lördag 3 juli 2010

Maud Olofsson bet sig själv i svansen

Jag tror att Maud Olofsson har bitit sig själv i rumpan med beslutet att förlänga karensen i sjukförsäkringen för egna företagare. Företagare har "alltid" kunnat välja hur lång karens dom ska ha. Detta bottnar naturligtvis i det faktum att förhållandet för en egenföretagare är väldigt olika beroende på deras företag. En del kan "jobba ifatt" och kan därför välja en längre karens (och lägre kostnad). Andra behöver ersättning direkt och hade precis som anställda möjlighet till en dags karens (till en högre kostnad). Nu har Mauderaten drivit igenom att minsta karens är 7 dagar men att det sedan finns många alternativ på längre karenser att välja på. Är du egen företagare kan du alltså inte få någon sjukpenning för den första veckan. Ett beslut som drivits igenom helt utan debatt och som många företagare "chockats av" när dom plötsligt fått brev från Försäkringskassan om förändringen. Beslutet i Riksdagen togs tydligen i maj och ändringen gäller från 1 juli.

Maud, Mauderatenn Olofsson (c)
Och jag förstår reaktionerna, och har inte riktigt förstått argumenten för förändringen. Men, jag har några teorier. 1/ Maud Olofsson behövde akut kunna peka på att kostnaderna för en egenföretagare hade sjunkit. Och höjd karens innebär ju lägre kostnad för försäkringen. Men uppenbart är att Maud inte förstår villkoren för många företagare. Hon snackar mest utan någon tanke bakom orden. 2/ Det hela är en test för att höja karensen för alla. Och man måste börja någonstans. Och nu testar man protesterna på en mindre grupp för att vara förberedda för protesterna när vanliga löntagare får sina villkor kraftigt försämrade. 3/ Det är en kollektiv bestraffning för den lilla (mycket lilla) grupp mindre seriösa egenföretagare som drygar ut inkomsten genom att under lågsäsong råka bli förkyld några gånger. Men som sagt, jag tror Maud Olofsson har bitit sig själv i svansen rejält. Det här var ett rejält fiasko!

Jag ser att den förre moderata finansministern Bo Lundgren (det blev fiasko) men numera chef för Riksgälden (en strategiskt viktig post för Högern) är missbelåten med tankarna på bl.a. förbud mot vad som kallas naken blankning. Naken blankning innebär att man på spekulation säljer värdepapper som man inte äger. En form av handel som inom andra områden kallas för bedrägeri, men inom den spekulationsstinna värdepappershandeln är ju alla medel tillåtna för att tjäna en hacka. Blankningsaffärer fyller ingen funktion i det som är värdepappershandelns egentliga syfte, dvs att få in kapital för investeringar. Syftet är uteslutande att spekulera i uppgång eller nedgång, och att blåsa upp bubblor som man kan tjäna en extra hacka på. Släng Bo Lundgren i Papperskorgen och reglera den finansiella marknaden så att den kommer ner på jorden och återgår till sin ursprungliga uppgift.

Dagens Nyheter och en massa andra media berättar att enligt en undersökning som SVT gjort så anser 40% av svenskarna att de fått det bättre sedan Högeralliansen kom till makten. Ungefär lika många anser att det är oförändrat. Och resten tycker alltså att dom har fått det sämre. Och detta är nog ett bevis för att man lyckats med sin politik. De som har det ganska bra här i samhället har gynnats och fått det bättre. Medan de som redan tidigare hade problem med att få vardagen att gå ihop har fått det ännu sämre. Det är den traditionella högerpolitiken med piska och morot. Piskan på de svaga och morötter till de väletablerade i samhället.

Säg Nej till flyget
Malmö Fria Tidning berättar om att Malmö, Lund och Region Skåne kommit överens om att lämna mångmiljonbidrag till flygplatsen i Kastrup. Syftet ska visst vara att öka flygtrafiken. Jag som trodde att politikernas mål var att minska skadliga utsläpp genom att minska sådan verksamhet som orsakar utsläppen. Men eftersom flygpassagerarna inte är villiga att betala vad det kostar tvingas skattebetalarna hela tiden subventionera flygtrafiken. De flesta flygplatser går med förlust eftersom man inte kan ta ut avgifter som täcker kostnaderna och skattebetalarna måste subventionera verksamheten. Detta samtidigt som flygverksamheten inte betalar de skatter och avgifter som annan verksamhet måste göra. Nu hänger subventionerna på en skör tråd eftersom Lund hoppat av. Men Malmö ska annars bidra med nästan 2 1/2 miljon kronor och Region Skåne med ännu mer. Sven Tycker att det är dags att sluta med mångmiljonregnet över flygtrafiken och istället ställa krav på flyget att dom betalar sina kostnader själva. Stoppa bidragssamhället!

För övrigt har det i dag varit premiär för jordgubbsskörden. Det blev jordgubbar både till lunch och på kvällen. Och till det en rejäl leverans till mamma och pappa och dessutom en flaska med färskpressad Jordgubbssmoothie att njuta av inom kort. Det lär bli mycket jordgubbar i år. Vi hinner nog tröttna rejält innan säsongen är över!

Inga kommentarer: