måndag 19 juli 2010

Håll rent mot rasister - då och nu

När jag i går på eftermiddagen var hem en runda och hälsade på mamma och pappa satt mamma och läste i en gammal urklippsbok med tidningsklipp. Just då läste hon ett tidningsreferat från 1933 som handlade om ett möte nationalsocialisterna hållit på Tingvalla här i Åstorp. Mötet hade samlat närmare 1.000 deltagare från hela nordvästra Skåne. Och det var skrämmande att läsa hur tidningens reporter som det naturligaste i världen kunde berätta om hur deltagare skildrat hur Sverige var på väg mot den totala katastrofen pga "judarnas" förräderi. Det kunde tydligt märkas att reportern själv sympatiserade med det som framfördes. Och det hela är en tydlig påminnelse om hur viktigt det är att snabbt ta avstånd från all form av rasism. Vare sig den drabbar judar, muslimer, romer eller andra grupper. De nazistiska idéerna hade stor spridning och starkt stöd inom många grupper på den här tiden och svenskar (och andra) har mycket att skämmas över. En av talarna beskrev Handelstidningens redaktör så här: - "En korsning mellan huslus och ansjovis". Handelstidningen i Göteborg var väl en av de tidningar som tydligast tog ställning MOT nazismen. Och det märktes tydligt att reportern tyckte att beskrivningen var en bra sådan. Jag för min del blev ännu mer klar över hur viktigt det är att ta avstånd och bemöta de tendenser som finns av rasism, antisemitism, islamofobi eller annan form av förföljelse mot t.ex. romer. Det sker både i Sverige, och på väldigt många håll i Europa. De lagar som många demokratier stiftat som förbjuder viss typ av klädsel (läs burka...) är exempel. Nazisterna i Tyskland kom också till makten i demokratiska val och förföljelsen av judar och romer i Tyskland grundlades via demokratiska beslut. Sven Tycker att vi håller rågången klar mot ALLA former av rasism!

Igelkott
Vi har fått ännu en ny hyresgäst i trädgården upptäckte jag i dag. Fast den här gången är det inte tal om någon vräkning, utan istället får vi försöka vidta åtgärder så att han (eller hon) gärna stannar. När jag skulle rensa lite ogräs bland de gamla rosenbuskarna på baksidan av trädgården upptäckte jag det här taggiga knytet som låg och sov. Det var inget annat att göra än att låta ogräset vara kvar så att den lilla sötnosen inte skrämdes. Dessutom satte vi fram ett fat med vatten och lade en del smulade kex att äta till frukost (eller kvällsmat - vad kallar man det när det handlar om nattdjurs första måltid när dom vaknar på kvällen?)

Sommarjogging 2010: Temperaturen har nu gått ner till riktigt drägliga nivåer. För löpning i skogen så var det i stort sett ideala omständigheter i dag. Nästan ingen sol och en temperatur precis under 20-strecket. Alltså var det möjligt att helt återgå till schemat! För att fira valde jag den längre rundan på 12,5 km via Vrams Gunnarstorps gamla såg och Maglaremaa. Och det kändes riktigt skönt. Även om man blev svettig och trött och tiden inte blev någon rekordtid. 1.09.40 är ungefär en minut sämre än de bästa tiderna. Medan jag sprang funderade jag över vad det är som får människor att betala pengar för att inomhus stå och springa på ett band när det finns en underbar natur som man kan njuta av medan man springer. Strax efter Sågen skrämde jag upp en flock hjortar som med några gracila skutt tog sin tillflykt en bit in i skogen där dom sedan stod och studerade mig medan jag sprang förbi. Antagligen funderade dom över vad det var för en underlig figur som sprang så sakta och klumpigt och frustade så underligt när han sprang. Lite senare skuttade en ekorre upp i ett träd när jag kom förbi. I Maglaremaa hade en grupp röda näckrosor börjat blomma. Och lite senare skrämde jag upp en större fågel som försvann mellan träden. Om det kan ha varit någon uggla eller liknande hann jag inte med att se? En runda i skogen handlar både om motion och naturupplevelse.

Jag brukar skämta om motionären som först klipper häcken med sin elektriska häcksax, sedan tar han fram sin motorgräsklippare och klipper de 50 kvadratmeterna gräs. Han har även köpt en lövblåsare så att han kan samla in lite torra löv. När han är klar med detta tar han bilen den dryga kilometern till motionscentrat där han trycker på den automatiska dörröppnaren för att ta sig in och tar hissen en våning upp innan han betalar sin avgift för att kunna köra lite styrketräning på de fina redskapen och sedan springa en halvmil på ett löpband. Ibland hinner han också med att cykla lite på en motionscykel innan han kör hem igen. På hemvägen hämtar han en hämtpizza och sedan firar han en lyckad dag tillsammans frun, pizza och några öl.

Slutligen ser jag att Henning Mankell beskyller de israeliska soldater som kidnappade honom och förde honom till Israel för att i samband med detta ha stulit hans laptop. Han har krävt tillbaka denna via den israeliska ambassaden, men inte fått något svar. Henning Mankell är inte den enda deltagaren i Ship to Gaza som vittnat om att datorer, mobiltelefoner, digitalkameror och plånböcker beslagtagits / stulits och sedan inte återlämnats.

Inga kommentarer: