måndag 23 april 2012

Det luktar illa från Frankrike

Det franska valresultatet gav en lite obehaglig eftersmak även om vi kan glädjas åt Socialistpartiets Francois Hollandes förstaplats (28,6%) före Högerns Nicolas Sarkozy (27,1%). Men det rasistiska Nationella Frontens Marine Le Pens otippade starka tredjeplats (18%) luktar illa. Nicolas Sarkozy har i valkampanjen satsat hårt på att bedriva en starkt främlingsfientlig propaganda för att försöka locka till sig Marine Le Pens väljare. Men det försöket har uppenbarligen misslyckats totalt. Det verkar istället som om det stärkt Marine Le Pens stöd. Kanske har det bara gjort de mer eller mindre rasistiska åsikterna mer rumsrena? Intressant att se är hur Le Pens väljare ska rösta i nästa omgång. Kommunistpartiets Jean-Luc Mélenchons väljare (12%) är redan säkrade för Hollande. Men det handlar istället om hur många av yttersta högerns väljare som väljer Sarkozy och hur många som stannar hemma eller som i rent missnöje väljer att rösta på Hollande. De flesta opinionsundersökningar som gjorts pekar på en ganska klar vinst för Socialistpartiets Francois Hollande.

Cigarettfimp
Till min stora bestörtning upptäcker jag när jag läser ett debattinlägg skrivet av en Moderat att jag faktiskt håller med. Det känns fruktansvärt avigt, och jag funderade länge på om jag ens skulle ta upp ämnet eftersom jag skäms lite. Sven Tycker som en propagandamegafon för moderata åsikter? Vad ska det bli av denna värld? Hur som helst skriver moderaten Ulla Hamilton tillsammans med Anna Linusson från Håll Sverige Rent en debattartikel i Aftonbladet med rubriken Gör det brottsligt att kasta cigarettfimpar. I den nyligen införda s.k. Skräplagen införde man ett undantag för cigarettfimpar när man gjorde det olagligt att slänga skräp i naturen. Något som är helt obegripligt. Fimparna innehåller mängder med olika gifter och tar mycket lång tid att brytas ner. Och cigarettfimpar är det utan tvekan vanligaste skiten man hittar på marken. 2005 uppskattade Håll Sverige Rent att det årligen slängdes 750 miljoner cigarettfimpar på marken. 2010 hade den siffran ökat till cirka 1 miljard fimpar. Ta och titta ner på marken när ni går. Det dräller av fimpar. Det finns inga människor som är så hänsynslösa som rökare. Det ses uppenbarligen som helt naturligt att bara släppa fimpen på marken när man rökt färdigt. En beräkning som Håll Sverige Rent gjort visar att ungefär 65% av alla föremål som hittas i parker och på allmänna platser är just cigarettfimpar. Och, dessa har alltså en mycket stark koncentration av gifter (det är ju i filtret som en stor del av gifterna hamnar). Och filtret tar mycket lång tid för att förmultna. Så rökare: Väx upp och ta ert ansvar. Släpp inte bara fimpen på marken. Och lagstiftare: Gör det naturligtvis olagligt att slänga fimpar precis som annat skit.

Jag ser slutligen att TV4 ska starta upp en ny sportkanal som ska heta TV4 Sport Xtra. Men, det är en sak jag undrar över. Det finns ju redan en TV4 Sport som fyller ut sändningstider med en massa löjliga amerikanska polisserier och annat trams. Vad ska dom med ännu en sportkanal till när dom inte kan fylla den dom har med sport? Nu ska sportälskarna tvingas betala ännu mer för att få tillgång till ännu mer utfyllnad. Snälla TV4 fyll den kanal ni har med sport och inte rappakalja först.

Inga kommentarer: