torsdag 12 februari 2009

Riksbankens helomvändning på en 10-öring

Jag hörde Riksbankschefen Stefan Ingves på TV:n i går på kvällen kommentera Riksbankens rekordlåga ränta på 1%. Och det var riktigt härligt och höra honom förklara att man sänkt räntan för att hjälpa den svenska ekonomin att få bättre fart. Jag fick nästan tårar i ögonen av Riksbankens nya insikt. Det är inte så många år sedan (bara ett regeringsskifte sedan) när Riksbanken led av inflationsparanoja och höll räntan onödigt hög för att bekämpa en inflation som inte fanns. Och man poängterade mycket noga att dess uppgift var inflationsbekämpning - och inget annat. Bra Stefan, den nya insikten är ett stort kliv framåt.

Ecuadors flagga
Ecuador har protesterat till de amerikanska myndigheterna sedan en amerikansk diplomat utvisats från Ecuador. Diplomaten utvisades för att ha lagt sig i Ecuadors interna angelägenheter. Och diplomaten beskylls nu för att när han reste hem till USA ha tagit med sig datorer med innehåll som tillhörde det ecuadorianska polisväsendet. - "The days of colonialism are behind us" sade Ecuadors president, Rafael Correa som en kommentar till protesten. Allt fler Latinamerikanska länder får ledare som står till vänster och vägrar att finna sig i att USA under alla år behandlat Latinamerika som sin egen bakgård. USA har samma problem med frigörelse som Ryssland har med sina forna sovjetrepubliker.

Det börjar bli trångt uppe i rymden. För någon dag sedan kolliderade en 600 kilo tung amerikansk Iridiumsatellit 33 med en 800 kilo tung avdankad rysk Kosmossatellit 2251. Smällen, som motsvarade att två bilar kraschat i 35.000 km/tim, spred omkring 500 vrakdeler i rymden. Så nu gäller det att styra om andra värdefulla satelliter så att dom inte krockar med vrakdelarna och skapar nya vrakdelar som sedan riskerar att.........

Och på tal om den fantastiska tekniska utvecklingen så ser jag att forskare vid KTH dömmer ut SKB:s (Svensk Kärnbränslehantering) metod för slutförvaring av det svenska kärnbränsleavfallet. Tanken är att det helt enkelt ska förseglas i kopparkapslar och sedan grävas ner i enorma underjordiska grottor. Där det ska förvaras i 100.000 år innan det är ofarligt. Enligt KTH:s forskare är det risk för att kapslarna börjar vittra sönder redan efter 50 år. Och då är det för sent att sanera skiten. Det är bara att utrymma området för en oöverblickbar framtid. Forskare i Finland och Kanada har kommit fram till liknande resultat. Men kärnkraftsproduktion är ju en så "ren" verksamhet.

Jag hörde förresten en liten debatt på radion i morse om eventuell svensk uranbrytning. Detta har ju tidigare uteslutits. Men svaren från ansvariga var inte ens lika definitiva som Centerns tidigare Nej till kärnkraft. Och det ändrades ju till ett Ja på ett par timmar.

Inga kommentarer: