tisdag 9 mars 2010

Försäkringskassans statistikkullerbyttor

I går blev det stora rubriker sedan Försäkringskassan beräknat att drygt 16 miljarder betalades ut felaktigt. Många fastnade vid den stora summan och läste inte resten som sade att det var bara en tredjedel som handlade om fusk. En tredjedel är omedvetna fel från försäkrade och den sista tredjedelen är fel från Försäkringskassan. Totalt motsvarar det ungefär 3% svinn. Det är ungefär samma svinn som detaljhandeln räknar med i affärer (andra siffror från detaljhandeln talar om mycket högre siffror). Hur mycket som är fel från vanliga försäkringsbolag har jag aldrig sett någon siffra på. Men det är nog inte mindre.

Och, sedan började jag detaljgranska siffrorna. Och då ser man att det handlar om gissningar och kvalificerad lögn med statistik. I själva verket vet vi inte hur mycket som är fel. Bland annat såg jag att ett av de största områdena där det "blev fel" var inom sjukpenning och sjukersättning. Någon förklarade det med att det var många som kanske hade kunnat jobba med något helt annat än det dom inte kunde göra pga sin sjukdom. Dvs en stor del av dessa 16 miljarder härrör från den debatt om rätten till sjukpenning som förs just nu. Många av de "felaktiga" miljarderna handlar alltså om sjuka människor som kanske hade kunnat utföra något helt annat arbete. Arbetet kanske överhuvudtaget inte finns. Och om det finns hade dom ändå inte fått jobbet eftersom dom inte hade kunnat utföra arbetet effektivt pga sin sjukdom. Men fel är det! Eller?

Provokatören Lars Vilks (han kallar sig konstnär) mordhotades ju sedan han för att provocera och förolämpa förvandlade profeten Mohammed till en rondellhund. Nu har tydligen 7 personer gripits på Irland misstänkta för att ha planerat ett attentat mot Lars Vilks. Det är tragiskt att en pajas som han ska få den ytterligare publicitet som detta innebär. Han förtjänar inget annat än att negligeras. Och naturligtvis ska de som planerat ett attentat (om det nu är så) dömas för detta. Yttrandefriheten gäller alla, även Lars Vilks. Samtidigt ska han dömas när han själv bryter mot lagar, man står inte över lagen bara för att man kallar sig konstnär.

Somalias flagga
Jag hörde på nyheterna att i en sameuropeisk insats så har ett 40 pirater gripits utanför Somalias kust. Och det är väl i och för sig positivt. Men det var en liten bisats i nyhetstelegrammet som jag reagerade på. Man sade att piraternas moderfartyg hade sjunkit efter att ha kolliderat med ett franskt fiskefartyg. Vad f-n har ett franskt fiskefartyg i området att göra. Det är ju just det utfiskande från stora europeiska fiskefartyg som sker som skapat problemet med piratverksamhet. De stora effektiva europeiska fiskefartygen fiskar ut fiskevattnen och gör det omöjligt för de inhemska fiskarna att överleva på sitt traditionella fiske. Dom har därför valt att försörja sig på annat sätt, piratverksamhet. Det är en skandal att den internationella insatsen mot piraterna INTE har i uppdrag att även ingripa mot illegalt piratfiske från I-ländernas stora fiskefartyg.

I går var det som jag skrev den Internationella Kvinnodagen. För att fira detta sände pajasarna på TV3 första avsnittet av en ny omgång med Svenska Hollywoodfruar. Bland annat fick vi tydligen se Päivi Hacker och Lena Jolton välja ut läckra pojkar till sin Barbiefest. Av vad jag sett rapporteras så hade exakt samma beteende om det kommit från manliga kändisar gentemot unga flickor skapat ett rejält ramaskri. Men av någon anledning är det mer accepterat på det andra hållet. Kan ni tänka er en kvinnlig Chippendales turnera runt inför en manlig publik på samma arenor? Nä, just det!

Slutligen noterar jag en sensation. Israel ska tillåta EU:s utrikesminister Catherine Ashton och FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon att besöka Gazaremsan. Att fortsätta sätta stopp för byggnadsmaterial så att hus kan repareras och matvaror så att befolkningen slipper svälta är det dock inte tal om. Att staten Israel vars innevånare trots allt borde vara bättre informerade om vad koncentrationsläger innebär kan fortsätta hålla Gazas befolkning inspärrad på detta viset är förvånande.

Inga kommentarer: