torsdag 18 mars 2010

En prioriteringsfråga

Det är intressant att notera att högste ansvarige politikern i Stockholm inom sjukvården, Filippa Reinfeldt, inte har uttalat sig alls om att Karolinska Sjukhuset i Huddinge nu hotas av en halv miljon i böter. Detta för att man trots åläggande från Socialstyrelsen inte har löst problemen med överbeläggning. Jag har inte ens sett att någon journalist försökt få en kommentar från den politiker som bär ansvaret. Det finns ju en mycket enkel förklaring till problemen. Det har från politikerna gjorts bedömningen att det är viktigare att kunna sänka skatterna än att sjukvården får tillräckligt med ekonomiska resurser. Härifrån Skåne, lika högerstyrt som Stockholm, rapporteras att den nybildade sjukhuskolossen Skånes Universitetssjukhus i Lund och Malmö saknar en halv miljard kronor och troligtvis kommer att tvingas säga upp personal. I dagens Helsingborgs Dagblad ser jag att Sjukhuset i Ängelholm fått sin budget sänkt med 23 miljoner kronor. För att lösa detta sägs 17 fast anställda upp och ytterligare 17 vikariat avslutas. Men troligtvis kan överbliven personal fångas upp av den växande RUT-marknaden och kan få jobb med att för skattesubventionerade pengar städa åt det fina folket i Båstad och Torekov.

Avtalsrörelsen fortsätter och de militanta cheferna inom industrin fortsätter envist att kräva att industriarbetarna ska offra sig och ställa upp för industrin och dess chefers rejäla löner och bonusar. Medan vanliga anställda ska nöja sig med minimala löneökningar ska dom själva i ren girighet plocka ut så mycket som möjligt. Men, detta är inget man ska kritisera. En av de moderata politiker som jag verkligen beundrar Johnny Munkhammar skriver i Aftonbladet och tycker att detta är helt rätt. I Johnny Munkhammars idealsamhälle har vi ytterligare ökat på de klyftor som finns. Det är, enligt Johnny, av vikt att det finns en stor grupp medborgare som har så pass låga inkomster att dom är villiga att göra vad som helst för att bättra på sina inkomster när industrin behöver dom. Samtidigt är det viktigt att det finns en välbetald överklass som kan spendera sina pengar. Jag tycker det är skönt med en moderat som kan prata klarspråk!

Försäkringskassan har nu offentliggjort sina egna siffror för hur det gått rent ekonomiskt för de som slängts ut över Ättestupan i Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) förändringar av Sjukförsäkringen. Det man i den moderata propagandan kallar omförsäkring. Av de 12.000 sjuka som vid årssiftet inte längre kallades sjuka utan arbetslösa så har 49% fått minskad inkomst med minst 100 kronor. Många av dessa har förlorat 2-3.000 kronor i månaden. 35% har fått minst 100 kronor i högre inkomst. Resten har fått oförändrad inkomst. Detta står alltså i klar motsats till Arbetslöshetsministern Sven Littorins (m) påstående om att de allra flesta skulle få höjda inkomster. Några enstaka skulle få sänkta ersättning. Sedvanliga moderata statistiklögner alltså.

Säg Nej till Euron
Jag såg förresten att handelsunderskottet i Eurozonen i januari var 8,9 miljarder Euro. Det är dubbelt så mycket som man beräknat. Euron är inte direkt någon framgångssaga!

Varje nyhetsredaktion med självaktning har sin egen väljarundersökning som publiceras varje månad. Senast ut är TV4 och deras undersökning från Novus. Enligt denna har det Rödgröna blocket dragit ifrån, och skillnaden är nu 51,7% mot 46,9 för Högersidan på den politiska skalan. De största förändringarna är ett tapp för Moderaterna med 2,5% och ökning för Socialdemokraterna med 1,7%. Alla tre partier inom den Rödgröna oppositionen ökar, Socialdemokraterna får 35,8% (+1,7), Miljöpartiet 9,9% (+0,4) och Vänsterpartiet 6,0% (+0,4). Mindre glada är minerna på den högra planhalvan där Moderaterna får 26,9% (-2,5), Folkpartiet 6,1% (-0,8), Centern 5,4% (+1,1), Sverigedemokraterna 4,3% (-0,2) och Kristdemokraterna 4,2 (+0,3). De stora förändringarna sedan valet är en kraftig uppgång för Miljöpartiet och tapp för Moderaternas stödpartier Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Skattemyndigheten har ekonomiska problem. Det saknas en massa hundratals miljoner för att man ska kunna sköta sitt uppdrag. Anledning? Ja, ganska exakt samma anledning som ligger bakom Försäkringskassans problem. Dyra nya IT-system, omorganisation och nya krångliga arbetsuppgifter (RUT och ROT nämns som exempel). Troligtvis kommer Skattemyndigheten precis som Försäkringskassan att tvingas skära ner personalen för att betala för datorer och omorganisationer.

Jag hörde förresten på radion att Riksrevisionsverket har granskat hur det gått i Försäkringskassan, Skatteverket och Åklagarmyndigheten sedan dessa omorganiserade till vars en centralstyrd organisation istället för flera regionala organisationer. RRV säger: - "Huvudsyftet var att minska de regionala skillnaderna och skapa enhetlighet." Men så blev det inte. Målet har inte uppnåtts, men man har ju i varje fall fått en mer toppstyrd och centraliserad organisation. Så något har i varje fall uppnåtts.

Dagens skratt fick jag när jag läste en notis i Aftonbladet som berättar att en reklam för tamponger stoppats i USA. Detta sedan man i annonsen använt ordet "vagina". Min gissning är att man i USA inte firade Vaginadagen den 11 mars... Amerikansk dubbelmoral i sin prydnad. Vapen får spridas mer eller mindre fritt. Filmer kan innehålla hur mycket blod som helst. Men att nämna ordet vagina i TV - nänä!

Inga kommentarer: