torsdag 8 juli 2010

Om Littorinsk orsak och verkan

Sven Otto Littorin
Sven Otto Littorins avhopp kanske trots allt inte handlar om det han uppgav vid sin presskonferens. Aftonbladet berättar i två artiklar (som Expressen också hänvisar till utan att nämna Aftonbladet med namn) att tidningen var på väg att publicera uppgifter om ett brott som Littorin skulle ha begått 2006. Littorin skulle ha gett sina kommentarer i går, men valde att varken kommentera eller förneka. Han valde att avgå. Aftonbladet väljer att publicera uppgifterna, utan att berätta vad det handlar om. Det ska dock inte ha något med familjen eller närstående att göra. Och på så sätt ökar man ju ytterligare nyfikenheten bland sensationslystna läsare. Jag kan tänka mig att man diskuterat hur man skulle göra på redaktionen både länge och väl. Och om man valt rätt? Det vete f-n! Nu lär så småningom andra media avslöja vad det handlar om. Men Aftonbladet menar att nu är Sven Otto Littorin INTE en offentlig person, alltså skriver man inte mer om vad det handlar om.

För övrigt står det nu klart att de svenska styrkorna i Afghanistan (som ju står under NATO-befäl) inte är på något humanitärt uppdrag längre utan Sverige befinner sig nu i krig. Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet med flera berättar att styrkorna fått nya direktiv. Det handlar inte bara om att skjuta i självförsvar. Nu handlar det om att det är krig så nu skjuter vi först. Pang, pang du är död! Det är nog dags att ta hem styrkorna. Uppdraget är inte utfört, det har misslyckats.

Tysklands flagga
Det ser mörkt ut för en del av högerledarna i de stora Europeiska staterna. I Tyskland börjar motståndet mot Angela Merkel växa. Och det var med nöd och näppe hon fick igenom sin kandidat till presidentposten i Tyskland. Många av hennes egna revolterade och röstade på oppositionens kandidat. Flera delstatsval på senare tid har utvecklats till protestval mot Angela Merkel.
Storbritanniens flagga
I Storbritannien är protesterna hårda mot den nyvalda höger/center regeringen. Våldsamma besparingar i budgeten har främst gått ut över stödet för det Liberaldemokratiska partiet. Som gjorde ett bra val och sedan valde att stödja de Konservativa. I dag har stödet rasat för partiet som accepterat våldsamma besparingar som går ut över partiets egna väljare.
Frankrikes flagga
Och i Frankrike börjar en skandal som nyligen fick flera ministrar av avgå nu nå ända upp till Nicolas Sarkozy själv. Det handlar bland annat om illegala pengar till valkampanjer.
Italiens flagga
Berlusconis Italien är en saga för sig själv. Silvio Berlusconi styr Italien likt en påve. Med total makt över både media och statsapparaten. Men i Parlamentet är han beroende av det högerextrema Lega Nord. Jag hörde i dag på radion att han hotat avgå om han inte får igenom sina besparingar i budgeten. Den italienska statsskulden är i dag motsvarande 14 biljoner kronor. Det är 14.000.000.000.000! Med förhoppning att jag fick alla nollor rätt.

Sommarjogging 2010: Det var varmt att ge sig ut i dag på förmiddagen. Lyckligtvis fläktade det en del, motvinden kändes nästan skön. Eftersom det var torsdag var det dags för den kortare rundan. I dag bestående av de 5,5 kilometrar i rundan upp till Tingvalla och sedan elljusspåret, innan det blir att återvända hem. Trots vad jag upplevde som ganska högt tempo blev det ingen förbättring, utan tiden 28.35 var en halvminut sämre än förra gången. Och egentligen är det skönt att den tidigare spiralen med allt bättre tider varenda runda nu troligtvis är slut. Nu är vi inne i en period där det ibland går bra, ibland går mindre bra. Men det gör också att man kan springa lite mer avslappnat. Det MÅSTE inte bli en ny rekordtid. Stämmer allt kanske det blir ett rekord, men är det för varmt, för blåsigt eller fel uppladdning så går det mindre bra. Och egentligen är 28.35 en riktigt bra tid.

Till slut noterar jag att Mattias Flink fått sitt livstidsstraff förvandlat till ett tidsbestämt straff på 32 års fängelse. Vilket innebär att han kan komma att släppas ut om fem år. En del anhöriga till mordoffren är kritiska och tycker han ska sitta inne på "livstid". Sven Tycker att kriminalvården inte ska syssla med hämnd. 21 år i fängelse (om han släpps efter 2/3-delar) tycker jag räcker för att sona vad han gjort. Under förutsättningen att det inte finns någon större risk för återgång i kriminalitet. Och gör Tingsrätten den bedömningen så är det fullt acceptabelt för mig. Som sagt, Kriminalvårdens uppgift är "vård" inte "hämnd". Däremot har jag förståelse för efterlevandes reaktioner, även om jag inte sympatiserar med dom. Hur jag själv skulle reagerat kan jag dock inte ge några garantier för.

Inga kommentarer: