fredag 6 februari 2009

Mer om Mauderatens lappkast

Mauderatens lappkast fortsätter att dominera debatten. Och en mängd siffror presenteras för hur stort stödet för kärnkraften är eller inte är i olika partier. I ETC hittade jag redovisat en undersökning som gjordes i oktober förra året av Novus, och där frågan ganska bra stämmer på den överenskommelse som gjorts. Dvs vilka var positiva till att man byggde nya kärnkraftverk på samma plats för att ersätta de som i dag finns. Och då ser vi att mest positiva var Moderaterna (72% för och 26% Nej).På andra plats kom Folkpartiet (med 61 - 25) och sedan Kristdemokraterna (51 - 47) och Socialdemokraterna (49 - 41). Negativa var Vänsterpartiets väljare (64% Nej mot 26% Ja) följt av Centerpartiet (66 - 34 i övervikt för Nej) och Miljöpartiet (75 - 19). Det är alltså ett rejält lappkast jämfört med sympatisörernas åsikt och partibeslut som Mauderaten drivit igenom. Fullt villig att just dagtinga med sitt samvete för att få behålla sin statsrådspost. Men, det är en fråga för Centerpartiets medlemmar, trots vad som står i nästa stycke.

Är jag centerpartist - bevare mig väl
Det finns tillfällen när man får sig ett gott skratt. Och då talar jag inte om när Maud Olofsson försöker inbilla oss att Centern inte ändrat åsikt när man nu accepterar att vi byter ut våra små kärnkraftverk mot nya stora sådana och gör oss ännu mer beroende av kärnkraften i drygt 50 år till. Nä, jag har testat en av alla dessa roliga webbtjänster som finns. På Bloggparti kan man se på ett ungefär vilket politiskt parti som texten på en blogg bäst passar in på. Och sån't kan naturligtvis inte er kära skribent låta bli. Och jag tänkte börja dagen med att presentera resultatet från den version av Sven Tycker som finns här på Blogger. Som ni ser ligger jag närmast Centerpartiet följt av Kristdemokraterna och sedan Miljöpartiet, Folkpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet och allra sist Socialdemokraterna! Kan man stämma testet för ärekränkning? Läs den spännande fortsättningen när resultatet från samma test på Sven Tyckers version på Aftonbladet presenteras.

I onsdags den 4 februari uppmanade Kirgizistan USA att stänga sin militärbas på kirgiziskt territorium. USA har en för kriget i Afghanistan mycket viktig flygbas i den gamla sovjetrepubliken Kirgizistan. I torsdags meddelade Pentagon att det inte alls var säkert att basen behövde stängas. Det pågick fortfarande diskussioner mellan USA och Kirgizistan. I dag berättar den kirgiziska regeringen att beslutet är definitivt. Fortsättning följer. Så lätt ger sig inte Pentagon!

Slutligen några tyska citat om De fyras Gängs överenskommelse om utbyggnad av den svenska kärnkraften. "Totalt kortsiktig politik". "Den svenska regeringen vill cementera gamla strukturer". "Handlingsoförmåga"! Men det var ju också enligt Fredrik Reinfeldt något stort för hela världen?

Inga kommentarer: