måndag 20 november 2023

Tesla och demokratin

» Elon Musks eskapader.

Strejken mot Tesla för att förmå företaget att teckna kollektivavtal fortsätter att spridas. Facket har förhandlat med Tesla i mer än fem år utan att kunna komma fram till en lösning. Elon Musk har ju inte direkt gjort sig känd som ett föredöme som arbetsgivare. Snarast har hans företag utmärkt sig med att vägra all form av samarbete med fackliga organisationer, och sparka folk hur som helst.

Nu har i varje fall Metall satt igång en strejk mot Tesla i Sverige för att förmå företaget att teckna ett kollektivavtal med Metall. Något som i princip alla seriösa företag i Sverige har. Andra svenska fackliga organisationer har varslat och startat sympatiåtgärder. När allt är igång kommer Teslabilar inte att lossas i svenska hamnar. Verkstäder osv kommer inte att serva Teslabilar. Post kommer inte att delas ut till Tesla. Elservice till Teslas laddstationer kommer inte att utföras. Teslas lokaler kommer inte att städas. En i princip enig svensk facklig rörelse är enig med Metall och ställer upp med sympatiåtgärder.

Det finns mycket att reagera på
Metalls strid mot Tesla är principiellt mycket viktig. Den är viktig för den svenska arbetsmarknaden eftersom den ska visa att inte ens förmögna amerikanska multimiljardärer kan välja att göra som dom vill i Sverige. Den har också en internationellt principiell betydelse. Teslas vägran att förhandla med fackliga organisationer gäller hela världen. Kan Sverige tvinga fram ett avtal kan detta förhoppningsvis sprida sig till andra länder. Vilket naturligtvis är lika principiellt viktigt för Tesla. Det är en mardröm för Elon Musk. Ger man efter i Sverige så kommer kraven att komma i andra länder. Kanske väljer Tesla att helt dra sig ur Sverige för att inte riskera att det sprider sig?

Flera företrädare för det svenska näringslivet och de svenska arbetsgivarna / arbetsköparna har varit mycket kritiska till de fackliga åtgärderna. Sitter dom och drömmer önskedrömmar om att Tesla ska vinna så att Teslas fackliga motstånd ska kunna spridas till andra svenska arbetsgivare?

För övrigt går det inte så jättebra för Elon Musks affärsimperium för tillfället. Hans Space X projekt drabbades av en ny motgång i dagarna. För någon dag sedan sköts hans jätteraket Starship upp under stort jubel. Första provskjutningen i april varade i fyra minuter sedan explodera alltihop i en rejäl smäll. Den här gången kan man säga att det gick dubbelt så bra. Färden varade denna gången i dubbelt så lång tid, i åtta minuter, sedan fick man spränga hela härligheten i luften igen. Det kan sägas vara världens dyraste fyrverkeri!

Om något år så kanske man kan hålla hela härligheten flygande i en timme! Undrar hur många miljarder som spenderats då?

Sedan Elon Musk köpte upp Twitter och döpte om det hela till X så har det gått utför. X (dvs tidigare Twitter) har allt mer utvecklats till en rejäl pestspridare som tillåter spridande av allsköns lögner, konspirationsteorier och rasism. Elon Musks första åtgärd efter uppköpet, förutom att byta namn, var att sparka tusentals anställda som ofta jobbade med att moderera vad som spreds och stoppade det värsta.

Nu sprids skiten utan problem. Allt fler användare lämnar plattformen medan Elon Musk personligen blir allt aktivare i att sprida skit och föra vidare allsköns pestspridares idiotier. På senaste tiden har det uppmärksammats allt mer av Elon Musks egen antisemitism. Han har även framfört mer eller mindre Rysslandvänliga inlägg. En annan av hans första åtgärder sedan han köpt upp Twitter var att åter släppa in Donald Trump som tidigare stängts av för att ha spritt allt för mycket hatiska lögner.

Allt fler annonsörer lämnar nu också X, detta sedan deras annonser dykt upp ihop med olika antisemitiskt inlägg. Är det slutet för X / Twitter som en någorlunda seriös operatör vi ser? Snart är det bara pestspridare kvar!

Läs:
Sympatistrejker inte rimliga. - Svenska Dagbladet näringsliv
Spacex jätteraket lyfte – och exploderade igen. - Ny Teknik
Elon Musk stöttade inlägg om judars hat mot vita. - Dagens Nyheter
X ad boycott gathers pace amid antisemitism storm. - BBC
Uppgifter: Flera annonsörer uppmanar X:s vd att lämna bolaget. - Resumé
Stora annonstapp för Elon Musk efter antisemitiska inlägg. - SVT Kultur

Inga kommentarer: