onsdag 4 april 2012

Money makes the world go around

Jag noterar att James Bond är till salu. Han säljer sig till högstbjudande. I nästa film blir det inte en Martini som gäller, "Shaken not stirred" är helt ute. Heineken betalade nämligen mest så nu blir det en öl istället till 007 James Bond. Tänk vad det kan löna sig att sälja sitt namn...

En som verkligen sålt sig är den förra socialdemokratiska riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson som gjort en rejäl klassresa. Jo, det var så han uttryckte det när han sålde sitt HVB-bolag för tiotals miljoner kronor. Från socialdemokrat med tro på solidaritet till nyrik affärsman utan moraliska skrupler. Jo, det kan man kalla en klassresa. Men jag hade inte, som Jan Emanuel Johansson, varit stolt.

Och det finns olika sätt att sälja sig för pengar. Den 29 mars skrev jag senast om hur diverse bloggare säljer sina åsikter på bloggen för pengar och förmåner. Så när ni läser vad olika bloggare skriver så var skeptiska till vad dom tycker och rekommenderar. Dom kanske bara tycker på ett visst sätt för att dom fått betalt för att tycka på det viset.

Pengar = mutor
Även en liten oansenlig bloggare som Sven Tycker kanske kan tjäna en liten slant på att tycka på ett visst sätt. Något som jag är mycket skeptiskt till det moraliskt riktiga i. Tidningskungen är t.ex. en egentligen utmärkt idé, som jag använt mig av flera gånger. Prova på en tidning som låter spännande några nummer för en blygsam kostnad. Var den bra - teckna en riktig prenumeration. Var den dålig - det kostade inte så mycket att få veta det. Just nu erbjuds nya kunder ett presentkort hos Discshop.se om man provar en tidning hos Tidningskungen. Och jag får också ett presentkort när jag skriver om erbjudandet. Är detta moraliskt riktigt? Är det inte snarare så att det förstör förtroendet för bloggen om läsaren vet att den som skriver faktiskt får ersättning för att skriva om något speciellt. Flera av de "stora" bloggarna får ju t.ex. regelbundet olika ersättningar och erbjudanden om dom skriver om olika saker. Det förvandlar ju bara bloggen till en reklamkanal utan förtroende hos läsaren! Det har ju t.ex. avslöjats att ett antal bloggare fick betalt av Moderaterna för att skriva positivt om Moderaterna i samband med senaste valet.

Slutligen hörde jag att kritiken ökar mot Snackemostern Jan Björklunds handläggning av lärarlegitimationerna. Ett Stort Haveri kallade någon det. Det ifrågasätts det rent juridiskt riktiga i att lägga ut handläggningen (som ju är en form av myndighetsutövning) till ett privat företag som Proffice som var dom som bjöd lägst. Och det blir ju inte bättre av det sätt som Proffice skött det hela på. I dag är det väl nästan bara nämnda Jan Björklund (och några till närmast sörjande folkpartiklar) samt Proffice aktieägare som försvarar handläggningen. Som sagt, Ett stort haveri var ordet.

Inga kommentarer: