tisdag 3 februari 2009

Terrorism - både här och där

I Malmö har det inletts en rättegång med en 44-åring som samlat in pengar till föräldralösa barn på Västbanken och Gaza. Insamlingen har skett till al-Aqsa spannmål. Enligt åklagaren är detta bara en täckmantel för Hamas. Åklagaren har tydligen på en direkt fråga erkänt att den bevisning för detta som hon har, har hon fått från Israel!

Och på tal om terrorgrupper så har det i dagarna kommit ut två böcker som handlar om bombattentatet mot tidningen Norrskensflamman i Luleå 1940. Terrorattentatet är det grövsta politiska attentatet i Sverige. Totalt dödades 5 personer, varav 2 barn, när en grupp militärer, journalister och högre tjänstemän på den yttersta högerkanten sprängde tidningens redaktion.

Och som fortsättning på terrorämnet. Den svenska som för några dagar sedan sköts ner av israelisk militär när hon bevakade en demonstration i Ni'lin på Västbanken håller på att återhämta sig. Eftersom att skjuta ner obeväpnade internationella observatörer på ockuperad mark måste anses som terrorism så utgår jag ifrån att Stureplanscenterns galjonsfigur Fredrick Federley som vid flera tillfällen tagit initiativ till insamlingar till Israel också kommer att anklagas för att stödja terrorism.

Och ännu mer terrorism. Kinas premiärminister Wen Jiabao fick en sko kastad på sig när han höll ett tal i Cambridge. Jag utgår ifrån att skoterroristen är anhållen och nu riskerar många års fängelse.

För några veckor sedan tog det danska DSB First över Öresundstågstrafiken i Sydsverige. Dom lämnade helt enkelt ett billigare anbud än SJ som tidigare skött trafiken. Tyvärr har det än så länge inte blivit några större succé. Förseningarna och inställda tåg är värre än någonsin. Men det blev ju billigare när danska staten gick in och subventionerade upphandlingen.

Apropå gårdagens notis om Ryanairs förluster så tyckte jag att jag såg att SAS under 2008 förlorade drygt 6 miljarder. Det är ju tur för flygbranschen att flyget är skattesubventionerat jämfört med andra transportmedel. I annat fall hade det varit riktig kris för flyget. Enligt beräkningar gjorda av transport- och kommunikationsmyndigheten Sika så skulle t.ex. en biljett till Bangkok gå upp från 8.083 kronor till 16.723 om flyget, som andra transportmedel, hade fått betala för sin miljöpåverkan. Tänk på det nästa gång ni flyger till pedofilernas paradis i diktaturens Thailand!

Förresten har tydligen Aftonbladet och Bloggportalen utnämnt Sveriges bästa bloggar. Sven Tycker var inte alls med så något lurt är det med omröstningen.

Inga kommentarer: