fredag 15 november 2013

Järnvägar också

Om järnvägsunderhåll: Ingen har väl missat järnvägsolyckan som skedde för några dagar sedan söder om Stockholms Central och som skapade stora problem i järnvägstrafiken. Det står allt mer klart att olyckan berodde på bristande underhåll. Det har flera gånger varnats för att banan vid den aktuella platsen var undermålig och att risken för en olycka var stor. Och skulden för detta har naturligtvis alla politiker som snålat med pengarna under många år. Nuvarande Högerallians skyller allt på tidigare Socialdemokratiska regeringar. Men skulden är jämnt fördelad. Högeralliansen har ingen anledning att skylla ifrån sig. Socialdemokratiska regeringar har satsat för lite pengar - helt rätt. Men den dåvarande oppositionen krävde inte mer pengar, dom krävde ännu mindre pengar. Alltså kan man inte skylla ifrån sig nu. Och fortfarande är anslagen för låga, och dom minskar! Nyligen meddelade företaget Infranord (som sysslar med just järnvägsunderhåll) att man ska säga upp 400 anställda. Och alla politiker har också skuld i att hela organisationen privatiserats. Det är inte som förr i tiden när SJ hade ansvar för både räls, tåg, stationer osv. Nä, det är Trafikverket som ansvarar för spåren. Men dom gör inte jobbet själva utan köper upp jobben av en massa olika företag som lämnar så låga anbud som möjligt. Resultatet har blivit att ingen har något totalansvar, alla skyller på alla andra och det viktigaste är att spara pengar, inte att göra ett bra jobb.

Han den där Jan: Apropå gårdagens funderingar om Jan Björklunds ställning så kan vi konstatera att rapporterna från partiets Landsmöte berättar om att Jan Björklund gjort allt han kunnat för att distansera sig från ett samarbete med Stefan Löfven. Och detta glädjer naturligtvis mig som mycket ogärna ser Socialdemokratins högervridning fortsätta. Men ett stort skratt får jag när jag läser om statsvetaren Katarina Barrling som i en avhandling skrivit: - "Folkpartisters åsikter är närmast att betrakta som fakta. Förstår inte folk sitt bästa så gör i alla fall Folkpartiet det."

Svensk migrationspolitik och FN:s Barnkonvention: Helsingborgs Dagblad berättar i dag om Dalia Eileen Hernández Cartegena, en 15-årig flicka från El Salvador som kom tillsammans med sin mamma till Sverige för fyra år sedan. Hon bor i dag tillsammans med sin mamma, sin styvpappa som mamman gift sig med och deras 2-åriga gemensamma dotter. Nu ska Dalia och hennes mamma utvisas till El Salvador medan maken och deras 2-åriga dotter stannar i Sverige. Sedan ska dom i El Salvador söka uppehållstillstånd som anknytning och sedan vänta kanske ett halvår på beslut. FN:s Barnkonvention säger att man vid beslut alltid ska ha barns bästa i åtanke när man fattar beslut. Det är INTE barns bästa man har i åtanke när man skiljer ett 2-årigt barn från sin mamma och tvingar en 15-åring att avbryta sina skolstudier bara för att man ska följa en paragraf till punkt och pricka! Det är att ha barns bästa i åtanke att låta mamma och dotter att söka uppehållstillstånd från Sverige och låta dom vänta i Sverige på beslut. Tyvärr har vi en paragrafryttare som högsta ansvarig minister (han heter Tobias Billström och är Moderat) så vi kan inte vänta oss några ändrade direktiv från det hållet.

Inga kommentarer: