fredag 6 april 2012

Dagens väljarundersökning

Väljarundersökningarna fortsätter att stå som spön i backen. I dag var det Expressens tur att hamna i rampljuset för sin undersökning som görs av Demoskop. Denna bekräftar bara vad alla andra undersökningar visar. Dvs att Moderaterna tappat lite av sin dragningskraft och partiet förlorar stöd. Detta samtidigt som Socialdemokraterna ökar. Och ordningen är nu återställd, Socialdemokraterna är större än Moderaterna. Socialdemokraternas ökning beror både på att gamla S-väljare återvänder från Miljöpartiet och Vänsterpartiet och att dom återvänder från Moderaterna. Klart är att de tre Rödgröna partierna nu passerat Moderaterna och deras röstboskap i opinionen. Vad som också står klart är att Kristdemokraterna etablerat sig fast under 4%-spärren. Den intressanta frågan är om Broder 4% kommer att vara villig att rädda partiet kvar i Riksdagen eller om man inser att Kd har gjort sitt i den svenska rikspolitiken. Intressant är också att Centerpartiet sakta men säkert kryper ner mot 4%-spärren. Någon Annie Lööf-effekt har vi inte sett till. I varje fall inte någon positiv sådan effekt. Jag tror att Centern är på väg att begå självmord. Traditionella centerväljare på landsbygden känner inte igen sitt parti utan har förvandlats antingen till moderater eller miljöpartister. Och några nya väljare i städerna lyckas man inte attrahera. Dom behöver inget högerparti, det finns redan Moderaterna. Kanske är det så att Broder 4% får koncentrera sig på att rädda kvar Centerpartiet och offra Kristdemokraterna.

Vi är alla olika men lika
I Kortedala utanför Göteborg försökte extremhögern i form av Nationaldemokraterna dra nytta av ett grovt misshandelsfall nyligen. Men dagens demonstration måste betecknas som ett rejält fiasko för rasisterna. Drygt 20-talet Nationaldemokrater samlades till en demonstration mot det mångkulturella samhället. Men dom möttes av 300 poliser och 500-700 motdemonstranter. En motdemonstration som bestod av både "professionella" vänsterdemonstranter och många hundra helt vanliga svenskar som ville demonstrera mot våld och mot rasism. Bakgrunden till det hela var en grov misshandel av en äldre man genomförd av en grupp ungdomar. Rasisterna har gjort stort nummer av att ungdomarna hade utländsk härkomst, men håller tyst om att den som stoppade misshandeln var av somaliskt ursprung. Det hela visar bara på att det finns bra och dåliga människor med både vit, gul, brun och svart hy. Hudfärg och födelseort har inte ett dugg med att göra hurdan människa man är.

Jag ser att Ship to Gaza köpt ett finskt segelfartyg för att segla till Gaza. Fartyget heter Estelle! Skulle man inte kunna tänka sig att Vickan och Danne sponsrar resan? Jag hörde på radion en debatt mellan Dror Feiler från Ship to Gaza och Lisa Abramovics från Svensk Israel-information. Och ska man tro på Lisa så råder det ingen brist på varor i Gaza. Israel stoppar inga leveranser mer än av vapen så det finns ingen anledning att försöka leverera något dit. Och är det något problem så är det som kollektiv gazabornas eget fel. Fan tro't! Det ska påpekas att när judar råkar illa ut så är det ALDRIG deras eget fel som kollektiv. Däremot är det alltid palestiniernas eget fel som kollektiv när dom råkar illa ut. Med anledning av detta vill jag påpeka att man ALDRIG får döma en grupp som kollektiv för vad enstaka inom gruppen gör. Det kvittar om det är muslimer, palestinier, israeler eller samer... (möjligen stockholmare).

Annars ser jag att vår moderata utrikesminister Carl Bildt tycker att det är naturligt att Sverige ska sälja vapen till länder som Saudiarabien. Vi kan inte lägga moraliska aspekter på försäljningen hävdar han. Det handlar om svenska jobb. Och om inte Sverige säljer (och skapar sysselsättning i Sverige) så säljer någon annan vapnen och så hamnar sysselsättningen någon annan stans och svenskar blir arbetslösa. Nu väntar jag bara på att Carl Bildt ska argumentera för att Sverige även ska sälja vapen till Syren, Kina, Cuba, Nordkorea, Al Qaida, den brasilianska knarkmaffian, Israel och Hamas. Ty, om inte Sverige säljer vapnen så gör någon annan det, och då hamnar sysselsättningen någon annan stans och svenskar blir arbetslösa. Även om Moderaterna och Moral börjar med samma bokstäver så finns det inget samband.

Inga kommentarer: