torsdag 21 november 2013

Väl använda slantar?

Bluffmakarna betalar för sig: Det var väl en hel del som såg Uppdrag Gransknings program om att "leva loppan livet" på fastighetsmässan i Cannes som ett antal kommuners företrädare roat sig med. Redan när UG:s redaktion begärde ut kvitton från Bostadsbolaget i Göteborg fattade man på bolaget vad som var att vänta. Det dåliga samvetet var uppenbart snabbt framträdande. Bolaget engagerade nämligen redan då Konsultbolaget JKL för att sköta den krishantering som man tydligen förstod skulle bli nödvändig. Rådet som JKL:s konsult (den gamle moderatpolitikern Henrik Nilsson) gav var att bolagets dåvarande VD Bertil Rignäs inte skulle ställa upp på intervjuer utan bara besvara frågor per e-post. För det ytterst dåliga rådet skickade man en räkning på 145.000 kronor. Väl använda slantar? Kanske inte! Först försnillades en massa pengar, sedan fick VD:n sparken ändå och för det fick man alltså betala ännu mer pengar än som redan försnillats. Tänk att betala 145.000 för dåliga råd! Resumé.

Nej till kvotering: EU-Parlamentet har sagt Ja till ett lagförslag som kräver kvotering av kvinnor in i bolagsstyrelserna. Enligt lagförslaget ska börsbolag med mer än 250 anställda senast 2020 ha minst 40% kvinnor i sina styrelser. Men naturligtvis vill inte Sverige vara med om detta. Det ska kanske noteras att det finns det t.ex. fler VD:ar som heter Johan än vad det finns kvinnor överhuvudtaget hos börsbolagen i Sverige. Så det skulle naturligtvis bli ett oöverstigligt problem för svenska börsbolag att hitta kompetenta kvinnor i tillräcklig omfattning som kan sitta i bolagsstyrelserna och inte bara servera kaffe och städa. Så naturligtvis arbetar vår svenska regering hårt mot att kraven ska införas. Dagens Juridik.

Snälltågen gör comeback: Förr i tiden (så länge sedan att er bloggare var ung...) så hette SJ:s snabbtåg Snälltåg. Något som var en försvenskning av det tyska Schnellzug. Nu ser jag att begreppet ska komma tillbaka. Det är det privata Veolia som hjälper till att trängas på de svenska järnvägsspåren som nu döpt sina tåg på sträckan Malmö - Stockholm till just Snälltåg. Om inte av andra skäl så är det ju kul med lite nostalgi.

Inga kommentarer: