedläggning. Jag minns fortfarande när jag, vad som måste ha varit i slutet av 60-talet eller möjligen början av 70-talet, satt vid köksfönstret hos min morfar Alix som bodde i Hallonbergen i Sundbyberg. Där hade man god utsikt över flyget som startade och landade på Bromma. Och vill jag påpeka, hörde det tydligt. - "Den ska snart läggas ner, det har dom lovat" sade morfar. Det löftet var inte ens värt papperet man antecknade det på. Bromma flygplats är viktig för näringslivets höjdare, kungahuset, regeringen och några få andra, att få ha en flygplats mitt inne i stan är bra tycker dom. De som bor runt om och de som kanske äntligen hade kunnat få en bostad om man lade ner och byggde bostäder istället, är inte lika lyckliga. Men det är ju vissa som bestämmer, och då gäller inte miljöhänsyn, löften eller vad som är bäst för de flesta.

Kopplingen till miljön förtjänar att påminnas om när vi samtidigt kan läsa om att 2015 verkar bli det globalt varmaste året som uppmätts sedan förindustriell tid. De senaste fem åren är den varmaste femårsperioden som någonsin uppmätts. Vad vi behöver är inte MER flygtrafik. Vad vi behöver är MYCKET mindre flygtrafik och många andra lösningar.

Vi vill gärna göra en insats för miljön - bara det inte går ut över vår egen bekvämlighet, vårt eget nöje och vår egen ekonomi!

» Gårdagens Sverigedumokrat

Gunilla Gomér, Sverigedumokraten som jag berättade om igår, som i protest under julen lämnade kyrkan och Julspelet sedan hon uppfattat att kyrkan tog ställning för något så hemskt och kontroversiellt som medmänsklighet har nu berättat vad som var det allra värsta. Det visar sig nämligen att kyrkan valt en färgad man till att spela Josef i julspelet! Ja, något så fruktansvärt måste ju vara en hemsk upplevelse för en Sverigedumokrat! Tänk att något så fint som Josef skulle visas upp som något så hemskt som en färgad man. Stackars Gunilla!

Inga kommentarer: