tisdag 13 juli 2010

Om Littorin, klassklyftor och girighet

Sven Otto Littorin, den moderata Arbetslöshetsminister som helt nyligen sade upp sig från sitt arbete på egen begäran har tydligen rätt att behålla lönen utan begränsning (på 112.000 i månaden) under ett år. Jag har i min enfald trott att han omfattades av samma skärpta regler som han infört för andra arbetslösa. Anmälan omedelbart till Arbetsförmedlingen och A-kassan. Sedan har han rätt till 80% av lönen, dock maximalt 680 kronor per arbetsdag efter några veckors karens. Han måste naturligtvis vara aktivt arbetssökande och hålla regelbunden kontakt med sin arbetsförmedlare. Han får väl också ha ett erbjudande om att få träffa en jobbcoach som kan hjälpa honom till att få bättre självförtroende och skriva en bra CV. Om han nu inte, likt många svenskar som tyckte avgiften blev för hög när Littorin höjde den, inte är medlem i A-kassan för då är beloppet ännu lägre. Och till detta naturligtvis samma straffbeskattning som andra arbetslösa straffas med. Eller han har undantagit sig själv från de skärpta reglerna som han själv infört?

Helsingborg är en av landets mest segregerade städer. Fint folk på Norr och invandrare och mindre fint folk på Söder. Och hur tydligt detta är har aktualiserats sedan Systembolaget lagt ner sin butik på Söder i Helsingborg. Den har istället flyttat ut till en av många köplador. Men, det har inneburit att alla de farbröder (och tanter) som suttit på bänkar utanför har flyttat på sig. Medan dom satt ute på Söder var dom inget större problem för det officiella Helsingborg. Nu har dom hamnat på fina Norr och omedelbart är dom ett jätteproblem. Cityföreningen vill ha anställda privata ordningsvakter som avvisar "de störande elementen". Och den politiska Makten verkar hålla med. Att det fina folket ska se att det finns människor som är utslagna och tigger är ju hemskt. Men kanske skulle man då göra något åt att dom finns överhuvudtaget, inte bara kalla in vaktbolaget och slänga ut dom från fina Norr. Antagligen kan dom få gratis transport tillbaka till Söder. Det är en skam för vårt välfärdssamhälle att dom finns. Men lösningen är verkligen inte att bara slänga bort dom någon annanstans. Men det fina folket på Norr vill väl helst slippa påminnas om hur verkligheten ser ut.

Jag har jobbat flera år på Försäkringskassan i Helsingborg - som låg på Söder. Jag har gått förbi dom dagligen flera gånger. Men aldrig blivit störd av dom (mer än det dåliga samvetet). Dom har aldrig varit påflugna. Dom är mindre påflugna än dessa irriterande mobilförsäljare, elbolagskrämare eller andra irritationsmoment som man kan bli attackerad av på Kullagatan på Norr. Försäkringskassan har förresten stängt sitt kontor på Söder, och nästan alla som fortfarande jobbar kvar i Helsingborg har sin arbetsplats - på Norr. Jag vill därför ge en eloge till Svensk Handels ordförande i Helsingborg, Mikael Bohlin, som tagit avstånd från tankarna. Mikael har själv affär - på Söder, och har inte upplevt något större problem. Läs gärna Helsingborgs Dagblads artiklar här, här, här, här och här.

Att den moderata ledningen i Helsingborg ställer sig positiva visar bara på den människosyn som präglar det som kallas De Nya Moderaterna.

Ibland har vi synpunkter på att vissa "höjdare" är giriga och plockar ut på tok för mycket pengar. En grupp som jag tycker kräver på tok för mycket pengar är en del "idrottsstjärnor". Och det är alla vi andra som får betala. TV-avgifter, inträdesavgifter, priset på produkter osv ska finansiera fantasisummorna. Så det är VI som betalar de groteska summorna. En snabb titt i dagens Sportbladet visar den svenska hockeyspelaren som ska ha 100 miljoner för att spela hockey i 4 år. Det är 25 miljoner per år, mer än vad en normalsvensk tjänar ihop under sin livstid. Pengar som tas in via publikintäkter, sponsorer och TV-rättigheter. Det är fansen som ska betala inträdesavgiften, det är TV-tittarna som ska finansiera TV-rättigheterna och det är de som köper produkterna som betalar sponsorsintäkterna. Det är alltså VI. Men dom får ju råd med några svindyra sportbilar och ett lyxigt hus. På en annan sida läser jag att Usain Bolt inte ställer upp i Diamond League i London. Hans agent har avrått honom eftersom det skulle "innebära att Bolt skulle förlora pengar om han var med". Hur skulle han då kunna förlora pengar? Jo, han får betala 50% av vinstsumman i skatt! Men om han får betala 50% i skatt så innebär det enligt mina mattekunskaper att han får behålla 50% av en säkert rundligt tilltagen premie. Hur det kan bli förlust begriper inte jag. Men mina mattekunskaper är antagligen omoderna i dagens finansiella värld.

Inga kommentarer: