torsdag 1 juli 2010

Skåne - Sveriges pärla

Sådan är skåningen
I dag är det exakt 10 år sedan Öresundsbron invigdes. Detta firar Svenska Dagbladet med att under rubriken "Skåne förlorare efter tio år med bron" ge sin syn på saken. Och man pekar i artikeln på en del negativa effekter som inga förespråkare i dag vill se. Men samtidigt präglas artikeln av en 08-syn som visar att man i den provinsen inget begriper. Det är riktigt att Malmö genom bron utvecklats till en förstad till København. T.ex. jobbpendlar 18.000 till Danmark, men bara 600 i andra riktningen. En bra affär för danskarna eftersom de mesta skattepengarna därmed hamnar i Danmark. Däremot har många danskar flyttat till Skåne eftersom det är billigare och lättare att hitta en bostad här än i dyra storstaden. Det ska påpekas att ungefär 1/12-del av de som flyttat över gränsen uppger sig vara "kärleksflyktingar". Dvs par som drabbats av den danska högerregeringens beroende av främlingsfientliga Danskt Folkeparti. Allt är typiska bevis för förhållandet att Malmö blivit en förort till København. Det har också, precis som befarats, blivit mycket av en lokalbro. Bron har löst lokaltrafiken mellan Malmöområdet och Danmark. Tågpendlingen har överträffat kalkylerna. Tyvärr är i dag också biltrafiken större en beräknat (utlovat). Det kör många fler bilar över bron (fullastade med insmugglad öl, sprit och knark...) än vad man lovade skulle ske. Men dom löftessiffrorna var nog inte seriösa, utan dom handlade bara om att tysta opinionen som ville begränsa utsläppen. De kraftiga protesterna mot försämrad vattenkvalitet i Östersjön tvingade fram åtgärder mot detta (t.ex. muddring) som inte hade skett om inte protesterna varit. Men tyvärr präglas artikeln också av en Stockholmssyn som innebär att man i Fjollträsk tror att det som är utanför Stockholm är utan betydelse. Ett exempel är Stockholms slogan om "Capital of Scandinavia". Ett påstående som troligtvis INGEN utanför tullarna håller med om utan mest skrattar åt stockholmarnas storhetsvansinne.

Sommarjogging 2010: Faktum är att det inte har känts så där särdeles sommaraktigt under förmiddagen i dag. Det var till och med svalare än i går. Uppklarnandet och värmen kom först efter lunch. Men det gjorde egentligen bara att det blev skönare att springa en runda under förmiddagen. Det var dock inte kallare än att det var helt idealiskt med shorts och T-shirt. Det var dags för den kortare varianten i dag, så det blev de 7,5 km som går via Promenaden vid Tingvalla. Tempot var möjligt att hålla högt hela rundan. Och sluttiden, 38.50, var riktigt bra. En minut bättre än förra rundan (som i sig var rekord då) och hela 7 minuter bättre än när jag började träna på allvar i våras.

Ibland blir man tveksam till om notiser man läser är aprilskämt, en skröna eller bara en rötmånadshistoria. I dag berättar Expressen att Ryanair ska införa ståplatser på alla sina flygplan. Längst bak ska ett antal platser inrättas där man kan spännas fast stående. Är det mer än jag som får associationer till boskapstransporter? Det har också rapporterats att Ryanair ska införa en avgift för den som vill gå på toa på flygplanet. Jag vet inte om det blir en differentierad avgift. Dubbel avgift för tvåan jämfört med ettan? Hur ska illamående klassas? Sminkning? Eller det handlar bara om att tjäna en slant på nya medlemmar i 8000-metersklubben? Tyvärr är det hela inte en rötmånadshistoria utan bara ett exempel på Michael O'Learys människosyn.

Slutligen ser jag att det hållits hemliga försoningsmöten mellan Israel och Turkiet. Moderata krafter inom den israeliska regeringen vill tråckla ihop förhållandet med Turkiet igen, det enda landet i Mellanöstern som Israel hade goda förbindelser med. Men högerextremisterna inom regeringen med utrikesminister Avigdor Lieberman i spetsen var inte informerade om mötena i förväg och han uppges vara "fly förbannad". Precis som Hamas och andra extrema islamska grupper är den palestinska statens största problem är de ultraortodoxa och högerextrema judarna i Israel israelernas största problem.

Om världen sluppit religiösa extremister i synnerhet och religionen rent allmänt i allmänhet så hade vi haft en mycket fredligare och trevligare värld.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Capital Of Scandinavia låter fånigt det och vi stockholmare gillar inte sloganen..men

Vore väl konstigt om man kallade Stockholm som är den Största till invånarantalet, till ytan, mest expansivt och mest flyglandningar och avgångar, det ställe där det rullar mest pengar för något annat.
Att det är den vackraste staden behöver jag väl inte nämna va :-)

Sven Tycker sa...

Att mäta storlek är ju alltid en fråga om vilket närområde som ska räknas med.

Vilken som är vackrast är en stor smakfråga. Det finns vackra platser i Stockholm - och i København. Och det finns mindre vackra delar i båda städerna. Jag föredrar København, men besöker gärna Stockholm. Och det har jag gjort ofta förr eftersom både kusiner och morfar bott där.

På ett område håller jag med om att Stockholm är mer storstad. Det tar nämligen mindre än en timme i Stockholm innan man börjar stressa och springa som alla andra. I København är tempot lägre. Vilket för mig talar för København...

Min stora invändning mot Stockholm är den mentalitet som finns där om att allt ska kretsa kring Stockholm. Medan København står för en mycket större andel av Danmarks befolkning än Stockholm jämfört med resten av Sverige. Så är Stockholms tro på koncentration till Stockholm mycket större än vad den är i Danmark. Stockholmarna (många i varje fall) verkar tro att en övervägande majoritet av svenskarna bor i Stockholm. Vilket ju inte är fallet.

Anonym sa...

Sven är inne på något intressant när han skriver att Köpenhamn står för en betydligt större andel av Danmarks befolkning än Stockholm utgör av Sveriges.

Det är det som är den stora skillnaden. Sverige är ett betydligt större land, både till ytan och befolkningsmässigt. Det betyder att om vi tycker att Sverige är en ankdamm så är det inget mot vad Danmark är!

Vi ska skatta oss lyckliga att det i Sverige, i motsats till Danmark, finns fler än en verklig stad att bo i. Gillar man inte Stockholm kan man bosätta sig i Göteborg eller Malmö och ändå känns sig urban. I våra Nordiska grannländer finns det inga verkliga alternativ till Helsingfors, Oslo eller Köpenhamn.

Ang. Köpenhamn v. Stockholm: Köpenhamn är visserligen trevligt och arkitekturen är delvis vacker, men det saknar vattnet och närheten till naturen/skogen som finns i Stockholm.

Anonym sa...

Nej, man kan inte jämföra dessa städer med varandra. Malmö och Göteborg har både för- och nackdelar jämfört med Stockholm. Vi ska vara glada för att vi i Sverige har tre bra städer att välja mellan, i våra nordiska grannländer har man bara en riktig stad vardera. Hur tråkigt hade inte det varit?

Sven Tycker sa...

Och trots detta så lyckas Danmark, Norge och Finland ha ett mindre huvudstadsfixerat media och näringsliv. I Sverige ska "allt" centraliseras till Stockholm. När t.ex. SVT:s TV2 skulle lokaliseras var tankarna att denna skulle placeras utanför Stockholm. Men detta var "omöjligt" sade man eftersom allt annat var centraliserat till Stockholm. Danmark, Norge och Finland har alla sin "andra kanal" placerad utanför huvudstaden. Samma gäller Näringslivet som är extremt huvudstadsfixerat i Sverige jämfört med våra nordiska grannar.

Sven Tycker sa...

Jodå, København har också vatten om än i mindre utsträckning. Skogen finns i Skåne...

Stockholm må vara vackert att besöka, men icke för att bo.

Fast det hela är en spännande debatt, för vi lär ju aldrig bli eniga eftersom det inte finns någon sanning utan bara tyckeri.