måndag 8 mars 2010

Funderingar kring kvinnodagen

I dag är det Internationella Kvinnodagen. En dag som firar 100-årsjubileum i år. Går det framåt? Jomenvisst gör det trots allt det. Det rör sig även om det rör sig sakta. Vi har kommit relativt långt i Sverige jämfört med större delen av världen. Men det finns också områden där det finns en hel del att göra fortfarande.

Det finns områden där det förutsätts saker, saker som beror på gamla fördomar. Helsingborgs Dagblad har skrivit om ett exempel. Medan kommunanställda inom typiska kvinnoområden, som inom vård, själva förväntas tvätta sina arbetskläder och städa sina lokaler så är det inte så i typiskt manliga yrken. Kommunens bilar för vårdpersonalen är små röda småbilar. Tekniska förvaltningens personalbilar är stora fyrhjulsdrivna kraftpaket.

Kvinnokamp
Men, det finns också exempel där gamla könsfördomar nu får som effekt att kvinnor faktiskt har fått fördelar. Varför döms kvinnor till lindrigare straff än män för exakt samma brott? Beror det på att kvinnor förväntas vara snälla och inte brottslingar? Vid vårdnadstvister har nästan alltid pappan ett sämre utgångsläge än mamman om dom inte kommer överens. Och det beror naturligtvis på en gammal fördom om att kvinnan ska ta hand om barnen. Till och med i lagen diskrimineras mannen. Om mamman och pappan har gemensam vårdnad betalas barnbidraget till mamman. Oberoende av vem som vårdar barnet mest. Enda chansen för pappan att få del av barnbidraget är om mamman frivilligt går med på detta. Anledningen är naturligtvis en gammal fördom om att det är mamman som ska vårda barnen.

Men kvinnor själva har sina fördomar. Jag har ju jobbat mer än 30 år på Försäkringskassan. Och under en mycket stor del av denna tiden haft Föräldraförsäkringen som arbetsuppgift. Och jag har hållit många informationsträffar och informationsmöten för blivande mammor och pappor. Och som väl de flesta vet så är några månader av föräldraledigheten mammans, några är pappans men de flesta är gemensamma dagar som båda kan utnyttja. Men så ser inte väldigt många mammor det. De gemensamma dagarna är hennes dagar som hon eventuellt kan överlämna några av till pappan. Varför resonerar så många mammor så?

Men, vi har kommit långt - inom de flesta områden även om det finns områden där vi nästan inte kommit någon vart. Veckans Affärer har granskat namnen på de 254 svenska börsbolagens VD. Det är 15 Anders, 13 Johan, 11 Hans, 11 Lars, 10 Per, 9 Jan, 9 Fredrik, 9 Peter, 8 Magnus, 7 Mikael, 6 Mats, 5 Jörgen, 5 Erik och sedan finns det totalt 4 kvinnor! Till och med Moderaterna verkar nu vara inne på att det kan vara dags för ett hot om kvotering. I dag kommer motståndet främst från Näringsminister Maud Olofsson (c) och Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp). Det fanns ett beslut om ett hot om kvotering fattat av den gamla sosseregeringen, men ett av Maud Olofssons första beslut var att avskaffa hotet. Resultatet blev att den lilla ökning av kvinnliga styrelseledamöter i börsjättarna som börjat tog slut. I Norge där hotet är kvar har det skett en radikal förändring. Och resultatet har bland annat blivit att utbildningsnivån i styrelserna har ökat radikalt. Jag tror inte heller att en kvotering är till nytta. Men jag tror att ett hot om kvotering är till nytta. Då kanske styrelsen börjar utses bland de mest lämpade istället för bland de gamla bastukompisarna.

Men allt detta får mig att börja fundera, är jag feminist? Vad är feminist? Kan man som man vara feminist? Är det egentligen inte feltänkt att dela upp oss? Jag är varken manschauvinist (hoppas jag) eller feminist - jag är människa! Kan man säga så?

Kasinot på Grand Hyatt Hotel i Berlin rånades av 6 beväpnade män mitt under en stor pokerturnering, den Europeiska pokertouren (EPT). Rånarna kom över totalt åtta miljoner. Men jag kan inte riktigt förstå upprördheten. Hela verksamheten som pågick i lokalen är ju ett enda stort rån! "Bara ute efter pengar" säger en av pokerspelarna till Aftonbladet. Och? Någon i lokalen som inte var det?

Springtimeuppladdning 2010: Egentligen hade jag tänkt mig en runda redan i helgen. Men olika saker kom emellan, som IT-support till mamma och biobesök. Men i dag tog jag mig tid till en runda före lunch. Det är fortfarande lite för kallt - i min smak - för joggingrundor. Jag anser INTE att man ska behöva ha vantar på händerna och tjock mössa på huvudet och ner över öronen när man tar sin runda. Men kring nollstrecket är i varje fall acceptabelt. Jag valde samma runda som förra gången. Alltså upp om Björnås, via Skogslundsbacken upp och Odenbacken ner. Det känns i benen att jag är lite otränad, och uppför backen går det inte fort. Tiden 23.40 är dock närmare en minut bättre än förra gången. Så jag ska kanske ha lyckats komma ner i anständiga tider tills det är möjligt att springa på skogsvägarna och ge sig ut på lite längre rundor. Än så länge är det mest is som underlag i skogen. Och DET springer jag inte på.

Och apropå min IT-support till mamma och pappa. Vi har köpt ny mobiltelefon till dom. Äntligen fått tag på en med stora tydliga knappar som gamla 90-åriga darriga fingrar kan trycka på. Och dessutom utan en massa finesser som dom inte är intresserade av. Varför måste alla mobiler vara så pillriga och komplicerade att inte gamla människor klarar av dom? Hur som helst hade jag väl kunnat få betalt av skattebetalarna för att hjälpa mamma om Mauderaten fått bestämma.

Inga kommentarer: