torsdag 14 november 2013

Jan

Hänger Jan Björklund löst? I dag inleder Folkpartiet sitt Landsmöte i Västerås. Och det är faktiskt ett parti som befinner sig mer i kris än vad man kan tro. Väljarundersökningarna har ju koncentrerat sig på att berätta om Centerns och Kristdemokraternas bungyjump kring 4%-spärren och Moderaternas tappade ställning. Men faktum är att Folkpartiet inte ligger så särdeles bra till dom heller. Och den enda fråga som man i dag förknippar Folkpartiet med är skolan. För kampen för kärnkraft och Euron är kanske inte direkt framtidsfrågor. Och i skolfrågan där har förtroendet för partiet rasat. Jan Björklunds fixering vid skolan och att skylla alla problem på Sossarnas flumskola börjar nu slå tillbaka när det trots 7 års ansvar inte har blivit bättre utan snarare sämre. För några dagar sedan rapporterade Aftonbladet om en undersökning som man låtit United Minds göra och som handlade om att ange vilket parti man hade störst förtroende för när det gäller skolan. På ett år har Folkpartiet rasat från 24% till 12,9%. I dag toppar Socialdemokraterna med 22,5% följt av Folkpartiet med 12,9% och Moderaterna med 11,6% och sedan Vänsterpartiet med 6,8% och Miljöpartiet med 4,8%. En intressant siffra är Centerpartiet - 0,9%!

Jan Björklund
När Jan Björklund nyligen avfärdade Stefan Löfvens invit med "pinsamt" verkade han inte ha sitt eget parti med sig i svängarna. Sydsvenskan har pratat med folkpartistiska kommunpolitiker och det är en del kommuner där det redan i dag sker ett samarbete över blockgränserna. Och det är många som tycker att det samarbetet gott kunde fungera i rikspolitiken också. - "Jan Björklund borde inte ha gått ut så våldsamt. Jag tycker att Löfven resonerar klokt om blocköverskridande samarbete efter valet" är en folkpartistisk kommentar. Kanske skulle Majorn ha funderat en eller två minuter innan han reagerade så instinktivt. Kanske är det så att det är hans reaktion som är pinsam och inte Stefan Löfvens inbjudan?

Vidare berättar Expressen om en mätning av förtroendet som tidningen låtit Demoskop göra. Tidningen har låtit ett antal människor svara på frågan hur stort förtroende dom har för olika Folkpartistiska politiker. Och, kors i taket, Jan Björklund kom på tredje plats efter ettan Cecilia Malmström och tvåan Birgitta Ohlsson. Och det var med rejäl marginal. På en femgradig skala fick Björklund 2,76 medan Birgitta Ohlsson fick 2,97 och Cecilia Malmström hela 3,14. Kanske är det verkligen dags för Folkpartiet att fundera på om man kanske skulle byta partiledare INNAN valet så att inte Jan Björklund tvingas gå efter valet med svansen mellan benen.

Om en annan krishantering: En annan som trampade i klaveret och behövde lite krishantering var Carl Philip Bernadotte som nog tyckte att det var riktigt pinsamt när det avslöjades att hans insats som designer inte var lika framträdande som det hade gjorts gällande. Det visade sig att han engagerade proffs på krishantering i form av PR-proffset Christina Saliba som hjälpte honom att få till stånd en trevlig intervju i Expressen som naturligtvis ställde upp dom också. Tänk vad bra när man har råd med proffshjälp.

Inga kommentarer: