tisdag 2 mars 2010

Betygshetsens misslyckande

Jag läser i Aftonbladet att Skolverket är missnöjda med de skriftliga omdömen (betyg) som ges på lågstadiet. Lärarna betygsätter fel egenskaper menar Skolverket. Det hela pekar med tydlighet på det vansinniga i att överhuvudtaget ge "betygsliknande omdömen" till så små barn. Det är inget annat ett utslag av Major Jan "skoltalibanen" Björklunds betygshets som bara leder fel. Precis som i Förskolan ska man på Lågstadiet och Mellanstadiet ha regelbundna träffar med föräldrar och barn för att utvärdera vad som fungerar bra och vad som inte fungerar bra och sedan gemensamt komma överens om hur man ska gå vidare, både i skolan och hemma. "Betyg" är en återvändsgränd som inte leder framåt utan bara handlar om historia. Läs även SvD.

I gårdagens Aftonbladet lyckas moderaternas partisekreterare Per Schlingmann få miljonärernas skattesubventionerade städning till en grön reform. I inlägget Grönt och skönt med städhjälp lyckas Per skriva "grön" 12 gånger för att propagera för hans välbeställda väljares oförmåga att göra rätt för sig. Om dom inte får städningen subventionerad av resten av folket så fifflar dom med skatten. Vilket förtroende för sina väljare han har!

Det Rödgröna samarbetet har för övrigt i dag gått ut och lovat avskaffa skattesubventionerna av de Höginkomstnära tjänsterna, det som även kallas RUT-avdrag. Jag är väldigt förundrad över att debattörer och politiker som i allmänhet envisas med att begränsa skattesubventioner så mycket som möjligt stödjer RUT-avdraget. Debattörer som anser att om en verksamhet inte klarar sig utan skattesubventioner så finns inte behovet i tillräcklig omfattning för att motivera fortsatt verksamhet, argumenterar nu för hur bra RUT-avdraget är. Vi får absolut inte ta kål på en så blomstrande bransch. Men, om branschen nu är så blomstrande så ska den väl överleva utan skattesubventioner? Sven tycker vi använder pengarna till att förbättra kommunernas hemtjänst och vård i allmänhet. Men Högern tycker det är bra, det är ju deras väljare som har nyttan.

IKEA-toppen Göran Grosskopf berättar för Näringslivssajten E24 att han tycker att Sverige nu är ett skatteparadis. Och det är möjligt att det är ett skatteparadis för vissa. Avskaffad förmögenhetsskatt, rejält sänkt fastighetsskatt för de med stora villor, rejält sänkt inkomstskatt för den med bra inkomster och till och med skattesubventionerad städning. Men för andra är det inget skatteparadis. Straffbeskattning om du är gammal, sjuk, arbetslös osv men däremot sämre resurser till den offentliga servicen (dom pengarna gick ju till skattesänkningar). 70 miljarder är en viktig siffra. När Högeralliansen trädde till var överskottet i den svenska statsbudgeten just 70 miljarder. Sedan har man sänkt skatter med 70 miljarder (gissa vilka som fått mest?). Och i dag är underskottet istället i den svenska statsbudgeten just 70 miljarder. Men de moderata väljarna har ju fått en rejäl utdelning.

Slutligen har nästa väljarundersökning presenterats i dag. Nu är det Aftonbladet som presenterar sin från UnitedMinds, och den är nog en glad läsning för Maud Olofsson. Den Rödgröna oppositionen får totalt 50,3%, vilket är oförändrat. Socialdemokraterna ökar med 0,7 till 30,8 medan Miljöpartiet tappar 0,4 till 13,1 och Vänsterpartiet tappar 0,3 till 6,4. Allt inom felmarginalen. Högeralliansen får totalt 41,7 och det är Moderaterna som ökar rejält med 3,3 till 26,4. Men alla tre stödpartierna tappar! Folkpartiet tappar 0,8 till 6,0, Kristdemokraterna tappar 0,3 till 5,2 och Centern tappar 0,1 och ligger nu under 4%-spärren på 3,9. Miljöpartiet är alltså hälften så stora som Moderaterna och nästan lika stora som de tre stödpartierna till Moderaterna är tillsammans. Vänsterpartiet är fjärde största parti efter S, M och Mp. I övrigt tappar Sverigedemokraterna 0,6 till 5,4. Piratpartiet tappar till 1,9 och även övriga partier tappar.

Inga kommentarer: