onsdag 16 augusti 2006

Borgerlighetens fastighetsskattekarusell

Högerkoalitionens fastighetsskattekarusell börjar bli en riktig parodi på politisk enighet. Sedan de fyras gängs gemensamma uttalande om avskaffandet av fastighetsskatten har kristdemokraterna levt högt på att skatten skall avskaffas - och det kan man tacka Göran Högglund för. Att det hela inte var finansierat mer än till en liten del har man värjt sig emot med att det kommer besked om detta senare. I går gav den äkta högerledaren, Fredrik Reinfeldt, sitt besked. En fastighetsavgift på 2.800 och begränsningar/avskaffande av räntebidragen ska betala avskaffandet av skatten. Och att hela finansieringen måste ske inom boendeområdet. Men nu fick man inom högerlägret stora skälvan. Dels börjar det gå upp för väljarna på landsbygden att för dom blir det i många fall en skattehöjning och inte en skattesänkning. Och ska man nu dessutom kanske helt avskaffa ränteavdragen (det krävs för att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten) så blir ju situationen helt ohållbar för många nyblivna villaägare. I dag fick därför folkpartiledaren Lars Leijonborg i radions intervju gå ut och dementera. Att avskaffa räntebidragen går inte. Och dessutom påpekade Lars Leijonborg att de fyras gäng har inte alls lovat att avskaffa fastighetsskatten(?). Man har lovat att göra det om det går att finansiera på ett bra sätt! Och det är uppenbart att den finansieringen inte finns. Nu väntar vi bara på nya utspel från Göran Hägglund, som väl får svära lite nästa gång dom träffas (hans mest använda svordom är ju enligt egen utsago just fastighetsskatt). Fortsättning följer...

För övrigt verkade den gode Lars vara villig (för att blidka en panikslagen Göran Hägglund kanske) att acceptera ett statligt vårdnadsbidrag till de mammor (för det är vad det handlar om) som hellre vill gå hemma med barnen än jobba och låta barnen vara på dagis och träffa andra barn. Jag trodde att högerkoalitionens stora mantra var att det skall löna sig att arbete. Inte att det ska löna sig att välja att inte arbeta!

SCB har offentliggjort kommunernas innevånareantal per 30 juni. Och antagligen skålade man lite ytterligare på kommunkontoret i Åstorp. +210 till 13.751 på ett halvår. +63 under 2004, +152 under 2005 och som sagt redan +210 i år gör att Åstorps kommun under 2007 kommer att passera både Bjuv och Båstad i storlek i Nordvästskåne om utvecklingen fortsätter. Och det har en ganska stor principiell betydelse. Ni är välkomna alla nya åstorpare. Ökningen är den största procentuellt i Skåne.

Inga kommentarer: