torsdag 4 mars 2010

Avreglering utan vettig mening

PRO och RSMH är kritiska till avregleringen av Apoteken. Resultatet har blivit att det nu är mycket svårare att få tag på livsviktiga mediciner. Tidigare kunde man centralt kontrollera var den aktuella men kanske ovanliga medicinen fanns närmast i lager och medicinerna kunde också skickas mellan apoteken. Men, nu är det slut med det. För den som behöver viktiga mediciner är det bara att åka runt mellan apoteken och hoppas att dom ligger nära varandra och att nästa har medicinen istället. Bra för konsumenten? Icke sade Nicke! Men antagligen desto bättre för de nya apotekskedjornas ägare i skatteparadiset Jersey.

I dagens Helsingborgs Dagblad har den lokala moderaten Hans Wallmark ett debattinlägg där han skyller EU-länders dåliga ekonomi på att dom styrs av vänsterregimer. För några dagar sedan hade vår egen lokala moderata riksdagskvinna Margareta Pålsson samma teori. Antagligen är det någon moderat cirkulärskrivelse som ligger bakom. Men dom verkar ha läst på riktigt dåligt båda två. Både Hans och Meta framhäver exemplen Grekland, Spanien och Storbritannien. Men av någon underlig anledning glömmer dom båda t.ex. Italien och Irland. Länder som har lika dåliga ekonomier, men som ju har partivänner som styr. Och deras kunskaper verkar dessutom vara obefintliga om vad som händer i våra EU-kollegor. Det land som är främst i blickpunkten är Grekland. Och det är riktigt att Grekland i dag styrs av den svensktalande vänsterledaren Georgios Papandreou. Men han vann valet förra året då han tog över premiärministerposten från Hans och Greta... f'låt Hans och Metas partivän Kostas Karamanlis. Och det visade sig då att ekonomin var i fritt fall, men att siffrorna hade manipulerats för att se bättre ut. Så Hans och Meta - läs på bättre!

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Det ska påpekas att en mycket viktig faktor till de dåliga ekonomierna i Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Irland, Belgien osv är Eurovalutan. Alla länder inom Euroområdet (och de som knutit sina valutor till Euron) måste föra samma valuta- och räntepolitik. Resultatet blir att många tvingas föra fel politik, en politik som försämrar situationen istället för att förbättra den. Vi ska i Sverige vara mycket lyckliga över att vi står utanför och kan ha vår egen ränta och låta kronan anpassa sig. Att Sverige klarat sig relativt bra beror alltså inte på att Anders Borg är så duktig, utan det beror på att svenska folket sade Nej till Euron. Överhuvudtaget har EU-länderna utanför Euron klarat sig bättre än Euroländerna. Hela EU hade som mål att bli världens största ekonomi. Resultatet än så länge är att EU halkat efter. Planekonomi lönar sig inte...

Jag hörde om en ny livshotande snabbt spridd epidemi. Redan i dag kräver den omkring 3.500 människoliv varje dag, bara i Sverige flera om dagen. Och på de flesta håll i världen finns det inga aktiva åtgärder för att begränsa spridningen. Troligtvis eftersom näringsliv och kapital tjänar pengar på att farsoten sprider sig som en löpeld. Men tänk på det, 3.500 människor dör varje dag. Nä, jag ljuger faktiskt, det är ingen sjukdom. det handlar om biltrafiken!

Opera webbläsare
Jag läser att EU:s krav på att Micro$oft i Europa ska tipsa Windowsanvändare om andra webbläsare inneburit ett radikalt lyft för norska Opera. Har ni inte testat "The fastest browser on Earth" så gör det. Det går fort och den är bäst i övrigt också. Detta är helt obetald reklam. Jag gör det bara för att vara snäll mot våra grannar och vara snäll mot er så att ni får en bättre webbläsare än ni har nu. Men norrbaggarna får gärna skicka en slant till mig ändå...

Bland det roligare som finns är när man köpt något och ska läsa bifogade instruktion eller broschyr. Och jag pratar då om när översättningen INTE gjorts av en svensk utan troligtvis av en dator. Jag köpte en liten billig golvlampa på Netto i dag. Kimmy har en benägenhet att skaka sönder sådana, så det är förbrukningsvaror. Så här står det: "Försök inte reparera eller kassera lampa annons. Lampan är inte en leksak och bör placeras utanför djur och barn." Och sen finns det en "Collectors Guide: som nog ska uttydas som sammansättningsanvisning. "1) Pak lampan och placera den på en plan yta. 2) Skruva Tube En fast i basenheten. 3) Skruva Tube B till Tube En solid. 4) Skruva Tube C fästade Tube B. 5) Sätt i glödlampan i lyktan (max 25w, E14). 6) Sättikontakten i vägguttaget,maktljusöverslårpå/av-knappen." Skulle det kosta så många ören att låta en svenskspråkig person korrekturläsa? Eller är syftet att ge kunden ett gott skratt samtidigt, som en extra service?

Och så ska vi sluta med mer humor. Att Fjollträsk är en bra beskrivning på vissa delar av Stockholm är ganska tydligt. I tron att man är något bättre än tråkiga landsorten så har Café Opera i Stockholm uppmanat sina stamgäster att inför årets kortbytarkväll skicka sina gamla kort till Hässleholm. Hässleholm får då symbolisera den tråkiga landsorten. "Jag är inte bara stamgäst på Café Opera utan också en medmänniska. Den tristess jag hört råder i Hässleholm gör mig ledsen och bestört. Därför vill jag donera mitt gamla Café Opera-kort till den uttråkade hässleholmare som behöver det allra bäst" ska det stå i ett följebrev när korten skickas enligt Jonas Ghauri, nattklubbschef på Café Opera. "Skåne har mycket vackert att erbjuda exempelvis Torekov, Halmstad och Båstad. Jag har faktiskt aldrig satt min fot i Hässleholm, men har via ryktesvägen hört att det kanske inte är den roligaste av orter", säger han. Han verkar inte allt för upplyst den gode 08:an. Halmstad (!) ligger faktiskt i Halland och inte i Skåne. Och att för övrigt bara komma på Torekov och Båstad, det säger allt! Nu svarar nöjesstället Björksäter i Hässleholm med att samla in kondomer att skicka till Café Opera "att de delas ut bland vip-gästerna så att de inte förökar sig". Hoppas dom får ihop rejält med kondomer. Det som skulle bli att Stockholmarna skrattade på landsortens bekostnad blev precis tvärtom.

4 kommentarer:

Marcus , Likvid Vänster sa...

Tack för infon om Grekland , jag har inte reflekterat över att det var högerstyre där tidigare - men varför bli förvånad.

Sven Tycker sa...

Dom är inte så snabba att berätta det.

Unknown sa...

Hoppas att vi slipper rösta om euron. Riosken finns ju att det blir som i EU-valet, dvs att nej-sidan får för lite pengar så att de inte syns till förmån för ja-sidan. Risken finns också att en hel del inte vet VAD de ska rösta och röstar JA, "för säkerhets skull".

Sven Tycker sa...

Tyvärr är det nog så att det kommer att bli en folkomröstning förr eller senare. Det är ett stående bekymmer, EU ger sig inte. Vi får alltid en ny chans att svara rätt. Men den folkomröstningen kommer inte förrän man är säker på att det ska bli Ja.

Någon chans att rösta om när det gäller medlemskapet blir det dock inte. Inget Ja kommer att omprövas men alla Nej kommer att omprövas tills vi svarar rätt.