fredag 27 april 2012

Antisemitism och Islamofobi

Malmö
En politiker som för tillfället ligger lite risigt till bland en del är socialdemokraten Ilmar Reepalu i Malmö. Kampanjen för att peka ut honom som antisemit når nya höjdpunkter. Ilmar Reepalu är en politiker som engagerar sig. En politiker som inte svarar "inga kommentarer" varje gång han blir utfrågad. Jag kan hålla med om att vissa uttalanden han gjort kan, om man väljer att plocka ut vissa ord ur sitt sammanhang, tolkas som kritik av judiska synpunkter. Om Ilmar Reepalu tycker att rabbinen i synagogan ska ta avstånd från Israels ockupationspolitik och samtidigt tycker att någon i moskén i Malmö ska ta avstånd från självmordsbombare så rapporterar media att han är kritisk mot judar. Om Ilmar Reepalu får en fråga om antisemitismen i Malmö och samtidigt påpekar att man har problem med islamofobi och förföljelse av romer också så skriver media att han försöker förneka att det finns antisemitism. Det är helt enkelt inne att hänga Ilmar Reepalu och detta utnyttjas av politiska motståndare. Det finns i Malmö kanske antisemitiska strömningar som är värre än på många andra håll. Troligtvis kommer delar av dessa från muslimska grupper som lägger skulden för staten Israels agerande på alla judar. Precis som många har en benägenhet att lägga skulden för vad arabiska terrorister gör på alla muslimer. Båda tendenserna är precis lika fel. Men precis som vi kan kräva av muslimska grupper i Sverige att dom tar avstånd från terrorister och självmordsbombare så kan vi kräva av judiska grupper i Sverige att dom tar avstånd från staten Israels rasistiska ockupationspolitik mot Palestina. Sådana krav är varken islamofobiska eller antisemitiska. Läs t.ex. i Sydsvenskan och Aftonbladet 1 eller Aftonbladet 2.

Och så har vi väl alla läst om hur det går till på det fina folkets egen internatskola, Sigtunaskolan. Just nu sitter en hel hög pojkar häktade, misstänkta för flera fall av ren misshandel av andra elever. Fast i redovisningen av pojkarnas bakgrund så var det lite jag inte förstod. En del hade föräldrar som tjänade ett antal miljoner, och det är väl inget att förundras över. Men några hade föräldrar som inte skattade för en krona i inkomster. Hur f-n har dom då råd att hålla den lilla gullgossen i en sådan Internatskola? Har skolan någon sorts program där man tar in en viss kvot barn till "socialbidragstagare" som betalas med bidrag från andra håll? Läs mer här och här till exempel.

Ibland undrar man över ministrars kompetens. Jag läser att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt nu tycker att det är dags att kräva vår Moderata Handelsminister Ewa Björlings avgång. Han tycker att hennes agerande efter avslöjandena om vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabien gör att hon passerat gränsen. Efter att i Dagens Nyheter läst en intervju med nämnda moderatminister börjar jag undra hur f-n hon fått jobbet. Hennes svar och agerande tyder på att detta är en dam som har mycket att dölja och ha dåligt samvete för, men mycket mindre att komma med. Jag tror jag stöttar dig Jonas, det är dags att låta Ewa Björling bli nästa f.d. minister.

Inga kommentarer: