torsdag 11 mars 2010

Piska och Morot på Högervis

Det här med Högerpartiernas tendens att använda piska mot vissa grupper för att få dom att handla på ett visst sätt, men morot till andra grupper för att få dom att handla på ett annat sätt, har fått ny aktualitet. Vi kan ju jämföra Ättestupapolitiken i sjukförsäkringen från Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) med argumenten för RUT-avdragen. När svaga grupper som är sjuka av högerns teoretiker inte anses tillräckligt sjuka för att ha rätt till sjukpenning så skärper man reglerna och tar fram piskan för att utförsäkra dom. När det fuskas fram höga siffror på fusk med vård av sjukt barn så krånglar man till kontrollerna. Min hustru som är förskollärare är innerligt trött på dessa blanketter som ska fyllas i. När den välbetalda eliten visar sig anlita svart städhjälp och svart barnpassning så tar man till moroten i form av skattesubventioner för att locka dessa att göra rätt, dvs bättra på sin moral och betala sina skatter. Här är det inte tal om någon piska med skärpta kontroller och skärpta straff. Nä, det är sedvanlig högerpolitik. När de välbeställda och högavlönade presumtiva moderatväljarna ska fås att förbättra sina moral så är det morötter som ska locka dom till detta. Men när utslagna, sjuka eller mindre välbeställda ska fås att handla på ett annat sätt eller bättra på sin moral då är det piskan i form av skärpta regler, ökade kontroller och högre straff som gäller. Piska och morot på högervis.

Dagens Nyheter hittar jag resultatet av en undersökning som Forskningsgruppen för Samhälls- och Informationsstudier gjort. Dom har låtit de som deltagit sätta positiva eller negativa omdömen i en sjugradig skala på de politiska partierna. Man har alltså inte fått berätta vilket parti man ska rösta på utan undersökningen visar ju snarare hur stort underlaget för presumtiva väljare är. Jämfört med undersökningen i december 2009 är Socialdemokraterna det parti som gått mest framåt. 45% har satt ett positivt omdöme, vilket är en ökning med 7 procentenheter. Övriga partier har bara smärre förändringar, men sämst har det gått för Centern som tappat 2 procentenheter. När det gäller negativa omdömen är Centern också det parti som ökat mest, med 6 procentenheter. Här är listan i ordning efter andel positiva omdömen, med andel negativa omdömen inom parentes):
Våga vägra vara borgare

Socialdemokraterna - 45 (27)
Moderaterna - 39 (32)
Miljöpartiet - 37 (25)
Folkpartiet - 27 (26)
Centerpartiet - 21 (26)
Vänsterpartiet - 21 (40)
Kristdemokraterna - 18 (36)
Sverigedemokraterna - 8 (63)

Debatten om Lars Vilks islamofobiska insatser för att få publicitet fortsätter. I stort sett ingen jag sett (varken inom konstvärlden, inom den religiösa världen, inom den politiska världen eller inom den muslimska världen) har naturligtvis något försvar för de förvirrade människor som uppger sig vara villiga att ta till våld. Men jag förvånar mig lite över att debatten så lite handlar om hur det kan komma sig att det är en viktig princip att få lov att sprida förolämpande islomofobiska uttryck. Men det hade garanterat inte varit samma ställningstagande till stöd om en annan konstnär för att förolämpa till exempel afrikaner eller judar hade skapat förolämpande alster mot dessa. Muslimer ska tåla alla former av islamofobiska förolämpningar. Men antisemitism fördöms alltid. Jag vill alltså upprepa att Yttrandefriheten är kombinerad med ett Ansvar. Och i sin iver att få publicitet har inte Lars Vilks tagit det ansvaret. Det finns många skäl att kritisera muslimska stater för odemokratiska lagar och handlingar, precis som det finns skäl att kritisera staten Israel för dess handlande. Men det finns aldrig någon anledning att förolämpa muslimer som grupp, eller judar som grupp. Och på den punkten står inte konsten över moralen eller det mänskliga ansvaret.

Jag hade tänkt mig en ny joggingrunda i dag. Men en kaskad av kvällsmaten rakt ut i sängen under natten satte stopp för det. "Lyckligtvis" inte jag själv, men minstingen Kimmy hade tydligen fått i sig något olämpligt. Efter att ha legat och snurrat och vridit sig under ett antal timmar kom allt ut. Så det blev ingen skolskjuts till skolan, och alltså inte heller någon joggingrunda för mig. Det FINNS roligare saker att göra klockan fem på morgonen än torka spyor i sängen...

Inga kommentarer: