onsdag 1 november 2023

Är all kritik av Israel antisemitism

» Jag tycker inte det.

Kan man idag kritisera den israeliska ockupationen av palestinska områden och kritisera de israeliska terrorbombningarna av främst Gaza utan att man nödvändigtvis samtidigt måste vara antisemit? Av debatten från många på främst den högra politiska skalan så är det en naturlag att den som kritiserar Israel också är antisemit.

Jag gör själv allt jag kan för att försöka undvika den beskyllningen. Bland annat genom att varje gång jag ska skriva om konflikten Israel - Palestina så måste jag inleda med att jag naturligtvis kraftigt fördömer Hamas terrorism. Jag, och alla andra, kan i princip inte framföra någon form av kritik mot vad den israeliska staten gör eller någon form av sympati med det palestinska folket utan att beskyllas för att då måste man vara antisemit.

Det är många som förlorat folkligt stöd, jobb, uppdrag osv bara för att dom uttalat stöd för det palestinska folket, eller framfört kritik mot staten Israels agerande gentemot palestinierna. Verkligheten är ju faktiskt den att den israeliska högerregimen under Benjamin Netanyahu har dåligt stöd bland israeler, precis som Hamas har dåligt stöd bland palestinier. Den israeliska statens agerande får tyvärr till resultat att stödet för extrema grupper bland palestinierna ökar. Precis som Hamas och andra terrorgruppers agerande skapar stöd i Israel för hårdare tag.

Om att leva tillsammans

Det finns helt enkelt ingen annan lösning på konflikten än att det skapas en Palestinsk stat som får existera utan att grannstaten Israel lägger sig i hur den styrs. Detta innebär att staten Israel måste dra sig tillbaka från Västbanken, överlämna Västra Jerusalem till Palestina och sluta behandla Gazaremsan som världens största utomhusfängelse. Det innebär också att alla de bosättare från Israel som i brott mot alla internationella lagar flyttat in på ockuperat palestinsk område måste återvända till Israel.

Men, det innebär också att alla olika extrema palestinska grupper, som Hamas, måste acceptera den lösningen och sluta med attacker mot staten Israel. Man måste acceptera ett demokratiskt valt styre i staten Palestina. Det är en lösning som kräver att mer än en miljon flyktingar från Israel som idag finns i Gaza, på Västbanken, i Libanon osv måste acceptera att dom kommer inte att kunna återvända till det dom ser som sitt hemland. Dom måste acceptera att dom får finna sig i ett nytt hemland. I det Palestina t.ex. som skapas. Det kräver också att andra arabiska grannländer accepterar en sådan lösning.

Men jag tror faktiskt att detta är en lösning som de flesta kan acceptera utan problem. Men, det finns många som inte vill göra det. Hur ska dom övertygas? I Israel är den extremhöger som styr idag ett problem. 73% av israelerna till vänster tror att en sådan lösning är möjlig. 53% av israelerna i mitten tror också på en sådan lösning. Men bara 14% av israelerna på högerkanten tror på en sådan lösning. Vilken lösning vill dom då ha?

Det är enda lösningen

Vill dom fördriva eller mörda alla palestinier så att dom försvinner? Tror dom på att det ska skapas en gemensam stat där alla, judar och palestinier lever tillsammans? Men en form av apartheidstat? Vad vill dom egentligen? Vet dom vad dom vill?

Vad vi ser nu är en Benjamin Netanyahu, som håller på att förlora det mesta stödet i Israel, kämpa för sin överlevnad genom att terrorbomba Gaza. Dödssiffran har troligtvis passerat 10.000 när jag skriver detta. Men där bor 2 miljoner människor. Hur många fler måste dö för att högerstyret i Israel ska känna sig nöjda. Det är möjligt att den militärt överlägsna israeliska armén kan lyckas döda en stor del av de Hamasledare och krigare som finns i Gaza. Men, hur många civila och helt oskyldiga måste dö samtidigt för att uppnå det målet? Ju fler döda desto större är sannolikheten för att det skapar grogrund för att det skapas ett nytt Hamas i ren ilska över hur Israel urskillningslöst mördar palestinier.

Mördande är inte lösningen på konflikten. Oberoende av om en korrupt högerpolitiker som Benjamin Netanyahu tror detta. Om den sida som försöker utmåla sig som den "goda sidan" är lika ond som den "onda sidan" så finns det ju faktiskt ingen god sida. Det finns bara två onda parter som mördar urskillningslöst för sin egen personliga makt!

Vi ska vara medvetna om att minst lika viktigt som att "vinna" det militära dödandet är att vinna propagandakriget. Det innebär att det gäller att utpeka motståndaren som så ond som möjligt. Vi ska t.ex. vara medvetna om att uppgifterna från Hamas om döda och sårade ofta ska tas med en nypa salt. Men också att vi ska vara försiktiga och att ta de israeliska uppgifterna med en nypa salt. I går såg jag att det upptäckts att Israel "köpt reklam" i dataspel för barn. Propagandakriget är viktigt.

Jag är alltså INTE antisemit. Jag är inte heller muslimhatare. Man kan faktiskt ta ställning för alla civila som bara vill leva i fred utan att man för den sakens skull hatar någon annan grupp bara för att dom tillhör en viss grupp människor. Men, man kan hata enskilda individer för att dom är krigshetsande kräk.

Ställ upp på kraven om ett omedelbart eld upphör, att hjälpsändningar släpps in i Gaza och att man omedelbart börjar prata med varandra. Dödandet har passerat anständighetens gräns. NU!

Jag avslutar med att hänvisa till allas vår hjälte - Bamse. - "Den som är stark måste vara snäll."

Inga kommentarer: