fredag 22 november 2013

Om Minoritetsregeringars dilemma

Om att vara minoritetsregering: Vår nuvarande Högeralliansregering under Fredrik Reinfeldt är faktiskt en minoritetsregering. Det finns alltså i Riksdagen fler ledamöter som är i opposition än som ingår i Regeringsunderlaget. Detta är något som Fredrik och hans vänner i allmänhet inte behöver oroa sig över eftersom Sverigedemokraterna oftast röstar som Fredrik tycker. Men det händer att SD inte stödjer Högerregeringen, och då uppstår problem. Ett sådant problem har nu uppstått då den Rödgröna oppositionen vill förbättra Statens finanser genom att säga Nej till att höja den s.k. brytpunkten extra mycket. Det som alltså innebär att de som tjänar lite mer än de flesta andra får lite extra skattesänkning - samtidigt som staten alltså måste låna ännu mer pengar för att få ihop budgeten. Och denna delen av budgeten har inte stöd från Sverigedemokraterna, i motsats till resten av budgeten. Alltså håller nu de Rödgröna på att förbättra Statens finanser genom att med hjälp av Sverigedemokraterna stryka skattesänkningen. Och då tar det fyr i helsike hos en del Högeralliansföreträdare. Allra mest fanatiska i sin ilska över att Högeralliansregeringen faktiskt är en minoritetsregering är Folkpartisten Carl B Hamilton och Moderaten Anna Kinberg Batra. Den senare väl mest känd för sitt beryktade yttrande om att "Stockholmare är smartare än lantisar". Och hennes ilska över att Riksdagens majoritet inte lyder Minoritetsregeringen är väl ett tydligt bevis för att AKB har totalt fel i både det ena och det andra. Dom verkar tycka att Riksdagens majoritet inte får lov att förbättra Statens finanser genom att säga Nej till utgifter som man måste låna pengar för att betala. Ack ja! Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

Dagens citat: - "För en halv miljon löntagare blir det en sänkning på 150 kronor eller mer". Det är vår nya Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (Moderat förstås) som försöker ställa sig in hos de omkring 2,2 miljoner medlemmar i A-kassorna som nu får sänkt avgift sedan den differentierade avgiften avskaffas. En viktig reform som Moderaterna ska ha tack för. Fast vi ska kanske ha i åtanke (det håller Moderaterna ganska tyst om) att de differentierade avgifter infördes av just Moderaterna för några år sedan. Och då var det också en viktig reform som skulle minska arbetslösheten, hävdade man. Den största effekten av det hela var dock att antalet medlemmar i A-kassorna sjönk så reformen kan inte kallas för något annat än FIASKO! Så nu ändrar man sig, och det ska Moderaterna ha all heder för. Fast det hade ju varit ännu bättre att inte ens ha infört dumheterna!

Giriga banker
Om giriga banker: Den en gång i tiden statligt ägda banken Nordea har kommit på kollisionskurs med Finansinspektionen läser jag i Svenska Dagbladet. Medan FI vill att bankerna ökar sitt kapital så lovar istället Nordeas koncernchef Christian Clausen att öka utdelningen till aktieägarna. Och där finns alltså inte längre svenska folket i form av Staten kvar. I den allmänna privatiseringsfanatismen så har nu hela ägandet sålts ut. Men Nordea fortsätter att tjäna allt mer slantar på att girigt suga ut pengar från oss kunder. Till och med SvD kolumnist Andreas Cervenka är orolig över girigheten. Det hade kanske inte varit en dum idé att inte ha sålt ut det statliga ägandet i Nordea utan istället använt ägandet till att påverka banken i en lämplig riktning. Jag kan förresten notera att min kommentar till Andreas Cervenkas rader (med just denna innebörden) är den kommentar som fått överlägset flest positiva röster. Och det handlar alltså om Svenska Dagbladets Näringslivssidor, inte Proletären eller något liknande.

På tal om girighet: Och på tal om girighet så läser jag att medan t.ex. Medieföretagen Bonnier AB och Stampen tappade rejält i vinst så passade ledningen på att rejält höja sina löner. Girigheten finns överallt.

Sverigedemokraternas Landsdagar: SD:s starkaste fäste i Sverige är min grannkommun Bjuv. Här fick man över 19% i förra valet. SD:s starke man i Bjuv är Allan Jönsson. Men Allan sitter löst inom Sverigedemokraterna. För ett par år sedan hotades han av uteslutning sedan han kritiserat partiledningen. Men då kom han undan med en varning. Inför Landsdagarna upprepar nu Allan Jönsson sin kritik. - "Ledningen ägnar sig åt toppstyre och storebrorsfasoner" påpekar han. Det ska bli spännande att se vad som händer nu.

Om dubbelmoral: En gång i tiden (minns ni det?) så styrde Socialdemokrater i Sverige, och det som i dag kallas Högeralliansen, men då mest kallades Borgerliga, var i opposition. Bland de saker man hårt kritiserade Socialdemokraterna för var alla f.d. politiker som utnämndes till olika jobb inom den Statliga sfären. Sedan dess har det ju hänt att de Borgerliga döpt om sig till Högeralliansen och har nu snart suttit vid Maktens grytor i två mandatperioder. Hur har det då gått med utnämningen av gamla avdankade politiker till diverse välbetalda jobb inom den offentliga sfären? Jo, det fenomenet har ökat kraftigt! Men det oroar inte ansvarig minister, Kristdemokraten Stefan Attefall. Man kan ju alltid ändra sig.

Inga kommentarer: