måndag 2 februari 2009

Ljugande ministrar

I sin krönika i Aftonbladet tyckte Jan Guillou i helgen att politiker som ljög skulle kunna dömas för brott. Och en som i så fall ligger riktigt risigt till är Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) som i dag knappt kan öppna munnen utan att ljuga. 1/ Så fort hon får delikata frågor om de nya ättestupareglerna i sjukförsäkringen som hon infört så ljuger hon om avsikten och skyller allt på Försäkringskassan. När konsekvenserna av lagändringen är tydliga vågar hon inte stå vid vad hon själv beslutat. 2/ På senare tid har hon vid flera tillfällen hävdat att handläggningstiderna på Försäkringskassan i dag är kortare än någonsin. Detta är en grov lögn, om hon inte bara menar under de år hon själv varit ansvarig. Och även då är det till stor del en lögn. Men går vi ännu några år tillbaka i tiden så är det uppenbart att ministern inte vet vad hon pratar om. 3/ Vid flera tillfällen har Socialförsäkringsministern hävdat att hon höjt anslagen till Försäkringskassan. Sanningen är att anslaget 2009 är 600 miljoner kronor lägre än det var 2006 innan hon fick ansvar för Försäkringskassan. Hennes höjningar innebär att hon först drar ner med ett stort belopp, sedan höjer hon med ett mindre belopp. Detta kallar hon en höjning. Avsätt Socialförsäkringsministern! Hon är en katastrof.

Det finns tillfällen när man undrar över mänskligheten. På en av Aftonbladets Nöjessidor i går fanns det bilder på två av dessa kändisar som ständigt dyker upp i sladdersammanhang. Jessica Simpson och Paris Hilton. Notisen om Jessica Simpson handlade om att hon i media kritiserats (och mer eller mindre mobbats) för sin vikt. Det hör då till saken att Jessica ser riktigt fräsch och härlig ut medan Paris Hilton ser ut som en nyligen frisläppt fånge från ett koncentrationsläger. Hon verkar behöva vård. Världens kroppsideal är sjukt!

En palestinier dödades vid en israelisk flygattack mot Gaza under gårdagen. Eftersom varken israeler eller palestinier verkar läsa Bibeln där det står "öga för öga" och "vänd andra kinden till" så kan vi förvänta oss en massiv attack från palestinierna för att få stopp på de israeliska flygattackerna. 10 döda israeler mot 1300 döda palestinier var facit efter jul- och nyårskriget. Vi kan därför förvänta oss ca 130 döda israeler som hämnd denna gången. Nä, jag är nu ironisk. Att två folk som båda fått lida så mycket under lång tid inte har mer vett i huvudet än att tro att våld löser alla problem är ofattbart.

Nokia hotar att lämna Finland. Dom har krävt en lagändring, Lex Nokia, som ger företaget rätt att läsa de anställdas e-posttrafik. Det finns vissa förhoppningar om att demokratin trots allt har viss betydelse.

Och från affärsvärlden ser jag att "flygbolaget" Ryanair senaste kvartalet gjorde en förlust på motsvarande 1,1 miljarder.

Slutligen ser jag att Ericsson nu bestämt sig för vad det nya namnet på Globen skall bli. Ericsson Globe! Puh, vilken fantasilöshet.

Inga kommentarer: