söndag 28 mars 2010

Svenska folket ska skämmas

Lilla Bjästa har kommit överst på dagordningen hos många. Först visade många människor i Bjästa (och på många andra håll i landet) sig från sin sämsta sida genom att ställa upp för en våldtäktsman och mobba våldtäktsoffret. Men, när detta visades upp i SVT:s Uppdrag Granskning visade det sig att en stor del av resten av svenskarna inte var så mycket bättre. Den kampanj som fördes på Internet (och i Bjästa) mot våldtagna Linnea (som alltså egentligen heter något helt annat) var avskyvärd. Mycket tyder på att kampanjen påbörjades av Oscars mamma och storebror (Oscar heter alltså i verkliga livet något helt annat) för att bevisa hans oskuld men sedan spårade det ur totalt. Men efter TV-programmet har kampanjen urartat åt andra hållet. Och resten av Sverige har visat att vi är precis lika ondskefulla och vidriga som vi beskyller Bjästaborna för att vara. Oskar (som alltså verkligen heter Oskar och som gick i samma klass som Oscar som alltså inte heter Oscar) har tvingats flytta från Bjästa sedan han mordhotats och trakasserats. Och alla andra i Bjästa som mer eller mindre medvetet gjort misstag utsätts nu för en kampanj som är skrämmande. Vad har det blivit av det svenska folket? Är vi alla släkt med Skampålsminister Beatrice "Tant Gredelin" Ask (m) och hennes idé om brännmärkning av alla misstänkta sexbrottslingar. Hennes pudel (som bara var en dvärgpudelvalp under press) gav jag inte mycket för.

Försämringskassan
Jag hade ett litet kort samtal med en gammal arbetskamrat från Försäkringskassan som nu hamnat hos den nya Pensionsmyndigheten. Det fungerar inte direkt tillfredsställande om man så uttrycker det. Av tio inkommande telefonsamtal hinner dom med tre! Från att för några år sedan har kunnat få personlig service i varje kommun så är nu pensionärerna hänvisade till ett telefonnummer som leder till några få stora centraliserade mastodontkontor i landet. Och det fungerar naturligtvis inte. Lösningen är tydligen att ytterligare centralisera...

En annan omorganisation (som alltså också innebar centralisering) är Transportstyrelsen. Den som ska ta körkort eller övningsköra har fastnat i en icke-fungerande centraliserad byråkrati sedan ansvaret flyttats från länsstyrelserna.

Italiens flagga
Från Silvio Berlusconis Italien rapporteras att korruptionen och mutorna slår nya rekord. Enligt en artikel i Dagens Nyheter så ökade korruptionen i Italien förra året med 229%. Ett antal intressanta frågor inställer sig direkt. 1/ Hur tusan har man kunnat beräkna dessa siffror så exakt? Det måste ju handla om lika otillförlitliga gissningar direkt tagna ur luften som siffrorna som nyligen presenterades på hur mycket Försäkringskassan betalade ut felaktigt. 2/ Hur korkade är egentligen italienarna som låter detta fortgå. Och som fortsätter att välja om en kriminell mutkolv som Silvio Berlusconi? 3/ Hur kan landet tillåtas vara kvar som medlem i EU? Dom uppfyller ju egentligen inte ett enda krav för att få bli medlem.

Springtimeuppladdning 2010: Det regnade i varje fall inte i dag. Men så mycket vårväder var det inte heller. Hur som helst gav jag mig i väg på en runda under förmiddagen. Det kändes ganska tungt från början så jag tog det lugnt. Det är alltid om man sysslar med motionslöpande viktigt att ha någon yttre faktor redo att skylla på om det inte går så fort som man tänkt. I det här fallet tror jag det berodde på att rundan kom lite för tätt inpå frukosten. Trots detta valde jag att ytterligare förlänga rundan och sprang min vanliga åttakilometersrunda för första gången den här säsongen. Dvs upp till Tingvalla och sedan den s.k. Promenadrundan moturs. Jag tog mig runt springande, även de värsta backarna, men tiden 45.45 är inte mycket att skryta med. Men, som sagt, jag hade noga sett till att ha något att skylla på, så jag tog det ganska lugnt.

2 kommentarer:

m sa...

En enkel googling av ”Corte dei Conti” ”229″ tar fram vad det EGENTLIGEN rör sig om. Det handlar alltså om 229 procent ökning av POLISANMÄLD korruption. Att sätta likhetstecken mellan ökning av anmälningar och korruption i sig självt tyder antingen på ren okunskap eller att man vinklar med flit. Att anmälningarna mot korruption ökar borde ju vara ett oerhört gott tecken på att italienarna nu tröttnat på detta samt att dom nu vågar anmäla.
Berlusconi har också lovat krafttag mot korruptionen så förhoppningsvis är det inte bara tomma ord.

m sa...

Du skriver att Berlusconi är en "mutkolv". En av anledningarna (förutom att han gör ett bra jobb och är förtroendeingivande - ja, iallafall jämfört med oppositionen) att italienarna väljer honom är just att han INTE behöver ta mutor eller på annat sätt tjäna mer pengar. Han är redan rik.