söndag 4 juli 2010

Non-violence

Carl Fredrik Reuterswärds non-violence
Att många amerikaner kompenserar bristen på innehåll bakom panngloben med omfånget runt midjan vet vi sedan länge. Aftonbladet berättar i dag om staden Nottingham i delstaten New Hampshire där nu statsfullmäktige röstat bort en regel som sade att de som var anställda av staden måste ha tillstånd först innan dom hade skjutvapen med sig på jobbet. I fortsättningen är det fritt fram för bibliotekarien att ta med sig revolvern bakom disken eller renhållningsarbetaren att ha en pickadolla i byxlinningen medan han rensar skräpet. Å andra sidan har Chicago infört nya lagar sedan Högsta Domstolen upphävt stadens 28 år gamla förbud mot att bära handeldvapen. HD:s beslut sade att det var ett brott mot de medborgerliga rättigheterna att inte få ha ett vapen för att skydda sitt hus och hem. I fortsättningen är det i Chicago förbjudet att ta med sig vapnet utomhus, inte ens i garaget eller på verandan får man ta det med. NRA och resten av vapenlobbyn i USA är stark, men ibland blir man trots detta förundrad över hur hjärntankarna går "over there".

Somalias flagga
Jag har ju flera gånger den senaste tiden tyckt till om Utvisningsminister Tobias Billströms (han är alltså moderat) stelbenta regler för svensk flyktingpolitik. Ekot berättar i dag om konsekvenserna för somalier som vill få hit anhöriga från Somalia (t.ex. hustrur) av de nya skärpta regler som infördes i mars i år. Sedan dess krävs ett giltigt pass för att få komma hit. Och sedan 1991 när inbördeskrig bröt ut i Somalia går det inte att få ett giltigt pass utfärdat i Somalia. Inte ett pass som svenska myndigheter godkänner i varje fall. Så, för att ta det enkelt. Du måste ha pass. Det pass du kan få godkänner vi inte. Utvisningsminister Tobias Billström har deklarerat att det inte finns någon anledning att ändra reglerna för anhöriginvandring från Somalia. Moderaten Tobias Billström är en stelbent, omänsklig och uppenbarligen invandrarfientlig fossil vars enda ledstjärna är att regler går före medmänsklighet. Han ensam är ett stort skäl att slänga Högeralliansen på sophögen vid nästa val.

Och här lite fakta för andra argument för samma sak. Den svenska ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa och inte bara en "synvilla" som Fredrik Reinfeldt försökt prata bort den med. Trots krisen har KomVux förlorat 20.000 utbildningsplatser. Antalet anställda inom Vård, Skola och Omsorg har under de senaste åren minskat med 25.000. Ättestupan har införts i sjukförsäkringen. Sverige är ett av mycket få länder som beskattar pensionärer högre än den som jobbar. Närmare en halv miljon löntagare har sedan A-kasseavgiften chockhöjdes lämnat A-kassan. Samtidigt som man straffbeskattar sjuka och arbetslösa. Utanförskapet har ökat med 70.000. Den svenska arbetslösheten är i dag högre än i de flesta jämförbara länder och sysselsättningen har sjunkit mer i Sverige än i EU i genomsnitt. I 8 av 10 svenska kommuner ökar utbetalningen av socialbidrag. Men Fredrik, Anders, Maud och gänget hävdar att Sverige klarat krisen bra. Vilka är det som klarat krisen bra i Sverige? Den ensamma procent av svenskarna som sammanlagt fått lika mycket i skattesänkningar som 1/4 av andra svenskar fick sammanlagt.

För övrigt är det på tok för varmt. Skruva ner termostaten!

Inga kommentarer: