söndag 7 mars 2010

Isländska folket sade Nej

Islands flagga
Mer än hälften av det isländska folket röstade i folkomröstningen gällande Icesaveavtalet. Och det ser ut som om klart mer än 90% av folket sade Nej till slavavtalet. Ett avtal som skulle gjort att alla islänningar i årtionden framåt skulle fått betala en ansenlig andel av sina inkomster till pengaspekulanter i Storbritannien och Nederländerna som förlorade sina pengar när slipsnissarnas bubbla sprack. Spekulanter som uppenbarligen var mindre intelligenta än vad till och med jag var. De flesta normala människor insåg nog att spekulationsbubblan skulle spricka, men dessa spekulanter var så förblindade av dollar- (och euro-tecken) att dom inte insåg att det skulle krascha. Men trots detta ska dom skyddas av de isländska skattebetalarna tycker man. Nu blir det till att förhandla fram ett nytt avtal, och låt det då innebära att den som chansar och spekulerar faktiskt får ta ansvar för sina handlingar. Om samhället skyddar småsparare som har ett sparkapital i en normal, traditionell bank så tycker jag det är OK. Men ju mer man spekulerar, desto större ansvar får man faktiskt ta själv!

Från debatten om de Höginkomstnära tjänsterna så kan vi se i statistiken att de 10% av svenskarna som tjänar mest får ut 41% av avdragen. Det är en HÖGINKOMSTNÄRA subvention av städning mm. De kommuner där flest får sin städning betald av skattebetalarna är Danderyd, Lidingö, Höganäs, Lomma, Täby, Sollentuna, Vellinge, Nacka och Vaxholm. Dvs idel kommuner med i huvudsak välbeställda (moderatröstande) innevånare.

Ett av de argument som förts fram är att motståndarna inte har förstått de speciella krav som gäller för Stockholmare för att få ihop sina livspussel. Och det är ju riktigt att detta är ett ganska Stockholmsfixerat bidrag. Men det kanske är dags för Stockholmarna att inse att de som bor ute i resten av landet har mycket svårt för att förstå varför dom ska betala er städning bara för att ni tjänar så bra att ni inte hinner göra det själva.

Det är nästan exakt 70 år sedan (3 mars 1940) Sveriges värsta politiska terrorattentat genomfördes. Då sprängdes tidningen Norrskensflamman i luften och sammanlagt 5 personer dödades. Norrskensflamman var en kommunistisk tidning och bakom sprängningen låg landsfiskalen, några militärer och en journalist. Redan på den tiden var det från höger som det stora hotet kom.

Och när vi talar om politiska mord med svensk anknytning så kan det finnas anledning att påminna om ett politiskt mord som det egentligen trots allt är förvånansvärt tyst om. Den 17 september 1948 sköts den svenska diplomaten Folke Bernadotte ihjäl i det som i dag är Israel. Folke Bernadotte var barnbarn till den svenske kungen Oskar II. Men eftersom hans pappa inte gift sig blåblodigt var han borta från eventuell kungakrona. Folke Bernadotte blev främst känd för att under 2:a världskrigets slut ha räddat undan mängder av judar från tyska koncentrationsläger. 1948 fanns han i Jerusalem för att på FN:s uppdrag medla i konflikten där. Hans förslag var en uppdelning av Palestina i två stater, en judisk och en palestinsk, ungefär som man fortfarande i dag vill lösa konflikten. Men på den tiden var det judiska terrorgrupper som var aktiva i området. Den 17 september 1948 stoppades hans bil av beväpnade män som sköt ihjäl Folke Bernadotte och hans franske assistent. Det stod snart klart att skyldiga till mordet var den s.k. Sternligan, en judisk terrorgrupp som kämpade för en judisk stat - Israel. Ingen dömdes för morden trots att de fyra mördarna identifierades. Men den operativt ansvariga för morden blev så småningom premiärminister i staten Israel, Yitzhak Shamir.

Det blev biobesök i dag på eftermiddagen. Percy Jackson och Kampen om Åskviggen. En modern skildring av de grekiska gudarnas pippande med vanliga människor och den avkomma som i form av halvgudar verkar översvämma jorden. I korthet handlar det om att Åskviggen har stulits och Poseidons son Percy Jackson beskylls för stölden. Nu är han oskyldig, men räddar trots detta världen från undergång när de grekiska gudarna är på väg att ge sig ut i krig mot varandra pga den försvunna Åskviggen. Jag tycker filmen är lite för våldsam och fixerad vid specialeffekter. Men den har sina lätt humoristiska pärlor och är klart tittbar. Men, jag ger den bara tre treuddar, men tror att både Angeli och Kevin som var med nog ger den fler treuddar.

Inga kommentarer: