torsdag 5 april 2012

Ett filosofisk resonemang

llt eftersom tiden går blir det allt mer uppenbart att Sverige har gått från att ha tre mittenpartier och ett högerparti till att ha tre högerpartier och ett mittenparti - om inte två! Medan Moderaterna hela tiden närmat sig mitten (i varje fall i Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts skepnad) så har de tre tidigare mittenpartierna för att skapa en egen profil tagit allt fler steg åt höger. Och i dag står ju faktiskt först och främst Centerpartiet och Folkpartiet men också Kristdemokraterna till höger om Moderaterna. Det tragiska är att Stefan Löfven håller på att parkera Socialdemokraterna också allt närmare mitten istället för en aning till vänster om mitten där partiet traditionellt borde befunnit sig. Om denna utveckling fortsätter i ytterligare några år så skulle det inte förvåna mig om vi efter nästa val får se en koalition mellan S + M då S tycker att V är för mycket vänster medan M tycker att C + Fp är för mycket till höger (och Kd har åkt ut).

Pilar
Men, jag tror att Moderaternas styrning åt mitten är en bräcklig sådan. Det finns stora grupper traditionella moderater som accepterar mittenpolitiken eftersom den fungerar opinionsmässigt. Men, den dag opinionsvindarna vänder. Den dag Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tröttnar och väljer att gå vidare mot nya mer lönande utmaningar kanske dessa grupper väljer att försöka återta makten och styra om partiskutan. Valet av partiledare har mycket stor betydelse för den inriktning partierna tar (och det gäller alla partier). Vi kan se hur Annie Lööf ihärdigt arbetar för att dra Centerpartiet åt höger. Vi kan se hur Fredrik Reinfeldt dragit Moderaterna mot mitten. Och vi kan se hur Stefan Löfven på mycket kort tid vänt den Socialdemokratiska skutan höger om, mot mitten.

Anders Borgs nuvarande konflikt med Näringslivets toppar om räntesnurror och andra metoder från kapitalet och slipsnissarna att smita undan deras ansvar för samhällets ekonomi är ett exempel på den interna konflikten inom Moderaterna mellan de traditionella Moderaterna och dagens nya Mittenmoderater. Jag tror att Näringslivets protester till och med blir ännu hårdare mot Anders Borg än dom hade varit om vi haft en Socialdemokratisk regering som sagt och gjort exakt samma sak. Man är kort sagt besvikna! Moderaterna ska lyda order från Näringslivet (precis som Socialdemokraterna förväntas lyda order från Facket). Och när Anders Borg tänker själv blir besvikelsen en chock för slipsnissarna.

Sosseros
Exakt samma konflikt som finns inom Moderaterna finns inom Socialdemokraterna. Vänstern inom Socialdemokraterna vädrade morgonluft under Håkan Juholt, men har nu tvingats tillbaka. Dom kommer att hålla ganska tyst så länge opinionsvindarna blåser åt rätt håll, men den dag dom blåser åt fel håll vågar dom sig fram igen. Den underjordiska kampanj mot Håkan Juholt som fördes från högersossar var egentligen ganska unik. Så brukar inte partiers interna opposition vanligen arbeta. Och den besvikelse över arbetsmetoderna som båda Göran Persson och Mona Sahlin gett utlopp för i intervjuer visar på deras förvåning. För både Göran och Mona har besvikelsen inte handlar om sakfrågorna utan om just metoderna. Mona Sahlin kan ju knappast kallas för att tillhöra någon vänsterfalang inom Socialdemokraterna. Göran Persson kanske ideologiskt var mer vänster, men han var också en politiker som ville åstadkomma saker och därför ofta offrade ideologin för den praktiska politiken.

Och om ett antal år kommer det att finnas en hel del som med skadeglädje berättar att jag hade helt fel...

Kanske ska vi se ryktet om Carl Bildts lämnande av regeringen som en del av mittenvridningen av Moderaterna. Carl Bildt kan knappast kallas för mittenmoderat. Men när nu ryktet om hans avgång dykt upp så tror jag att han slängde sin avskedsansökan i papperskorgen. Ska han avgå så ska det komma som en överraskning, annars stannar han. Han verkar ju till och med stå till höger om Högeralliansens högerpartier.

Sedan ser vi att det är dags att åter skämmas för svensk migrationspolitik. Det står nu klart att Sverige ska splittra en familj. Pappan ska utvisas till Azerbadjan och mamman och barnen som är 3 och 5 år till Uzbekistan. Detta trots att det på många ställen står i lagar och anvisningar att familjer inte ska splittras. Men vår moderata Utvisningsminister Tobias Billström är säkert lycklig.

För övrigt ser jag att Centern slutgiltigt lagt ner kärnkraftsmotståndet. Först gick man med på att ny kärnkraft skulle få byggas så länge den inte fick subventioner från staten. Och nu har man lagt ner det kravet också och accepterat att de nuvarande reglerna gäller. Som bland annat innebär att det är skattebetalarna som tar ansvaret om en rejäl olycka händer. Kärnkraftsföretagen slipper teckna enormt dyra försäkringar mot de enorma kostnader som en svår olycka förorsakar. Vi kan se på Tjernobyl och Fukushima där kostnaderna är astronomiska. Och försäkringspremierna skulle bli höga om inte skattebetalarna står för pengarna. Det var detta som ursprungligen var Centerns baktanke bakom att acceptera nybyggandet. Det skulle inte bli av eftersom kostnaderna skulle bli för höga. Men nu är Anders Carlgren och de andra sista kärnkraftsmotståndarna utbytta, Centern har stoppat kärnkraftsmotståndet i papperskorgen. Sedan är det inte säkert att det blir några nya kärnkraftsverk trots detta. Det är fruktansvärt dyrt att bygga nytt. Det är därför som mycket få verk byggs där inte staten står för byggandet med skattepengar.

Slutligen kan vi notera att Högerregeringens sänkning av restaurangmomsen (från 25 till 12 procent) inte riktigt fått den effekt som den skulle enligt propagandan. Syftet var ju att minska arbetslösheten inom branschen. Tyvärr verkar det inte ha fungerat. Istället tvingas nu Hotell- och restaurangfackets A-kassa höja sina avgifter sedan arbetslösheten inom branschen fortsatt att öka. Men priserna på krogarna har faktiskt sjunkit några procent. Inte så mycket som momssänkningen skulle motiverat, men... Hur som helst så har ju momssänkningen glatt krogbesökarna och krogägarna i varje fall. Alltid något. Men det var dyra skattepengar för att uppnå den glädjen.

Inga kommentarer: