torsdag 12 april 2012

Anders Borg och klavertrampande

Anders Borg verkar ha insett att han sitter i en minoritetsregering. Tankarna på att sänka skatten för riskkapitalister är han på väg att tvingas modifiera. Vad det i praktiken handlar om är ifall några riskkapitalister med mångmiljoninkomster ska skatta för dessa pengar som arbetsinkomst eller som kapitalinkomst. Skatteverket har gjort bedömningen att inkomsterna ska bedömas som arbetsinkomster, men Anders Borg var på väg att lagstifta om att det skulle räknas som kapitalinkomster. Och det är nämligen så vist inrättat i vårt välfärdssamhälle att den som i sitt anletes svett arbetar ihop en inkomst på t.ex. en miljon betalar klart mycket mer skatt på den inkomsten än den som sitter still på sin feta röv och inkasserar en miljon i kapitalinkomster i form av kanske räntor och utdelningar. Och det är ju en vis konstruktion. Och nu ville Anders Borg ge denna lilla grupp en extra dusör genom att lagstifta om lägre skatt än vad Skatteverket i dag tycker.

Anders Borg
Annars anser ju svenska folket, enligt gjorda undersökningar, att Moderaterna är bättre på att sköta den svenska ekonomin är Socialdemokraterna. Alla andra områden tycker man att Socialdemokraterna är bäst på. Fast hur duktig Anders Borg är på att räkna kan diskuteras. Jag såg en sammanställning över hur våra senaste finansministrar räknat fel på BNP-utvecklingen. Erik Åsbrink (1998-2000) hade ett felsnitt på 1,7 procentenheter. Bosse Ringholm (2001-2004) hade ett felsnitt på 1,0 procentenheter. Pär Nuder (2005-2007) hade ett felsnitt på 0,8 procentenheter. Men sedan kom Anders Borg (2008-2011) och han lyckas komma upp i ett felsnitt på 4,2 procentenheter. Well done Anders!

Ibland kan man även i tidningar som Expressen hitta guldkorn. Under rubriken Hög tid att Lööf lär sig ödmjukhet säger förra centerriksdagsmannen Börje Hörnlund vad han tycker om nya Centerledaren Annie Lööf. Och det är ord och inga visor. Meningen "Centerpartiet förstör nu sin under 96 år mödosamt framarbetade rättviseprofil." sammanfattar nog det hela. Centerpartiet har förvandlats från ett parti för den svaga människan till ett parti som sparkar på de svaga och anser att morötter till de rika är lösningen på alla problem.

De mycket liberala reglerna för arbetskraftsinvandring till Sverige skapar sina problem. Det är ju mer eller mindre helt upp till arbetsgivarna att avgöra om det behövs "importera" arbetskraft. Något som skapat en ny marknad för mer eller mindre oseriösa arbetsgivare. Som "importerar" arbetskraft bara för att lura dom (se exemplet). Eller helt enkelt bara för att pressa ner lönerna. Som en vän som jobbar på Arbetsförmedlingen uttryckte det. Det är en massa fiffel och lurendrejeri sedan AF:s inflytande försvann.

För övrigt ser jag att återstarten av Oskarshamns första reaktor nu skjuts ännu längre fram i framtiden. Senaste budet är någon gång i juni månad. Lagom till sommaren när kärnkraften knappt behövs.

Inga kommentarer: