onsdag 2 augusti 2006

Höjd skatt ger lägre priser!

Visste ni att hög skatt ger lägre priser? Jag hörde på Aktuellt i TV att Danmark är det land i Europa där priserna på bilar är lägst - före skatten. Och att det därför kan var mycket lönande att köpa ny bil i Danmark. Anledningen till de låga priserna är att skatten på nybilsförsäljning i Danmark är mycket hög. Alltså säljer bilföretagen bilarna billigare i Danmark (före skatt) än i andra länder. Det lönar sig att köpa bilen i Danmark (utan dansk skatt) och sedan ta den till Sverige och betala den svenska skatten.

På Aktuellt hörde jag också en israelisk talesman som tyckte att när det israeliska bombflyget hade rensat södra Libanon så kunde en stark FN-styrka få ta över ruinerna och se till att FN:s resolutioner om Libanon upprätthölls. Om man tar bort den första blodtörstiga halvan om bombrensning så finns det väl inget kritiskt att säga om detta. Samma FN-styrka kan sedan utvidgas och placeras på gränsen mellan Israel och Palestina och tillse att FN:s resolutioner upprätthålls även i det området. Det skulle innebära ett palestinskt erkännande av staten Israel. Ett upphörande av palestinska attacker mot Israel. Men det skulle också innebära att utrymmande av israeliska bosättningar på ockuperad mark. Ett rivande av den vidriga mur som Israel i dag bygger på ockuperat område. Ett upphörande av israeliska bombningar och andra attacker på Palestina. Och naturligtvis att Israel helt utrymmer den mark som man ockuperar från Palestina. Och jag tror faktiskt att den israeliska regeringstalesmannen även sade detta, men det klipptes bort av nyhetsredaktionen. Eller vad tror ni?

Slutligen ska jag, i varje fall delvis, hålla med pryda fru Jansson och gammalmodiga herr Nilsson. Som alla är upprörda över den s.k. Pridefestivalen. Handlar homosexuell kärlek uteslutande om grov sex och spekulativ nakenhet? Kan man inte vara homosexuell utan att klä sig utmanande och uppföra sig som om man uppträdde på en porrklubb? Är det detta som homosexualiteten handlar om? Hade heterosexuella uppfört sig på samma sätt hade media blivit upprörda över porrreklamen och sexualfixeringen. Men när Pridefestivalen pågår vågar ingen vara kritisk. Observera att min kritik inte handlar om homosexualiteten, utan om den bild man medvetet skapar av homosexualiteten. Jag tror nämligen att homosexuell kärlek handlar om exakt samma sak som traditionell heterosexuell kärlek, dvs i allmänhet om närhet, ömhet och omtänksamhet.

Men att kritisera detta avfärdas troligtvis som homofobi, precis som kritik av Israel avfärdas som antisemitism. Men båda sakerna kan faktiskt förekomma utan att det följande gällde.

Inga kommentarer: