torsdag 5 februari 2009

Om att dagtinga med sitt samvete

Så har då det besked kommit som var förväntat. Dvs att för Mauderaten var en statsrådspost så åtråvärd att det gick alldeles utmärkt att dagtinga med sitt samvete. Nu tror jag uppriktigt sagt inte att den överenskommelse som tecknats mellan ledarna för De Fyras Gäng var så svår för Näringslivet och Storföretagens Maud Olofsson att skriva under. Hennes personliga övertygelse mot kärnkraften har jag aldrig trott på. För henne har motståndet handlat om att hålla en opinion inom Centerpartiet lugn. Det var därför hon lovade innan valet att det inte skulle bli något beslut i frågan under denna mandatperioden. Därför är det naturligtvis riktigt när hon säger att hon inte ändrat ståndpunkt i och med det beslut som fattats. Det har varit hennes ståndpunkt hela tiden. Däremot är det ju en ändrad ståndpunkt från vad hon officiellt sagt. Men på den punkten är det en fråga mellan henne och hennes partivänner. Kanske kan hon kompensera bortfallet genom att ta väljare från Moderaterna istället.

I sakfrågan är jag inte övertygad om att det blir några nya kärnkraftverk i Sverige. I överenskommelsen ingår tydligen bland annat att inga skattepengar ska användas. Det bör ju då innebära att alla kostnader, från försäkringspremier, garantier för skador och den slutliga lösningen av avfallsproblemet ska bekostas av byggena. Och det är då osäkert om industrin är intresserad när det kommer till kritan. De få kärnkraftverksbyggen som pågår har alla blivit kraftigt försenade och fördyrade. Exempelvis det bygge som pågår i Finland. Det bygget var beräknat i budget att gå jämt ut. Budgeten har nu spruckit totalt och förseningarna handlar om åratal. Ungefär som Hallandsåstunneln? Ett bygge i England som nyligen blivit klart har blivit så dyrt att den el som produceras är klart dyrare än dyr vindkraftsel.

Men naturligtvis är det en stor risk med beslutet. Det tryck mot en utveckling mot minskad konsumtion och framtagande av miljövänligare elproduktion som finns kommer att raseras. Eftersom nya kärnkraftverk producerar mer än de ganska små verk som vi har i dag kommer ju andelen el från kärnkraftverk att öka kraftigt om man skulle byta ut verken mot nya. Och då finns det ju ingen anledning att spara eller öka produktionen av el på annat sätt. Då får man ju ingen avsättning för den el som dessa enorma investeringar producerar. En el som kommer att bli allt dyrare allt eftersom urantillgångarna börjar ta slut.

I Malmö har det blivit en rejäl skandal sedan en film som användes som bevis mot några av de marodörer som vandaliserade i Rosengård nyligen visade sig ha ett ljudspår också. På detta kan man höra hur poliserna yttrar sig som: "Blattajävlar", "Den lille apjäveln", "Ska jag göra honom steril när jag får tag på honom?", "Ja, han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen" och "Ni är komna till fel kommun, blattajävlar!". Det är kanske inte underligt om en del ungdomar i Rosengård har dåligt förtroende för samhället och ordningsmakten när det så uppenbart visar sig vilka åsikter representanter för polisen har, och visar. De närpoliser som arbetar i Rosengård (detta handlade uppenbarligen om tillkallade poliser från andra områden) är tydligen förtvivlade. Det arbete som lagts ner på att bygga upp ett förtroende är raserat för lång tid framåt. Den som representerar en myndighet, det må vara polis, försäkringskassa, socialtjänst osv får ALDRIG ens misstänkas för att ha denna typ av åsikter, oberoende av vad som händer. Och att yttra sig på det viset gör att jag skäms.

Inga kommentarer: