söndag 24 november 2013

En farligare värld?

Om israelisk dubbelmoral: Så har det då äntligen gjorts en överenskommelse med Iran om deras eventuella kärnvapenambitioner. En överenskommelse som i stort sett hela världen gläds åt. Ja, till och med Carl Bildt är någorlunda nöjd. Men det finns två som inte är nöjda. Dels den enda kärnvapenstaten i området, Israel och dels en av områdets värsta diktaturer, Saudiarabien. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, utrikesminister Avigdor Lieberman och andra extremister har förklarat att Israel inte anser sig bundna vid överenskommelsen. Vilket är ett annat sätt för de Israeliska extremisterna att förklara att dom mycket väl kan välja att använda bomber och missiler istället för ord och papper. Förhållandet mellan Netanyahu och Barack Obama är alltså inte det allra bästa just nu. Och återigen kan vi se att det största hotet mot freden är den Israeliska ockupationsmakten och de judiska extremister som just nu styr i Israel. Så länge Israel själva har kärnvapen ska dom inte säga ett knyst. Benjamin Netanyahus yttrande om att världen nu blivit farligare kanske är riktigt. Men inte pga avtalet utan pga Israels hot att inte följa avtalet.

Dåliga råd är dyra: I torsdags skrev jag om att man från Göteborgs sida engagerat pr-firman JKL omedelbart när Uppdrag Granskning började granska Göteborgs kommuns resor till Cannes. Uppenbart med kännedom om att det inte hade gått rätt till så att man behövda hjälp för att klara sig ur det hela med någorlunda heder i behåll. Nu visar det sig att det inte räckte med de 145.000 jag skrev om då. Istället har man lagt ut en halv miljon kronor på att få usla råd från den f.d. moderatpolitikern Henrik Nilsson på JKL. Jag tycker man borde vägra betala!

Dagens Essde: Expressen använder uttrycket Teflonpartiet om Sverigedemokraterna. Det kvittar hur mycket det trampas i klaver och görs bort sig så behöver inte partiet ta något ansvar för detta. Det är egentligen fascinerande hur många dumheter som SD:s supportrar står ut med. Den intressanta frågan Expressen ställer är vad som händer den dag Jimmie Åkesson tröttnar.

Talande: Egentligen är det fascinerande att SD:s Jimmie Åkesson utsett Socialdemokraterna till sin huvudfiende. En del av det som kallas oppositionen har alltså utsett större delen av övriga oppositionen till sin huvudfiende - inte den sittande regeringen. Det säger liksom allt om var SD hör hemma, dvs som stödparti ute på högerkanten till Högeralliansen.

Om vår demokrati: Med tanke på debatten om Riksdagsmajoritetens rätt att förbättra Sveriges statsfinanser som jag skrivit om ett antal gånger så finns det kanske anledning att påminna om vad det står i Regeringsformen, som är den grundlag som utgör grunden för den svenska demokratin.

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.

Det är kanske något för folkpartiets Carl B Hamilton och moderaternas Anna Kinberg Batra och alla de andra att tänka på innan dom blir så upprörda. Det är inte bra för hjärtat!

2 kommentarer:

Carl B Hamilton sa...

Och vilken roll spelar då Riksdagsordningen?

Sven Tycker sa...

Riksdagsordningen - "Nästan en grundlag"

Regeringsformen - "Den grundlag som utgör grunden för vår demokrati"